2024. június 29., szombat
B CSOPORT

A spanyolok hibátlan mérlege

A spanyolok úgy léptek pályára az utolsó csoportkörben Albánia ellen, hogy már a zsebükben volt a csoportelsőség. Ennek fényében egy teljesen kicserélt kezdőcsapattal rukkoltak elő, de mint később kiderült, nem lehetnek olyan tartalékosak, hogy az Adriai-tenger túloldalán szomszédos albánokat azért ne tudják legyőzni. Merino és Joselu révén már az első tíz perc alatt két veszélyes fejessel kezdtek, s a 13. percben már ünnepelhettek is, amikor Olmo finoman passzolt a védők mögé, Torres pedig azonnal kilőtte a labdával a hosszú sarkot (a 44. válogatottmeccsén a 20. gólját szerezte, 24 évesen). A gól megfogta az albánokat, a kezdeti lelkesedés mintha csökkent volna, de megpróbáltak támadni, igaz, a kapuig sokáig nem jutottak el. A szünet előtt vetődött először Raya, Asllani lövését kellett hárítania.

A szünet után az ibériaiak teljesen átengedték a játék irányítását az ellenfélnek, s Broja beállításával csaknem ki is egyenlítettek, Raya másodszor is nagyot védett. A mérkőzés hajrájában spanyol részről Yamal vitt egy kis színt csapata játékába, de már nem voltak veszélyesek a támadásaik, Albánia viszont mindent megpróbált, ám gólt nem tudtak lőni.

Nem meglepő módon csak jókat tudott mondani övéi teljesítményéről Luis de la Fuente, a spanyolok szövetségi kapitánya: „Álmodozni szabad, csoportelsők vagyunk, de két lábbal a földön kell maradnunk. Nagy dolog, amit véghez vittünk: az Európa-bajnokságok és a világbajnokságok történetében még senki nem produkált ilyen első kört. Van még hova fejlődnünk, elsősorban nekem, de ez egy kiváló generáció, amely akar is fejlődni.”

Düsseldorf: Albánia–Spanyolország 0:1 (0:1)

Merkur-Spiel Aréna, 46 586 néző, vezette: Nyberg. Gólszerző: Torres a 13. percben.

Albánia: Strakosha, Balliu, Djimsiti, Ajeti, Mitaj, Ramadani, Asllani, Asani (Muci), Laci (Berisha), Bajrami (Hoxha), Manaj (Broja).

Spanyolország: Raya, Navas, Vivian, Laporte (Normand), Grimaldo, Zubimendi, Merino, Torres (Yamal), Olmo (Baena), Oyarzabal (López), Joselu (Morata). 

Nyitókép: Az Arsenal kapusának, Rayának is akadt dolga (Beta/AP)