2024. szeptember 27., péntek
SPORTHÍREK

Két magyar arany a sportlövő Eb-n

Két magyar arany

Magyarország és Szerbia két-két érmet nyert az utóbbi 24 órában az eszéki sportlövő-Eb-n. A magyaroknak két arany jutott, hisz a kisöbű puska összetett számában az ifi bajnoki címeket Mészáros Eszter és Hammerl Soma Richárd nyerték, utóbbi ifjúsági világcsúccsal.

Szerbiának a felnőttek mezőnyében a férfi légpuskacsapat ezüstöt, a női légpisztolycsapat pedig bronzérmet szerzett.

RÖPLABDA

Olaszország veresége

A Nemzetek Ligája női röplabdatorna 1. fordulójának kedd esti meglepetése Lengyelország győzelme Olaszország felett. Szerbia következő két ellenfele éppen ez a két válogatott. Tegnap lapzárta után Lengyelország volt az ellenfél, ma este pedig az olasz lányok következnek. Eredmények, 1. forduló: Oroszország–Németország 3:0, Japán–Thaiföld 3:0, Kína–Dél-Korea 3:1, USA–Dominikai K. 3:0, Lengyelország–Olaszország 3:2, Brazília–Kanada 3:1.

JÉGKORONG-VB

Belendültek a svédek

A sokszoros világbajnok svédek a tallinni jégkorong-vb 3. fordulójában szerezték meg az első pontokat. A svéd csapat letarolta Svájcot, és nyert még két észak-európai válogatott, Dánia és Finnország is. Eredmények, 3. forduló, A csoport: Svédország–Svájc 7:0, Dánia–Nagy-Britannia 3:2. B csoport: USA–Kazahsztán 3:0, Finnország–Norvégia 5:2.

VÍZILABDA

Märcz olimpiai keretet hirdetett

Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kedden 19 fős keretet hirdetett a tokiói olimpiára. A névsorban a 2020-ban Európa-bajnok játékosok mindegyike megtalálható, mellettük hatan küzdenek azért, hogy kiharcolják a tokiói csapattagságot. A felkészülés jövő kedden indul, a BL nyolcas döntőjében érdekelt FTC játékosai június tizedikén csatlakoznak. Az olimpiára 12 plusz 1 fő tartalék nevezhető majd. A 19 fős olimpiai keret, kapusok: Lévai Márton (OSC), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC). Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Burián Gergely (OSC), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC).

OLIMPIA

Júniusban oltják a japánokat

Júniusban kezdik oltani azokat a japán sportolókat és edzőket, akik érdekeltek lesznek a július 23-án kezdődő tokiói olimpián. Körülbelül hatszáz versenyző és további mintegy ezer szakember, csapattag kap majd koronavírus elleni vakcinát. Aki külföldre utazik, már néhány napon belül megkaphatja az oltást. A szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint a játékokat biztonságosan le lehet majd bonyolítani, az olimpiai falu lakosságának 80 százaléka oltott lesz a rajtra.

ÖKÖLVÍVÁS

Az AIBA törlesztett

Adósságának egy jelentős részét kiegyenlítette, 10 millió dollárt fizetett ki a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (AIBA), amely azért küzd, hogy visszaállítsa rendes tagságát a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB). Az AIBA decemberben megválasztott elnöke, az orosz Umar Kremljov közleményben jelentette be, hogy ezzel rendezte az azeri Benkons vállalattal szemben fennálló adósságát. Kremljov azt is bejelentette, hogy sikerült két évre szóló szponzori szerződést kötniük az orosz Gazprom földgázipari céggel, amiből a jövőben évente 2 millió dollárt tudnak majd szétosztani a nemzeti szövetségek között sportágfejlesztési támogatásként, és összesen 2,5 millió dollár értékben sportszereket is juttatnak az országoknak. A NOB 2018 végén fagyasztotta be viszonyát a hosszú éveken át vezetői válsággal küzdő AIBA-val, majd 2019-ben felfüggesztette, és ezzel eltiltotta a tokiói olimpiától is, amelyen az olimpiai bizottság szervezi és felügyeli a sportág küzdelmeit, ahogy a kvalifikációs versenyeket is a NOB irányította.