2024. július 17., szerda

A kézilabdázó lányok megérdemelnek egy misét

Csütörtökön este a muzslyai Magyar Ház Muzslyaiak Klubjában Sportvilág mellékletünk élőújságát tartottuk meg, amelyet a foci-Eb kapcsán szervezett nyereményjáték alkalmából szerveztünk.

Balról jobbra: Varjú Márta, Kókai Péter, Árok Ferenc, Tőke János és Csordás Árpád

A helybeliek nagy érdeklődést tanúsítottak a május 8-án indult Nézze meg az ember... LCD-tévén a foci-Eb-t nyereményakciónk iránt, amellyel Panasonic LCD-tévét nyerhetnek főnyereményként, ha a Magyar Szó hétfői számának előfizetőjévé válnak három, hat vagy tizenkét hónapra.

Élőújságunkon Kókai Péter főszerkesztő üdvözölte a muzslyai sportkedvelőket, és felkérte őket, ha igazán szeretik a Magyar Szó sportoldalát, akkor itt az alkalom, hogy előfizetővé váljanak, hiszen ezúttal értékes nyereményeket kínálunk nekik a labdarúgó-Eb alkalmából. A főnyereményünkön kívül angol táborral egybekötött diáknyaralást sorsolunk ki a dalmáciai Solta szigetén, továbbá gazdára talál egy futópad, öt kerékpár, öt Sportvilág-feliratos sporttáska, öt felfújható, focilabda alakú fotel és 25 Magyar Szó-ajándékcsomag is. Nyereményjátékunk május 30-áig tart, addig több vajdasági várost felkeresünk, hogy közelebb hozzuk a Magyar Szó Sportvilágát az olvasóhoz.

A muzslyai közönségnek Laták István, a Sportvilág szerkesztője elmondta, hogy egész úton azon morfondírozott, hogy vajon mivel tudná megörvendeztetni a bánáti olvasókat, de be kellett vallania, hogy az utóbbi időben meglehetősen kevés tudósítás, jelentés kerül be a lapba erről a vidékről, azon egyszerű oknál fogva, mert képtelenek voltunk megoldani a tudósítók jelentkezését, ha meg más újságokból ollóztuk volna ki az eredményeket, az annyira késésben lett volna, hogy nem bizonyult jó ötletnek ez a megoldás. A régi nagy tudósítóink: Szabó és Hegyi még a siralmas kilencvenes években felhagytak lapunk tudósításával, tavaly meg hirtelen elhunyt Fakó László székelykevei munkatársunk, ezért szinte egy bánáti sor nélkül maradt a lap. Azt ígérte, hogy a következő hetekben szeretne címlapon bánáti témával előrukkolni, méghozzá torontálvásárhelyi hírekkel, mert az ottani női és férfi tekecsapat bajnokságot nyert, s immár a Szuperligában folytatja a küzdelmeket. Persze célunk az is, hogy a muzslyaiak bekerüljenek a lapba, ezért kérte a helybelieket, hogy szervezzenek számunkra tudósítót.

Elérkeztünk a 200. Sportvilághoz, arról nem készül statisztika, hogy hány riporttal, interjúval, tudósítással és egyébbel jelentkeztünk, de azt tudom, hogy kis csapatunknak nem kis erőfeszítésébe került mindez. Külön öröm volt számomra, hogy decemberben Bükkre látogattam, ahol a muzslyai leánycsapat megnyerte a Kárpát-medencei Összmagyar Diákbajnokságot, a történelmi vetélkedőn is remekelt, s erről mi élőben számoltunk be – szólt Laták István. Őt követően Tőke János sportújságíró felkérte Kubát Jánost, a Magyar Szó nyugalmazott újságíróját, hogy mivel ő 2004-ben a labdarúgó-Eb előtt megjósolta, hogy két csapat – a görög és a portugál – biztosan a döntőben lesz, tegye meg ezt most is, s ossza meg véleményét velünk.

A felelet helyett Kubát János inkább arról beszélt, hogy újságíró korában felfigyelt Muzslyára, méghozzá azért, mert megtetszett neki, hogy a helybeli sportklubot Lehelnek hívják. Úgy gondolta, hogy ezek tisztességes magyar emberek lehetnek. Később Muzslyán járva elcsábította Mátrai Sándor helybeli labdarúgót Zentára, most pedig legutóbb arról értesült, hogy Puskás János – helybeli fizikatanár a Szervó Mihály Általános Iskolában – olyan jól felkészítette a szerbiai fizikai versenyre a diákjait, hogy ketten – Vass Sándor és Majer Maximilián – az első három díjazott között szerepeltek. A jóslatokról pedig csak annyit mondott, hogy szerinte a görögök magas helyezést érnek el az Eb-n. Őt követően Tőke János a fociedzőként világhírnévre szert tett Árok Ferenc egykori újságírónkat mutatta be, méghozzá oly módon, hogy Alex Ferguson labdarúgót Londonban ütötték lovaggá, Árok Ferencet pedig Ausztráliában, így lett belőle Sir Frank Arok.

Nyugalmazott újságírónk arról beszélt, hogy az életben minden a véletlenen múlik, ő is a véletlen folytán lett tanárból újságíró, majd futballedző, és szintén a véletlennek köszönhetően jutott ki 29 éves korában Ausztráliába edzőnek, majd később bejárta a fél világot. A focit mindig imádta, és nagy szakértője ennek a sportágnak. A véleményére nagyon sokat adtak a magyarországi és a szerbiai futballkörökben is. Jóslatokba nem szeret bocsátkozni, de úgy gondolja, hogy a mostani Eb-n Görögország nem lesz az első négy között.

Csordás Árpád sportújságíró arról beszélt, őt már gyerekkorában megkérdezték, mi lesz, ha nagy lesz, határozottan azt válaszolta, sportújságíró. Ötéves korában megtanult olvasni, és legszívesebben a Magyar Szó Sportrovatát böngészgette. Sportolni is mindig szeretett, csak sajnos olyan sportágakat választott, amik nem kimondottan a termetének és az alkatának valók voltak. Így próbálkozott magasugrással, kosárlabdával, míg végül a teke mellett kötött ki. Nagyon szereti a szakmáját, akár a fociról is szívesen ír, de a szűkebb szakterülete a tenisz, vízilabda. Az élőújság hallgatói többszörösen észrevételezték azt, hogy a Magyar Szóban nincs elég riport, cikk Bánátról és Muzslyáról, pedig a helybeli sportéletről lenne mit közzétenni. Különösen a sikeres kézilabdázó lányok megérdemelnek egy misét.

Tóth Bátori Erzsébet, a Magyar Szó könyvtárosa megnyitotta a Magyar SzóPontot, amelyet a helybeli könyvtáros, Kovács Jolán látott el kézjegyével.