2024. szeptember 27., péntek
KAJAK-KENU – MARATONI VB

Kőhalmiék zártak az élen

A magyar válogatott 17 érmet (8 arany, 4 ezüst, 5 bronz) nyert a horvátországi Metkovićban lebonyolított maratoni kajak-kenu világbajnokságon, a delegáció ezzel az éremtáblázat élén zárt. A szerdai nyitónapon a VL2-es kategóriában Suba Róbert meggyőző fölénnyel diadalmaskodott. Csütörtökön a felnőtteknél a rövid körös versenyszámokat bonyolították le, a küldöttség három dobogós helyezést szerzett: a kenus Kisbán Zsófia címét megvédve győzött, a kajakos Kőhalmi Emese ezüst-, Kiszli Vanda pedig bronzérmes lett.

Az ifiknél hosszú távon rendeztek versenyeket, csak C1-ben volt magyar érmes, Kereszturi-Méri Marcell győzött a 15,4 kilométeren. Pénteken a korosztályos számokban álltak rajthoz a versenyzők, az ifiknél a Hudi-Kadler Panni, Zatykó Panka alkotta női kajak kettős és a Szegi Zsombor, Koleszár Bonifác összeállítású kenupáros is fölényesen utasította maga mögé a mezőnyt. Az U23-as kenusoknál Pluzsik Mihály és Matkovics Lili Sára sem talált legyőzőre, a kajakosoknál Sinkó Panna honfitárását, Csépe Pannát megelőzve szállította az aranyérmet. A nap zárószámában Péli Zalán bronzérmes lett az U23-as kajak egyesben. Szombaton a hagyományos számokkal folytatódott a viadal, a kajakosoknál Kiszli ezüst-, Kőhalmi pedig bronzéremmel gazdagította kollekcióját, a kenusoknál pedig Kisbán a második helyen ért célba. A megmérettetést vasárnap a párosok versenye zárta, Kőhalmi Emese Csikós Zsókával az oldalán felállhatott a dobogó legfelső fokára, míg a Boros Adrián, Erdélyi Tamás összetételű férfi K2-es egység a harmadik helyen ért célba.

A szerb színeket egyedül Bedőcs Krisztina képviselte, aki a kajakosok rövid körös versenyében a 10. lett, a hagyományos távon pedig a 8. helyet szerezte meg.

A vb rekordszámú résztvevővel zajlott, 40 országból több mint 500 induló versengett a Neretván. A viadal egyben kvótaszerző regatta is volt, itt lehetett megszerezni az országonkénti indulási jogokat a jövő évi csengtui világjátékokra.