2024. szeptember 27., péntek
XXIV. TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOK

Keserédes harmadik hely

Magyarország újabb bronzérmet szerzett rövidpályás gyorskorcsolyában, ám a csapat öröme nem felhőtlen. Ugyan két fővel is bejutottak a férfi 1000 méter döntőjébe, és Liu Shaolin Sándor elsőként haladt át a célvonalon, ám a befutónál és egy korábbi incidensnél is őt találta vétkesnek a zsűri a Zsen Ce-vejjel való lökdösődésben, így utólag kizárták a versenyből. Ezáltal testvére, Liu Shaoang bronzérmes lett, a magyar csapat második medálját szerezve a sportágban az idei olimpián, ám a szövetség óvást nyújtott be Liu Shaolin büntetése miatt – Bánhidi Ákos edző szerint ugyanis nem ő, hanem kínai ellenfele volt szabálytalan.

A vitatott végjátékot hozó férfiverseny mellett a rövid pályás gyorskorcsolyázók női 500 méteres számában is volt magyar érdekeltség. Itt Kónya Zsófia még az előfutamok során búcsúzott, míg Jászapáti Petra végül a B döntőben lett második, ami összesítésben hetedik helyet jelent számára.

A felvételek alapján inkább a kínai húzta vissza a magyar sportolót (Fotó: MTI)

A felvételek alapján inkább a kínai húzta vissza a magyar sportolót (Fotó: MTI)

Mikaela Shiffrin címvédő volt a női óriás-műlesiklásban, végül Pekingben helyezetlen maradt. Az amerikai jól rajtolt, de az ötödik kanyarban hibázott, és bukott. A futamban a győztes svéd Sara Hector mögött ezüstérmes olasz Federica Brignone második olimpiai dobogóját szerezte meg. A férfi lesiklásban a négy éve harmadik svájci Beat Feuz először nyert olimpiai aranyat, az osztrák veterán Matthias Mayer pedig már másodszor vehetett át érmet. Szerbia első pekingi színre lépése nem sült el jól, Marko Vukićević elesett a lesiklása során.

Vegyes páros curlingben már mindenki lejátszott kilenc találkozót, azaz véget ért a csoportkör, kissé meglepő végeredménnyel, hiszen Stefania Constantini és Amos Mosaner kettőse veretlen tudott maradni, s miután az elődöntőben is simán legyőzték a svédeket, már biztos, hogy az olasz curlingsport történetének legnagyobb eredményére készülnek ma a briteket csak extra endben legyűrő norvégokkal szemben. Csalódott lehet a négy évvel ezelőtti döntőt játszó svájci és kanadai csapat, amelyek nem jutottak túl a csoporton.

Szlovénia válogatottja Nika Križnar, Urša Bogataj, Timi Zajc és Peter Prevc összeállításban óriási fölénnyel nyerte meg a vegyes csapatok versenyét, ami a szlovén küldöttség második pekingi aranyérmét jelenti. Meglepetésre Oroszország lett a második, Kanada pedig a harmadik, de a versenyt ellentmondásos körülmények övezték, miután több versenyzőt kizárták szabálytalannak ítélt öltözetük miatt. Ennek esett áldozatául Németország, Ausztria, Japán és Norvégia is.

Akadt botrány a jégkorongcsarnokban is, ahol csúszott az orosz–kanadai találkozó kezdete, miután az oroszok nem kapták meg időben a napi koronavírustesztjük eredményét, a kanadaiak pedig végül csak úgy vállalták ellenük a játékot, ha a védősisak alá mindenki maszkot húz… Az erőviszonyokat viszont ez a textildarab nem borította fel, a juharlevelesek 6:1-re nyertek.

Eredmények, alpesi sí, lesiklás, férfiak: 1. Beat Feuz (svájci) 1:42,69, 2. Johan Clarey (francia) +0,10, 3. Matthias Mayer (osztrák) +0,16 másodperc. Óriás-műlesiklás, nők: 1. Sara Hector (svéd) 1:55,69, 2. Federica Brignone (olasz) +0,28, 3. Lara Gut-Behrami (svájci) +0,72 másodperc. Biatlon, női 15 km: 1. Denise Herrmann (német) 44:12,7, 2. Anais Chevalier-Bouchet (francia) +9,4, 3. Marte Olsbu Røiseland (norvég) +15,3 másodperc. Síugrás, vegyes csapat: 1. Szlovénia 1001,5, 2. Oroszország 890,3, 3. Kanada 844,6 pont. Gyorskorcsolya, nők, 1500 m: 1. Ireen Wust (holland) 1:53,28, 2. Miho Takagi (japán) +0,44, 3. Antoinette de Jong (holland) +1,54 másodperc. Rövid pályás gyorskorcsolya, nők, 500 m: 1. Arianna Fontana (olasz) 42,488, 2. Suzanne Schulting (holland) +0,071, 3. Kim Boutin (kanadai) +0,236 másodperc, … 7. Jászapáti Petra, … 21. Kónya Zsófia. Férfiak, 1000 m: 1. Zsen Ce-vej (kínai) 1:26,768, 2. Li Ven-lung (kína) +3,151, 3. Liu Shaoang (magyar) +8,925 másodperc. Műkorcsolya, csapatverseny: 1. Oroszország 74, 2. USA 65, 3. Japán 63 pont. Hódeszka, férfi slopestyle: 1. Max Parrot (kanadai) 90,96, 2. Szu Jiming (kínai) 88,70, 3. Mark McMorris (kanadai) 88,53 pont. Jégkorong, nők, A csoport: Oroszország–Kanada 1:6, Svájc–Finnország 3:2. B csoport: Dánia–Csehország 3:2, Kína–Svédország 1:2. Curling, vegyes páros, a csoportkör végeredménye: Olaszország 9, Norvégia és Nagy-Britannia 6, Svédország és Kanada 5, Csehország 4, Svájc és USA 3, Kína és Ausztrália 2 győzelem. Elődöntő: Olaszország–Svédország 8:1, Norvégia–Nagy-Britannia 6:5.