2024. szeptember 27., péntek
XXIV. TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOK

Ünnepély a tavasz jegyében

Ugyan néhány sportág versengései már korábban megkezdődtek, Pekingben helyi idő szerint pénteken este nyolc órakor kezdődött meg a téli olimpia nyitóünnepsége, ami nemcsak amiatt volt rendhagyó, mert alig hat hónappal követi az egy évvel elodázott nyári játékokat, hanem azért is, mert általa Pjongcsang és Tokió után már az egymást követő harmadik nagy sportünnepélynek lehetett házigazdája egy ázsiai ország.

Az időpont azonban tökéletes volt a szervezők számára, hiszen csak pár nappal járunk a február 1-jén beköszöntött holdújév után, ami meg is adta a ceremónia tematikáját. A holdújév a kínai kultúrában a tavasz kezdetét, az új élet eljövetelét jelképezi, így stílusos volt, ahogy egy szimbolikus jégtömb leolvadásával bukkant elő az olimpiai ötkarika. Húsz perc sem telt el, amikor kezdetét vette a 91 nemzet sportolóinak bevonulása klasszikus komolyzenei művek dallamaira, a kínai ábécé sorrendjében. Magyarország képviselői 34.-ként léptek a stadionba, zászlójukat pedig két alpesi síző, Tóth Zita és Kékesi Márton vitték közösen. Szerbia a 81. színre lépő országként mindössze két alpesi sízővel érkezett, Nevena Ignjatović és Marko Vukićević közül utóbbi sétált a lobogóval. Egy másik országnak is volt viszont magyar zászlóvivője, méghozzá Izraelnek Szőllős Noa személyében, aki szintén jelenlévő testvérével, Szőllős Barnabással együtt országot váltott a Magyar Síszövetséggel meglévő konfliktusuk nyomán.

A NOB-elnök Thomas Bach köszöntője után az olimpiát hivatalosan a Kínai Népköztársaság elnöke, Hszi Csin-ping nyitotta meg. A megnyitó színes, érzelmes, de nem túlköltekező előadása a jövő, a fiatal generációk fontosságára helyezte a hangsúlyt, így a fellépők többsége húsz év alatti volt, s a stadionba megérkező, az elmúlt napokban a Kínai Nagy Falat is megjárt olimpiai lángot is legendás hazai sportolók adták át egyre fiatalabbak számára. Végül két, már a 2000-es években születő jelenlegi olimpikon, Dinigeer Jila-mucsiang, Csao Csia-ven gyújtották meg a lángot, pontosabban helyezték el a fáklyát egy minden résztvevő ország nevét tartalmazó óriási hópehely közepén, ami aztán a magasba emelkedett.

A téli olimpia mostantól több mint két hétig, február 20-ig töltheti ki az életünket, amely során 109 aranyérem talál gazdára a Pekingben, illetve a várostól északnyugatra található síközpontokban, Jancsingban és Csangcsiakouban rendezett események során. Bízzunk benne, hogy minél kevesebb sportoló kényszerül majd arra, hogy a tévében nézze végig saját eseményét pozitív koronavírusteszt miatti elzártság okán.

Péntek délelőtt még mérkőzéseket rendeztek a már zajló sportágakban, így jégkorongban és curlingben, emellett pedig megkezdődött a műkorcsolya csapatversenye is. Szombaton már tíz sportág zajlani fog, hat számban pedig olimpiai bajnokot is hirdetnek.

Eredmények, női jégkorong, A csoport: Finnország–USA 2:5, Oroszország–Svájc 5:2. B csoport: Dánia–Kína 1:3. Curling, vegyespáros: Svédország–Ausztrália 7:6, Kanada–Svájc 7:5, Olaszország–Norvégia 11:8, Csehország–Olaszország 2:10, Kína–Kanada 6:8, Nagy-Britannia–Ausztrália 9:8, Svédország–USA 7:8.