2024. július 30., kedd

Németh a befutó?

A Magyar Kézilabda-szövetség és a Nemzeti Sport között az utóbbi napokban elég éles kardváltásra került sor, miután a budapesti sportnapilap máris megszellőztette azt, hogy ki lesz az új magyar női szövetségi kapitány, a szövetség szerint pedig mindez túl korán történt, mert még el sem temették a csapat korábbi vezetőjét, a rákbetegségben elhunyt norvég Karl Erik Bøhnt.

A sajtó pedig már csak ilyen, így a többi orgánum is megszellőztette a dolgot, s kiderült, hogy a szövetség kívánságlistáján négy név szerepelt, méghozzá Németh András, a francia Olivier Krumholz, a dán Jakob Vestergaard és a horvát Zdravko Zovko. A Nemzeti Sport értesülései szerint a szövetség az első három szakemberrel kezdte meg a tárgyalásokat, s biztosra veszi, hogy a magyar edzőre esett a választás, de kegyeleti okokból megvárják Bøhn temetését.

Németh András harmadszor ülne le a magyar női kispadra. Először 1998-ban Zsiga Gyulával együtt vezette ki a csapatot a hollandiai Eb-re, de ott már Mocsai Lajos vezette a gárdát. Németh 2005-ben ismét vállalta a feladatot, világbajnoki bronzzal kezdte a munkát, de két év múlva ismét felállt, mert a következő, franciaországi vb meg katasztrofálisra sikeredett, és felbomlott a bizalom a játékosok és az edző között. A 60 éves szakember hosszú éveket dolgozott a Ferencvárosnál, majd az osztrák Hypónál, amely nagyjából megfelel a brazil világbajnoki csapatnak, és KEK-et nyertek, most pedig úgy vállalná a munkát, ha az hosszabb távra szólna, nem pedig „tűzoltásról” lenne szó.

A legfontosabb érv talán mégiscsak az, hogy 10 hónap múlva kezdődik a magyar–horvát közös rendezésű Eb, tehát eleve nincs idő ismerkedésre, kísérletezésre, mivel a hazai közönség érmet vár a csapattól.