2024. szeptember 27., péntek
SAKKOLIMPIA

India teljes sikere

A Budapesten befejeződött 45. sakkolimpia India győzelmét hozta a férfi- és a női mezőnyben is. A férfiaknál az utolsó, 11. fordulóban Szlovénia volt az „áldozat”, a nőknél pedig Azerbajdzsán, s mivel a nagy rivális kazahok csak remiztek az amerikaiakkal, a női mezőnyben is a keleti ország diadalmaskodott.

Vasárnap a magyarok mindkét nemnél a spanyolokkal találkoztak, a férfiak döntetlenre mérkőztek, a nők simán kikaptak. A férfiak ezzel nem tudták elérni a célként kitűzött első hat helyezés egyikét, végül a 11. helyen végeztek, és a nők veresége is azt jelentette, hogy kicsúsztak az első tízből.

Szerbia végül parádés szereplést tudhat magáénak a férfiaknál, hiszen az ezüstérmes USA-val és a bronzérmes Üzbegisztánnal azonos pontszámmal zárt, az utolsó fordulóban pedig szétverte az Ivancsukkal és Ponomarjovval felálló ukránokat, Márkus Róbert topolyai nagymester a 3. táblán Korobovot verte meg. A nők a számukra nem rossz 25. helyen végeztek.

11. (utolsó) forduló, férfiak: Spanyolország–Magyarország 2:2, Magyarország B–Fülöp-szigetek 3:1, Ausztria–Magyarország U25 2,5:1,5, Szerbia–Ukrajna 3.5:0,5. A végső élcsoport: India 21, USA, Üzbegisztán, Kína, Szerbia és Örményország 17, … 11. Magyarország 16 pont stb.

Nők: Magyarország–Spanyolország 0,5:3,5, Magyarország U25–Magyarország B 0,5:3,5 Argentína–Szerbia 2,5:1,5. A végső élcsoport: India 19, Kazahsztán 18, USA, Spanyolország, Örményország és Grúzia 17, … 14. Magyarország 15, … 25. Szerbia 14 pont stb.

„Szakmailag elégedett vagyok, mert mindenki kihozta magából a maximumot. Sikerült bizonyítani, hogy a legjobbak közé tartozunk. Persze, a végeredmény végül némi csalódást jelent. A válogatott végig a torna élmezőnyében harcolt, és hajszálon múlt, hogy nagyszerű helyett fantasztikus legyen ez az olimpiai szereplés. A mutatott teljesítmény alapján többet érdemelt volna ez a csapat” – értékelt Ács Péter szövetségi kapitány. A nőknél az elrontott befejezés ellenére elégedetten értékelt Fodor Tamás szövetségi kapitány. Úgy vélte, összességében jó teljesítményt nyújtott a csapata, amely a kiemelési számának megfelelő 14. helyen zárt 15 ponttal.

Minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit szerint nagy szeretet és tisztelet övezte a játékosokat a budapesti sakkolimpián. „Amíg nem pályázott Magyarország, addig nem gondoltam, hogy Budapest egyszer sakkolimpiát rendez. Az expóra és a nemzetközi szövetség kiállítására is nagyon sokan voltak kíváncsiak. Rengetegen várták a játékosokat a kijáratnál aláírásra vagy közös fényképekre, miután elhagyták azt a néma termet, ahol közel kétszáz nemzet játékosai sakkoztak. A sakkozók érezték az őket övező szeretetet és tiszteletet” – mondta a 48 éves Polgár Judit, akinek a megfogalmazása szerint a családjuk története egybefonódik a sakkal, legidősebb nővére volt ebben az úttörő, és ha más úton is, de Zsófiával együtt mindannyian maradandót tudtak alkotni.

LIGAEREDMÉNYEK
Egy fordulóval a vége előtt két bajnokcsapat neve már ismert, ez a Cservenka és az apatini Vulkan Protektor, míg a Crnogoracnak a kishegyesi döntetlen után még küzdenie kell az utolsó fordulóban a bajnoki címért. Fontos győzelmet aratott a Potisje és a Zsáki József, a felsőhegyi csapat kikapott, a zentai, a tornyosi és a topolyai együttes pedig döntetlent játszott.

8. forduló, Szabadkai Liga: Egység–Crnogorac 3:3, Ada–ŠahArt 6:0 (k. n.), Felsőhegy–Gunaras 1,5:4,5, Hajduk II.–Bácska II. 1,5:4,5, HAŠK-Zrinjski–Zenta II. 4:2. A pillanatnyi élcsoport: Crnogorac 20, Bácska II. 18, Egység 17 pont stb. Észak-bácskai Liga: Radnički–Verbász 3:3, Bezdán–Bački Breg 3:3, Cservenka–Mladost 4,5:1,5, Aleksa Šantić–Žednik 4:2, Potisje–Polet 4:2. A pillanatnyi élcsoport: Cservenka 22, Mladost 18, Verbász és Potisje 12 pont stb. Bácskai Liga – Szabadka: Pannónia–Penzioner 3:3, Hajduk–Zsáki József 2,5:3,5, BTŠK–Ravangradske ajkule 3:3, Vulkan Protektor–Omladinac 4:2, Prigrevica–Zenta 3:3. A pillanatnyi élcsoport: Vulkan Protektor 22, Penzioner 18, Ravangradske ajkule 13, Zenta 11, Prigrevica 10, BTŠK 9 pont stb.

 

Nyitókép: India férfi- és női csapata (Fotó: MTI)