2024. szeptember 27., péntek
XXIV. TÉLI OLIMPIAI JÁTÉKOK

Hajszálra az újabb éremtől

Nem sokon múlt a magyar rövidpályás gyorskorcsolyacsapat harmadik érme a pekingi téli olimpián: a férfiak 1500 méteres döntőjébe Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is bejutott, mindketten végül a 4. és a 6. helyen értek célba. A verseny nehezebb volt a megszokottnál, hiszen a bírói ítéletek révén hét helyett tíz fő állhatott a rajtvonalhoz, de ez a menet tisztán lezajlott. A magyar férficsapat tagjaira még az 500 méteres, valamint az 5000 méteres váltóverseny vár – utóbbiban ők a címvédők.

Liu Shaoang az elődöntős futamát még megnyerte (Fotó: MTI)

Liu Shaoang az elődöntős futamát még megnyerte (Fotó: MTI)

A világkupában a műlesiklás fölényes éllovasa, a fő esélyesként rajtolt szlovák Petra Vlhová nyerte meg a szakág olimpiai bajnoki címét, úgy, hogy az első menetet követően még csak nyolcadik volt. A szlovák lány ezzel első olimpiai érmét szerezte, feladatát pedig könnyítette, hogy legnagyobb riválisa, az amerikai Mikaela Shiffrin már az első menetben mindössze öt másodperc után rontott, és kiesett, vagyis az óriás-műlesiklás után műlesiklásban is helyezetlen maradt – de az ottani győztes Sara Hector is hibázott ezúttal. Tóth Zita a 40. helyen zárt.

Bár az északi összetett kisebb, normálsáncos számán több esélyes, köztük Eric Frenzel sem tudott ott lenni a vírusszabályok miatt, ám a verseny így sem okozott csalódást. Végül a síugrást a 11. helyen záró, így sífutásban az elsőként kezdő Riota Yamamotónál közel másfél perccel később rajtoló Vinzenz Geiger nyert, miután drámai végjátékban előzte meg az elfáradó Johannes Rydzeket.

A modernebb sportágak közül talán leglátványosabb hódeszkakrossz női versenye is lezajlott, ahol az olimpiai aranyat 2006 óta ostromoló örök ígéretnek, Lindsey Jacobellisnek 36 évesen végre sikerült megnyernie a számot. A csapatsportokat illetően jégkorongban a férfi-, curlingben pedig a férfi- és a női küzdelmek kezdődtek meg.

Eredmények, alpesi sí, műlesiklás, nők: 1. Petra Vlhová (szlovák) 1:44,98, 2. Katharina Liensberger (osztrák) +0,08, 3. Wendy Holdener (svájci) +0,12, … 40. Tóth Zita (magyar) +10,88 másodperc. Szabadstílusú sí, férfi big air: 1. Birk Ruud (norvég) 187,75, 2. Colby Stevenson (amerikai) 183, 3. Henrik Harlaut (svéd) 181 pont. Északi összetett, normálsánc / 10 km: 1. Vinzenz Geiger (német) 25:07,7, 2. Jørgen Gråbak (norvég) +0,8, 3. Lukas Greiderer (osztrák) +6,6 másodperc. Rövid pályás gyorskorcsolya, férfi 1500 m: 1. Hvang Te Hon (dél-koreai), 2. Steven Dubois (kanadai), 3. Szemen Elisztratov (orosz), 4. Liu Shaoang, … 6. Liu Shaolin Sándor. Hódeszka, krossz, nők: 1. Lindsey Jacobellis (amerikai), 2. Chloe Trespeuch (francia), 3. Meryeta Odine (kanadai). Jégkorong, férfiak, B csoport: Oroszország–Svájc 1:0.

Nyitókép: Liu Shaoang az elődöntős futamát még megnyerte (Fotó: MTI)