2024. július 30., kedd
KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR

Argentin bravúrpont

Szoros mérkőzések jellemezték a vb első játéknapjait

A Katarban zajló kézilabda-világbajnokság 1. fordulójában nagy meglepetést keltettek az argentinok, akik a kétszeres Európa-bajnok és a világbajnokság egyik fő esélyesének tartott dánok ellen döntetlenre mérkőztek. Mindez nem kis bravúrnak számít, főleg annak figyelembevételével, hogy az európai csapat a mérkőzés kétharmadánál hat góllal vezetett, de még az utolsó percekben is három gól volt a két csapat között. A dél-amerikaiak azonban hősiesen küzdöttek, s 20 másodperccel a találkozó vége előtt sikerült egyenlíteniük. Hiába vezettek a félidőben hét találattal, a négyszeres világbajnok franciáknak is meg kellett izzadniuk a csehekkel szemben, s végül csak három góllal nyertek. A horvátoknak sem volt könnyű dolguk az osztrákokkal. Legnagyobb veszélybe pont az utolsó percben került a győzelmük, ugyanis a biztosnak tűnő háromgólos előnyük másodpercek alatt egyre csökkent, a sógoroknak azonban az egyenlítésre már nem maradt idejük. A forduló északi rangadóján a svédek már az első percekben ötgólos előnyt harcoltak ki a feltűnően gyenge támadójátékot bemutató izlandiakkal szemben. A szigetországiak a folytatásban sem tudtak javítani játékukon, a jól védekező svédek pedig a második félidőben tovább tudták növelni előnyüket.

Szombaton az A és a B csoportban a 2. fordulót is lejátszották. Úgy tűnt, a Spanyolország–Brazília mérkőzésen negyedóra alatt minden eldőlt, hiszen a hispánok ekkor már hat találattal vezettek. A brazilok azonban nem adták fel, a félidő végére egy gólra csökkentették a hátrányukat, sőt a második játékrészben még a vezetést is megszerezték. Ekkor azonban a spanyolok megrázták magukat, s rövid idő alatt négygólos előnyt építettek ki. Ennek felét ugyan a végére leadták, a győzelmük azonban az utolsó percekben már nem forgott veszélyben. Az A jelű csoportban nyerni tudott a házigazda Katar, valamint Szlovénia is, s a spanyolok mellett ennek a két csapatnak már 4-4 pontja van. A negyedik továbbjutóhelyről minden bizonnyal a mai brazil–fehérorosz találkozó fog majd dönteni. A B csoportban meglepetésre Macedónia csak nagy nehézségek árán tudott nyerni Iránnal szemben. Az első félidőben az ázsiai csapat többször is vezetett, de a második félidőben sem maradt el sokkal a macedónoktól. A végjáték sem volt teljesen izgalommentes, ezt jól mutatja az is, hogy az 50. percben csak egy találat volt a két csapat között. Végül nyertek a szomszédok, de ehhez nagyon kellett Lazarov kilenc gólja is. Nem volt sokkal könnyebb dolguk a horvátoknak Tunéziával szemben. A sakktáblások csak egy góllal vezettek a szünetben, s az előnyük kilenc perccel a vége előtt is csak ennyi volt. A hajrában azonban nagyobb tempóba kapcsoltak, és Štrlek, valamint Kopljar találatainak köszönhetően végül háromgólos győzelmet arattak. Érdekesen alakult az Ausztria–Bosznia-Hercegovina találkozó. Az első félidőt követően még Bosznia vezetett egy góllal, a második játékrészben azonban a sógorok felerősítették a védelmüket, s ennek következtében 18 perc alatt mindössze két gólt kaptak. Ez idő alatt akkora előnyt harcoltak ki, hogy végül az utolsó percek ellazsálása is belefért számukra. Vasárnap a C és a D csoportokban is lejátszották a 2. forduló mérkőzéseit. Lapzártáig a C csoportban az Izland–Algéria találkozó ért véget, amelyet Izland a kiváló második félidei játékának köszönhetően magabiztosan nyert meg. A D csoportban a Németország–Oroszország találkozó rendkívül változatosan alakult. Az első félidőben az oroszok már hat góllal is vezettek, de a németek a második félidőben ledolgozták hátrányukat, sőt háromgólos előnyre is szert tettek. Az oroszoknak a hajrában két ízben is lehetőségük nyílt a döntetlen kiharcolására, de mind a kettős emberelőnyüket, mind az utolsó támadásukat csúnyán elrontották. A csoport másik mérkőzésén Lengyelország, minimális, egygólos vereséget mért Argentínára.

Eredmények, 1. forduló, C csoport: Svédország–Izland 24:16, Franciaország–Csehország 30:27, D csoport: Dánia–Argentína 24:24. 2. forduló, A csoport: Fehéroroszország–Szlovénia 29:34, Chile–Katar 20:27, Brazília–Spanyolország 27:29. A csoport állása: 1. Szlovénia 4 (70:52), 2. Katar 4 (55:43), 3. Spanyolország 4 (67:60), 4. Brazília 0 (50:57), 5. Fehéroroszország 0 (62:72), 6. Chile 0 (43:63) pont. B csoport: Irán–Macedónia 31:33, Tunézia–Horvátország 25:28, Ausztria–Bosznia-Hercegovina 23:21. A csoport állása: 1. Macedónia 4 (66:56), 2. Horvátország 4. (60:55), 3. Bosznia-Hercegovina 2 (51:48), 4. Ausztria 2 (53:53), 5. Irán 0 (56:63), 6. Tunézia 0 (50:61) pont. C csoport: Izland–Algéria 32:24, a Csehország–Svédország és az Egyiptom–Franciaország találkozók lapzárta után értek véget. A csoport állása: 1. Egyiptom 2 (34:20), 2. Svédország 2 (24:16), 3. Franciaország 2 (30:27), 4. Izland 2 (48:48), 5. Csehország 0 (27:30), 6. Algéria 0 (44:66) pont. D csoport: Argentína–Lengyelország 23:24, Németország–Oroszország 27:26, a Szaúd-Arábia–Dánia találkozó lapzárta után ért véget. A csoport állása: 1. Németország 4, 2. Oroszország 2 (53:44), 3. Lengyelország 2 (50:52), 4. Dánia 1 (24:24), 5. Argentína 1 (47:48), 6. Szaúd-Arábia 0 pont

A mai program, A csoport: Fehéroroszország–Brazília, Szlovénia–Katar, Spanyolország–Chile. B csoport: Bosznia-Hercegovina–Macedónia, Horvátország–Irán, Ausztria–Tunézia.

@k = Magyar–szerb Norvégiában

Norvégiában a házigazdák mellett a felfiatalított magyar és szerb válogatottak részvételével felkészülési tornát rendeztek a hétvégén. Péntek este Elverumban Szerbia négy góllal bizonyult jobbnak a magyar csapatnál. A találkozót első félidejét Szerbia 18:12-re nyerte meg, s noha a magyarok a második játékrész derekán előbb egyenlítettek, majd a vezetést is megszerezték, a nagy hátrány ledolgozása felemésztette energiájukat, s a hajrában a szerb válogatott frissebbnek bizonyult. Ez végül döntőnek bizonyult. Szombat este Lillehamerban Magyarország Norvégiától is négygólos vereséget szenvedett, s így a harmadik helyen végzett. A tornagyőztes kilétét eldöntő Norvégia–Szerbia találkozó lapzárta után ért véget.

Eredmények: Magyarország–Szerbia 26:30, Magyarország–Norvégia 27:31.