2024. szeptember 27., péntek
ATLÉTIKA

Világrekord is megdőlhet Belgrádban

A március 18–20-i hétvégén Szerbiában koncentrálódik az atlétika krémje, hiszen fővárosunkban, a Štark Arenában rendezik a fedett pályás világbajnokságot. A verseny egyik ünnepelt sztárja lesz a Usain Bolt utáni éra első számú rekordhalmozója, Armand Duplantis, aki 2020-ban szabadtéren (6,15 m) és fedett pályán (6,18 m) is új világcsúcsot állított fel rúdugrásban. Az Amerikában született svéd nemrég egy promóciós esemény kedvéért már elutazott Belgrádba, célja pedig egyértelműen az, hogy márciusban az aranyéremért térjen vissza.

„Természetesen büszke vagyok a világcsúcsaimra és az olimpiai bajnoki címemre, kellemes emlékeket őrzök róluk, ugyanakkor azt érzem, hogy ez még csak egy hosszú sikertörténet kezdete. Mindig előretekintek, és új kihívásokat, új feladatokat tűzök ki magam elé” – mondta Duplantis, aki még mindig csak 22 éves, és zsenge korából adódóan világbajnoki címmel még nem rendelkezik, így a belgrádi, majd a eugene-i szabadtéri vb áll idei fókuszában. Ennek érdekében pedig egy bosszantó egészségügyi akadályt is elhárított, hiszen eddig kontaktlencsét viselt a versenyei során, ám télen lézeres szemműtéttel javítottak a látásán, ami után úgy érezte, egy új világ nyílt meg előtte, és minden sokkal könnyebbé vált. Duplantis ráadásul tavaly februárban is éppen Belgrádban, a Serbian Openen ugrotta azt a 6,10 méteres eredményét, ami az egész 2021-es év legjobb csarnokos eredménye maradt, így mondhatni minden együtt áll ahhoz, hogy márciusban még lenyűgözőbb produkciót láthasson a Štark Arena közönsége.

A Szerbiai Atlétikai Szövetség elnöke, Veselin Jevrosimović Szerbia eddigi legnagyobb sporteseményeként aposztrofálta a közelgő vb-t, s hozzátette, miután 2017-ben Belgrád már fedett pályás Európa-bajnokságot is rendezett, a logikus következő lépés a szabadtéri világbajnokság lesz, amire terveznek is pályázni a jövőben – ehhez azonban először szükség lesz egy ekkora verseny színvonalának és igényeinek megfelelő stadion építésére.