2024. szeptember 27., péntek
AMERIKAIFUTBALL – LVI. SUPER BOWL

A Kosok védelme állta a sarat

A Los Angelestől nem messző fekvő Inglewood SoFI Stadionjában, bő 70 ezer néző előtt tartották meg a tengerentúli sportélet egyik legnagyobb szabású egynapos sportrendezvényét, a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét, a Super Bowlt, amelyben ezúttal az NFC-főcsoportot megnyerő, hazai pályán fellépő Los Angeles Rams és az AFC-ben legjobbnak bizonyuló Cincinnati Bengals csapott össze. A finálét a szakértők úgy is magyarázták, mint a ligában egyik legerősebb védelemmel felálló Rams deffenzív szekciójának, illetve a másodéves sztárirányító, Joe Burrow vezényelte Bengals-támadásnak az összecsapását. Ez be is igazolódott, előbbi fél sikerével, bár a győztes diadalához természetesen a Kosok megbízhatóan játszó quarterbackjére, Matthew Staffordra és a futókra, illetve elkapókra is hatalmas szükség volt.

Az első negyed közepén Odell Beckham Jr. touchdown-elkapásával kezdte meg a pontgyártást a Rams (7:0), amely védelme a túloldalon Evan McPherson mezőnygóljáig engedte el a Bengalst (7:3). A következő pontszerző akció ismét a Ramsnak jött össze, ezúttal Cooper Kupp kapta el Stafford passzát, bár a rizikósabb kétpontos bónuszakciót vállaló Los Angeles-ieknek ez a húzás már nem jött be (13:3), míg a Cincinnati érdekes TD-vel zárkózott, hiszen a futó Joe Mixon passzolt területre Tee Higginsnek (13:10).

A második félidő fordulattal indult, hiszen Higgins a fél pályát átfutva ért el hatpontost, miután elkapta Burrow hajszálpontos keresztpasszát (13:17), majd sikeres védekezés után McPherson hárompontosa növelte a Bengals vezetését (13:20). Ekkor azonban összekapta magát a Rams-védelem: a Los Angeles egyetlen pontszerzést sem engedélyezett a továbbiakban riválisának, miközben Matt Gay mezőnygóljával közelebb zárkózott a harmadik negyed derekán (16:20), az utolsó periódus hajrájában pedig Stafford és a később MVP-nek választott Kupp pazar összjátékával, mintegy másfél perccel az idő letelte előtt megfordította az állást (23:20). A hátralévő időben a Bengals – amelynek a mezőnygól is elég lett volna a döntetlenre mentéshez – még ígéretesen rohant előre, de a Kosok védőfalából Aaron Donald az utolsó pillanatokban, sorsdöntő játékban földre vitte Burrowt, amivel pont került a finálé végére.

Végeredmény, LVI. Super Bowl: Los Angeles Rams–Cincinnati Bengals 23:20.