2024. október 6., vasárnap

Lionel Messi

A HÉTVÉGE SZTÁRJA
Lionel Messi legutóbbi 24 BL-mérkőzésén 25 gólt lőtt



Egy rövid ideig úgy tűnt, hogy a spanyol bajnokságban szereplő Rayo Vallecano guineai játékosát, a mindössze 19 éves Alhassane Bangourát mutatjuk majd be mint a hétvége sztárját, aki a forduló előtt a táblázat negyedik helyén álló Levante otthonában csapata öt góljából kettőt lőtt, s elsősorban neki köszönhetően alakulhatott ki a 23. forduló meglepetése: Levante–Rayo Vallecano 3:5.
Vasárnap este azonban a „kis” argentin, Lionel Messi teljesítménye (négy gól a Valencia ellen) átrendezte a hétvégi sztárlistát, amely harmadik helyére, igaz, már negatív értelemben, a Brighton&Hove teljes védelme került, miután az FA-kupában a Liverpooltól hat gólt kaptak, amelyből három öngól volt…

No de térjünk vissza a címben szereplő, 1987-ben született labdarúgóhoz, akinek valóban mesébe illő a története, hiszen amikor a szüleinek elfogyott a havi 900 dollárja, ami Messi gyógykezelésére kellett, a Barcelona átvállalta a növekedési hormon hiányától szenvedő labdarúgó gyógykezelésének költségét. Ez pontosan évi 10800 dollár volt – a hála nem maradt el. Lionel Messi háromszor nyert Aranylabdát, háromszoros Bl-győztes (2005/2006, 2008/2009, 2010/2011), ötször nyert spanyol ligát, olimpiai bajnok (2008), U20-as világbajnok (2005), valamit egyszer a La Liga legjobb góllövője. Címeinek, elismeréseinek se vége, se hossza, s a rekordokat is sorozatban dönti: a Valencia elleni találkozón is átadott egy csúcsot a múltnak: a katalán klub történetében ő lett a legfiatalabb játékos, aki 200. bajnoki találkozóján lépett pályára.

Korábban Xavi volt a csúcstartó, ő 25 évesen és 236 naposan állította be a rekordot, Messi pedig 24 évesen és 240 naposan szerepelt 200. Primera División-meccsén. Tavaly szeptemberben beérte Kubala Lászlót, aki 194 gólt lőtt a Barcelona színeiben. Messi jelenleg 222 találatnál jár, ami csak 13-mal kevesebb, mint César Rodriguez rekordja, aki 13 idényben összesen 235-ször volt eredményes. Messinek ez a nyolcadik szezonja a Barcelona felnőttcsapatában…
A spanyol bajnokságban a Real Madrid előnye vasárnap estig 13 pont volt a Barcelonával szemben, s a katalánok úgy léptek pályára, hogy a harmadik helyezett Valencia ellen mindenképpen nyerniük kell, ha még bele szeretnének szólni a bajnoki cím sorsába. Piatti gólja hideg zuhanyként hatott a barcelonai együttesre, amely azonban Messi vezérletével hat perc alatt fordított, majd a második félidőben a 76. és a 85. percben is eredményes volt. A 169 centiméter magas játékos – csakúgy mint a leverkuseni Bayer elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen – megállíthatatlan volt, cselei bejöttek, a vendégcsapat védői bottal ütötték a nyomát, s a legtöbb esetben Messi megelőzte őket. A negyedik gólja egy pazar emelés után született, ami annyira megtetszett a csereként beállt Xavinak, hogy ő is egy kicsit flegma emelés után állította be a végeredményt. Messi négy góljának köszönhetően már csak egy találattal marad le Cristiano Ronaldo, a Real Madrid játékosa mögött, aki 28 góllal vezeti a spanyol liga góllövőlistáját.
Messi egyik interjújában elismerte, hogy mint mindenkinek, neki is fontos a pénz:
– Mindenki pénzből él, s mivel én szegénységben nőttem fel, nekem is fontos, hogy meg tudtam teremteni családom számára az anyagi biztonságot. A futball a világ legnépszerűbb sportága, és a szórakoztatóipar részévé vált, így természetes, hogy tekintélyes összegekkel honorálják a munkánkat. Ám ezen a szinten már nem a fizetésre, hanem az előttünk álló feladatokra és a legrangosabb trófeák elnyerésére koncentrálunk – mondta Messi, aki évente 11millió eurónyi fizetést kap a Barcelonától, s olyan cégek kötöttek vele szerződést, mint az Adidas, a Pepsi, a Gillette, a Dolce&Gabbana, az Audemars Piguet svájci óragyár, valamint a kínai autós cég, a Chery.
Az argentin játékos értékét a transfermarkt.de honlap 100millió euróra becsülte. Arra a kérdésre, hogy mikor pihenteti Messit, Guardiola a Bayer elleni találkozón a következőt felelte:
– Hogy mikor tervezem a pihentetését? Erre csak azt tudom válaszolni, hogy neki a futball az élete. Csakis akkor boldog, ha játszik, és ez számunkra is rendkívül fontos. Az emberek pedig mindig látni akarják az olyan játékost, mint amilyen ő – mondta az edző, akinek igaza van, hiszen mindenki Messit akarja látni a pályán, s csodálni azt, amit művel. Talán csak annyiban téved, hogy mindig van néhány ember, aki annak örülne, ha Messi a kispadon kapna helyet. Ők pedig nem mások, mint a Barcelona következő ellenfelét alkotó védők, akiket Messi a gyorsaságával, az ütemtelenül megtolt labdáival szó szerint az őrületbe kerget. Ők azok, akikre ráillik a Koncz Zsuzsa által énekelt, „Sajnálom szegényt, a következőt” című dal első sora, míg a többiek, akik imádják a labdarúgást, alig várják, hogy ismét a pályán láthassák Messit. Jó hír: már csak ötöt kell aludni, s vasárnap este az Atlético Madrid ellen ismét megcsodálhatjuk, mire képes a világ jelenleg legjobb labdarúgója. Addig pedig nézzünk Barcelona-találkozókat, Messi-gólokat felvételről, interneten, nem fogjuk megbánni.



Névjegy
Név: Lionel Andrés Messi
Születési hely: Roasario (Argentína)
Születési idő: 1987. június 24.
Poszt: támadó, támadó középpályás
Magassága: 169 cm
Testsúlya: 67 kg
Klubja: Barcelona (2004–)
Mérkőzések/gólok (bajnokságban): 200/146
Összesen: 309/222
Válogatott: 66/19
Első mérkőzés a válogatottban: 2005. augusztus 27. (Magyarország, 2:1)
Első gól a válogatottban: 2006. március 1. (Horvátország, 2:3)