2024. szeptember 27., péntek
AUTÓSPORT

Titokzatos bemutatók

Noha a Formula–1-es szezonok során a februári autóbemutatók időszaka az egyik legizgalmasabb állomás, az elmúlt években látott tendencia szerint ezek az események egyre kevésbé szólnak magukról az autókról. A csapatok ugyan szívesen kerítenek maguk körül hírverést, az autót viszont mégsem akarják annyira mutogatni, hiszen ha valaki egy hónappal a szezonkezdet előtt kirakja a lapjait, lerántja a leplet új modellje idomairól, azzal csak az ellenfeleinek ad segítséget, akik azonnal a legapróbb részletekig kielemzik a közzétett fotókat, próbálva felderíteni, hogy más milyen megoldásokkal rukkolt elő. Különösen fontos minél tovább megőrizni a titkokat egy olyan szezon előtt, mint a 2022-es, amikor az aerodinamikai szabályok alaposan megváltoztak, vagyis mindenkinek új alapokról építkezve kellett megterveznie az autóját. Így nem is csoda, hogy az egyik legjobban várt bemutató előtt a Red Bull rezignáltan közölte a nagyérdeművel, hogy a felfedendő autója csak egy alapkoncepció lesz, ami nem sok hasonlóságot mutat azzal, amit a teszteken és a versenyeken a pályára hajt majd. A Red Bull eseménye így elsősorban a festés meg az új névadó szponzor bemutatására volt jó, no meg arra, hogy újra kamera elé állítsa a világbajnokicím-védő Max Verstappent és csapattársát, Sergio Pérezt, akik önbizalomtól telve elmondhatták, sokat várnak az új autótól és a szezontól.

Ezen jelenség miatt az évek során a rajongók is megtanulták, hogy már nem kell túlságosan lelkesedni egy F1-es bemutató kapcsán, emiatt pedig mára egy kicsit ki is fordult a világ, hiszen saját csütörtöki bemutatója előtt az Aston Martin fontosnak tartotta külön bejelenteni, hogy ők a tényleges 2022-es autót fogják leleplezni, ami Silverstone-ban már a bejáratásán is átesett Sebastian Vettel és Lance Stroll kezei alatt. A brit csapat nagy lehetőséget lát abban, hogy idén mindenki tiszta lappal indul, az Astontól érkezett befektetések hatása pedig reményeik szerint idén már a pályán is megmutatkozik majd, nemcsak a színfalak mögött, ahol új gyár építésébe fogtak, valamint a vezetői stábot is bővítették, hiszen az elmúlt hónapok során a McLaren és a Ferrari egy-egy korábbi csapatfőnökét, Martin Whitmarsht és Marco Mattiaccit is visszacsábították az F1-be.

Az új előírásoknak köszönhetően az autók modernebb külsőt kapnak, ennek legszembetűnőbb elemei a kecsesebb hátsó vezetőszárny, az első szárny magasra emelkedő véglapjai, az első kerekek belső oldalához helyezett légterelők, valamint a nagyobb, 18 colos gumik. Nemcsak a technikai szabályokkal, de a minden csapatra érvényes, az idei évre 140 millió dollárban megszabott költséglimittel is az a cél, hogy az autók teljesítménye közelebb legyen egymáshoz a teljes mezőnyben. A pénteken bemutatkozó, narancssárga alapszínét némi világoskékkel ötvöző McLarennél elismerték, a gyártási folyamatot illetően is számos dolgot újra kellett gondolniuk a költségmegszorítások fényében, hiszen hirtelen sok területen prioritássá vált, hogy az egyszerűségre, az olcsóbb kivitelezésre törekedjenek.

Csupán hat előszezoni tesztnap áll a mezőny rendelkezésére, február 23-a és 25-e között Barcelonában, március 10-e és 12-e között pedig Szahírban. Idén a versenyhétvégék menetrendje is módosul, a csütörtöki „médianapot” felszámolják, ezáltal egy nappal rövidül az az idő, amit a csapattagoknak a pályákon kell tölteni ebben a rekordhosszú, 23 nagydíjat tartalmazó szezonban. A szokásos csütörtöki feladatok, a gépátvétel idéntől péntek délelőtt zajlik, így a két szabadedzésre csak péntek délután, az európai helyszínek esetében 14 és 17 órai kezdéssel kerül sor.

FORMULA–E

Megtört a mexikói átok

Mexikóvárosban folytatódott a Formula-E szezonja, ahol nagy áttörést ért el a Porsche, hiszen a harmadik szezonjában járó gyártó megszerezte első győzelmét az elektromos sorozatban. Ráadásul az a Pascal Wehrlein érte el elsőként a kockás zászlót, aki eddig rendkívül balszerencsés volt az országban, hiszen kétszer is karnyújtásnyira volt tőle a siker: két éve a célvonal előtt merült le az autója ugyanitt, tavaly pedig egy, a csapat által vétett adminisztrációs hiba miatt vették el a győzelmét Pueblában. A német megnyerte az időmérőt, és ezúttal a Porsche versenytempójával sem volt gond – bár egy időre visszaesett Edoardo Mortara és Jean-Éric Vergne mögé, Wehrlein és csapattársa, André Lotterer az energiával jobban gazdálkodva a hajrában az élre tört, és végül kettős győzelmet hoztak a csapatnak. A Mercedestől most elmaradt a szezonnyitón látott forma, Nyck de Vries a 6. hellyel mentett pontokat.

A Mexikóváros ePrix végeredménye: 1. Pascal Wehrlein (német, Porsche) 47:20,404, 2. André Lotterer (német, Porsche) +0,3, 3. Jean-Éric Vergne (francia, DS) +9,0, 4. Antonio Felix da Costa (portugál, DS) +9,9, 5. Edoardo Mortara (svájci, Venturi) +18,3 másodperc hátrány.

A bajnokság állása, pilóták: 1. Mortara 43 pont, 2. De Vries 38, 3. Wehrlein 30, 4. Lotterer 30, 5. Vandoorne 28. Csapatok: 1. Venturi 68 pont, 2. Mercedes 66, 3. Porsche 60, 4. DS 39, 5. Virgin 31.