2024. október 6., vasárnap

Bravúros pontmentés a spanyolok ellen

Még a spanyolok is kieshetnek - X. FÉRFIKÉZILABDA-EB – SZERBIA

Amikor az első, az oroszok ellen döntetlennel véget ért mérkőzés után Milorad Krivokapić, a magyar válogatott jobbátlövője azt nyilatkozta, hogy „majd a második forduló után meglátjuk, mire is volt elég ez az egy pont az oroszok ellen”, a legtöbb újságírónak az jutott eszébe, hogy talán nem a második, hanem inkább a harmadik forduló után derül majd ki, mire is volt elég a döntetlen.

A Mocsai Lajos vezette válogatott szerda este alaposan rácáfolt azokra, akik nem hittek a csapatban, ugyanis a magyar csapat remek játékkal másodszor is, ezúttal a világbajnoki bronzérmes Spanyolországgal, döntetlent játszott a C csoportban, amelynek mérkőzéseit Újvidéken rendezik meg. Az oroszok ellen Ilyésék – ha a végjátékot nézzük – inkább elveszítették, mintsem megnyerték az egy pontot, ugyanis a találkozó vége előtt öt perccel 30:27-re vezettek. A spanyolok ellen többször is egy-, illetve kétgólos előnyben volt a magyar együttes, ám az 54. perc és az 58. között a spanyolok háromszor is vezettek két góllal (22:20, 23:21, 24:22), így itt már valóban bravúros pontmentésről beszélhetünk. A pontmentéshez az egész csapat igyekezete, küzdeni akarása kellett, és persze az, hogy Császár Gábor és Mocsai Tamás 7-7 gólt szerezzen, valamint Mikler Roland, aki 37 lövésből 14-et hárított (38 százalékos teljesítmény). Az utolsó percben 24:23-as spanyol vezetésnél 19 másodperccel a vége előtt a spanyolok elveszítették a labdát, s Mikler helyére mezőnyjátékos érkezett. Az „emberelőny” végén Szöllősi Szabolcs lőtt kapura, lövése mellément, de a német bírók hétméterest ítéltek. Valamiféle elégtétel is volt ez, hiszen a találkozó ideje alatt a játékvezetők nem a magyar csapatot támogatták. Vitás helyzetek után mindig a spanyoloké lett a labda, s a kiállítások aránya (5 magyar/0 spanyol) is azt bizonyítja, hogy a játékvezetők nem a magyar csapatnak kedveztek. A terhet Császár vállalta magára, aki magabiztosan értékesítette a büntetőt: a 40 éves Hombradost becsapva egyenlített, és kezdődhetett a magyar ünneplés. A találkozó után a Veszprém játékosa a következőket nyilatkozta:
– Ez a csapat már évek óta szerényen és alázatosan dolgozik, és nem hiába jöttünk: tudtunk extrát nyújtani, és rengeteg embert megörvendeztettünk. Ilyen csapatban játszani és sorsdöntő hétméterest lőni nem is akkora felelősség, mert sokan álltak mögöttem. Örülök annak, hogy nem más kezében van a sorsunk.
Utolsó mondatával az irányító arra utalt, hogy a mai utolsó fordulóban csak akkor kell tövig rágnunk a körmünket, ha az oroszok pontot szereznek a spanyolok ellen, ugyanis akkor a továbbjutó harmadik hely sorsa attól függ majd, hogy Magyarország milyen eredményt ér el a címvédő Franciaország ellen. Ebben az esetben még egy háromgólos vereség is belefér, mivel a franciák 28:24-re nyertek az oroszok ellen.
A csoportból még a hárompontos Spanyolország is kieshet: ehhez az kell, hogy négy góllal veszítsenek az oroszok ellen, a magyarok és a franciák mérkőzése pedig döntetlen legyen. A magyar csapat két esetben eshet ki: az egyik, ha az oroszok legyőzik a spanyolokat, Magyarország pedig kikap Franciaországtól. A másik pedig, hogy a Spanyolország–Oroszország mérkőzésen döntetlen lesz az eredmény, Magyarország pedig öt vagy több góllal veszít Franciaország ellen.

A mai program

C csoport (Újvidék), 3. forduló: Spanyolország–Oroszország (18.15, Sport1, SZRTV2), Franciaország–Magyarország (20.15, m1)

D csoport (Versec): Izland–Szlovénia (18.10), Horvátország–Norvégia (20.10, SZRTV2, HRT2)



Új játékos a francia csapatban

Combsérülés miatt nem szerepelhet a magyarok elleni Európa-bajnoki mérkőzésen Michael Guigou, a francia válogatott balszélsője. Mivel a szakvezetés eredetileg nem a maximálisan engedélyezett 16, hanem csak 15 főt nevezett az újvidéki csoportkörre, Claude Onesta szövetségi kapitánynak módja van behívni a keretbe Samuel Honrubiát (Montpellier).