2024. szeptember 27., péntek
FORMULA–E

Élen a négy Mercedes

A Szaúd-Arábiában, Dirija utcáin rendezett két villanyfényes futammal elstartolt az elektromos együléses világbajnokság, a Formula–E idei szezonja. Bár az Audi és a BMW kiszállt gyári csapatával, ám motorszállítói partnerségüket így is megtartották a Virginnel, illetve az Andrettivel, így a technikai paletta továbbra is változatos, a tizenegy csapat autóit tíz különféle gyártó motorja hajtja. Egyedül a címvédő Mercedesnek van partnercsapata, a monacói Venturi, és miután a két istálló uralta a nyitóhétvégét, még a német technika tartós uralma esetén is legalább négy autó harcolhat az élen. A sorozat mindenesetre lépéseket tett annak érdekében, hogy megszűnjön az elmúlt évekre jellemző, már a bajnokság hitelét is veszélyeztető véletlenszerűség, és idénre megváltoztatták az időmérő lebonyolítását: az új rendszer már nem helyezi hátrányba a legjobbakat, az első nyolc helyezett pedig a más sportágak kieséses rendszeréhez hasonló párharcokban dönti el az első rajthely sorsát.

A nyitófutamon a Mercedes gyári csapata aratott az FE-ben ritkaságszámba menő kettős győzelmet, s a címvédő Nyck de Vriesnek akkor sikerült átvennie a vezetést csapattársától, Stoffel Vandoorne-tól, amikor a belga hibázott a támadó mód bekapcsolásakor. Jake Dennis harmadik helye pedig komoly visszaigazolás az Andrettinek, akiknél szinte a teljes személyzet kicserélődött a BMW távozásával. A második versenyen már komolyabb csata zajlott a győzelemért De Vries és a két Venturi, Edoardo Mortara és az Audi kivonulásával a csapathoz igazoló Lucas di Grassi között. De Vries ezúttal rosszul taktikázott, és visszaesett a mezőnyben, Mortara pedig Di Grassi megelőzésével húzta be harmadik győzelmét az FE-ben. A verseny biztonsági autós szakasszal ért véget, amelynek levezénylését számos kritika érte a pilóták részéről a pályára hajtó és a mezőny előtt minden előzetes jelzés nélkül leparkoló daru miatt. Az irányítótoronyban Scott Elkins ült, akit a Formula–1 kegyvesztett versenyigazgatója, Michael Masi legvalószínűbb utódjának tartanak, de ez a helyzet is megmutatta, mennyire összetett feladat minden biztonsági és sportszabályzat maradéktalan betartásával levezényelni egy autóversenyt.

Eredmények, Dirija ePrix, 1. verseny: 1. Nyck de Vries (holland, Mercedes), 2. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes), 3. Jake Dennis (brit, Andretti). 2. verseny: 1. Edoardo Mortara (svájci, Venturi), 2. Robin Frijns (holland, Virgin), 3. Lucas di Grassi (brazil, Venturi).

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Mortara 33 pont, 2. De Vries 29, 3. Vandoorne 28, 4. Dennis 25, 5. Di Grassi 25. Csapatok: 1. Venturi 58 pont, 2. Mercedes 57, 3. Andretti 27, 4. Virgin 25, 5. Porsche 14.