2024. szeptember 27., péntek
AUTÓ-MOTOR SPORT

Elkezdődtek az F1-es bemutatók

Nem sokáig honolt viszonylagos csend a Formula–1 csapatai körül, sőt ezalatt, az elmúlt hónapban is intenzív munka zajlott az új autók utolsó simításaival, így azokról ezen a héten el is kezd lehullni a lepel. Ami azt illeti, a sort pénteken a Haas már megnyitotta, ők viszont még csak egy digitális koncepciót tettek közzé, kifejezetten azzal a céllal, hogy a főszponzor által inspirált, továbbra is az orosz nemzeti zászló nyomait tartalmazó festésüket mutassák be. A sportra köszöntő új hajnal jelei viszont már ezáltal is jól láthatók, hiszen az új aerodinamikai szabályok révén az autók külalakja idén jelentősen átalakul az elmúlt években megszokotthoz képest. Az újítások elsődleges célja, hogy az autók könnyebben tudják követni egymást, így csatába bonyolódni egymással. A héten a Red Bull szerdai és az Aston Martin csütörtöki bemutatójára figyelhetünk, amit sorban követnek majd a többiek is a közelgő tesztek előtt. Ám teljesen átalakult autók ide vagy oda, ezúttal is csupán hat napon át próbálgathatják új konstrukciójukat a csapatok. Február 23–25. között Barcelonában, március 10–12. között Szahírban rendeznek háromnapos gyakorlást, utóbbi helyszínen pedig már ott is maradnak a csapatok a március 20-án startoló szezonnyitó Bahreini Nagydíjra. A versenyzők is visszatértek a téli szünetről, és végre, az elvesztett évadzáró óta először életjelet adott magáról Lewis Hamilton is, ezzel alighanem véget vetve azon találgatásoknak, hogy az Abu-dzabi Nagydíj vitatott végjátéka miatt csalódott brit már nem is akarna visszatérni a mezőnybe.

Az F1-es autóbemutatók időpontja, február 9.: Red Bull. 10.: Aston Martin. 11.: McLaren. 14.: AlphaTauri. 17.: Ferrari. 18.: Mercedes. 21.: Alpine. 27.: Alfa Romeo. A Williams még nem publikált időpontot.

A Formula–1 2022-es mezőnye, Mercedes: Lewis Hamilton, George Russell. Red Bull (Honda): Max Verstappen, Sergio Pérez. Ferrari: Charles Leclerc, Carlos Sainz. McLaren (Mercedes): Lando Norris, Daniel Ricciardo. Alpine (Renault): Fernando Alonso, Esteban Ocon. AlphaTauri (Honda): Pierre Gasly, Juki Cunoda. Aston Martin (Mercedes): Sebastian Vettel, Lance Stroll. Williams (Mercedes): Alexander Albon, Nicholas Latifi. Alfa Romeo (Ferrari): Valtteri Bottas, Kuan-jü Csou. Haas (Ferrari): Mick Schumacher, Nikita Mazepin.

A motorosok már tesztelnek

A Katarban már március 6-án startoló MotoGP egy ütemmel az F1-esek előtt jár, megtartották a bemutatókat, és már az első tesztet is lezavarták a malajziai Sepangban – az utazás azért is szimbolikus, mert a sorozat a világjárvány kezdete óta először merészkedett vissza Kelet-Ázsiába. A mezőny gyorsan belendült, már a második napon megdőlt a nem hivatalos pályacsúcs, ráadásul ketten is túlszárnyalták, Enea Bastianini a Gresini Ducatival, Aleix Espargaró pedig az Apriliával. Visszatért a pályára az előző szezon utolsó futamait egy balesetből adódó látászavarai miatt kihagyó Marc Márquez, hosszú idő után először indul viszont idény Valentino Rossi részvétele nélkül. Az olasz legenda azonban csapattulajdonosként a körforgásban marad, hiszen beszállt a királykategóriába a Ducati partnereként saját alakulata, a VR46.

A MotoGP 2022-es mezőnye, Ducati: Jack Miller, Francesco Bagnaia. Pramac (Ducati): Johann Zarco, Jorge Martín. VR46 (Ducati): Luca Marini, Marco Bezzecchi. Gresini (Ducati): Enea Bastianini, Fabio Di Giannantonio. Honda: Marc Márquez, Pol Espargaró. LCR (Honda): Álex Márquez, Takaaki Nakagami. Yamaha: Fabio Quartararo, Franco Morbidelli. RNF (Yamaha): Andrea Dovizioso, Darryn Binder. Suzuki: Joan Mir, Álex Rins. KTM: Brad Binder, Miguel Oliveira. Tech3 (KTM): Raúl Fernández, Remy Gardner. Aprilia: Maverick Viñales, Aleix Espargaró.

Loeb nyerte a Bajnokok Tornáját

Bár az elmúlt pár évben elmaradt, most ismét megrendezték a Bajnokok Tornáját – a technikai sportok minden válfajának versenyzőit összeterelő kétnapos viadalt, amely során a pilóták különféle autókban, egymással összecsapva bizonyíthatják, melyikük a legsokoldalúbb. Az esemény sokáig a raliversenyzők fő vadászmezejének számított, ám az elmúlt tíz évben a zárt, aszfaltos versenypályákról érkezőknek is egyre több babér termett. Idén viszont ismét elkélt a ralitudás, hiszen most először havas-jeges pályára vitték az eseményt a svédországi Piteå közelében. Bár a csapatversenyt a németek mindenkinél többször megnyerték már, köztük egykoron Sebastian Vettel és Michael Schumacher zsinórban hat alkalommal, az immár Mick Schumacher és Vettel alkotta párosnak ezúttal nem volt esélye, a csapatbajnok Norvégia lett Petter és Oliver Solberg apa-fiú kettősével. A vasárnapi egyéni küzdelemben már jobban szerepelt Vettel, eljutott a döntőig, ott viszont az elmúlt hetekben újabb virágkorát élő Sébastien Loebbel már nem bírt – a francia rekordszámú negyedik alkalommal lett „a bajnokok bajnoka”. Az esemény különlegessége volt, hogy visszaült a volán mögé az 53 éves Mika Häkkinen, de a mezőnyben voltak még olyan autósportlegendák, mint Tom Kristensen, Mattias Ekström, Helio Castroneves vagy David Coulthard. A versenyzők párharcokban csaptak össze egymással többek között egy Porsche Cayman, egy elektromos ralikrosszautó és egy buggy volánjánál.