2024. július 16., kedd
NŐI BL

Trónon a Győr

A Győr magabiztos játékkal, a találkozó során végig vezetve hat góllal megverte a német Bietigheim együttesét a női Bajnokok Ligája fináléjában, és története során hatodszor hódította el a győztesnek járó trófeát. A magyar alakulat sikeréhez pillanatnyi kétség sem férhetett, Per Johansson tanítványai már a nyitányon megfékezték a németeket, gyakorlatilag esélyt sem adtak a riválisnak. A szünetben már 17:12-es magyar vezetést mutatott az eredményjelző, a második félidőt rutinosan hozták a győriek, így megérdemelten ünnepelhettek a budapesti eseményen.

Az már korábban eldőlt, hogy a Győrhöz ez év márciusában szerződött Johansson marad a kisalföldi kispadon. A szakember a finálé után elmondta, ellenfelük minden pozícióban remek játékossal rendelkezik, akik jó csapatot alkotnak. Erről beszélt is a saját játékosaival, illetve arról, hogy figyelniük kell a tempóra, a sebességre. Meglátása szerint hatvan percig ez volt a legjobb teljesítményük védekezésben március közepe óta, amióta ő a vezetőedző. „Sandra Toft az Esbjerg elleni parádéja után talán megérdemelte volna a döntőben is az esélyt, úgy gondoltam azonban, hogy Silje Solbergnek is lehetőséget biztosítok, és ő is hozta ugyanazt, ez volt a kulcs. Nagyon boldog vagyok, hiszen szerintem a védelem és a kapusok nyerik a trófeákat, ami ma is bebizonyosodott, rengeteget léptünk előre védekezésben” – magyarázta Johansson. A friss BL-győztes színeiben utolsó mérkőzését játszotta a nyáron távozó Line Haugsted, Szöllősi-Schatzl Nadine, Ana Gros, Stine Oftedal, Solberg és Yvette Broch, így Johanssonnak a folytatásban is bőven lesz dolga.

A bronzcsatát az Esbjerg nyerte meg, a helyosztón néggyel verte meg a Metz gárdáját. A final four legértékesebb játékosának a szezon végén visszavonuló Oftedalt választották, a BL gólkirálynője a Vipers játékosa, Anna Vjahireva lett 113 találattal.

Eredmények, elődöntő: Esbjerg–Győr 23:24, Metz–Bietigheim 29:36. A 3. helyért: Esbjerg–Metz 37:33. Döntő: Győr–Bietigheim 30:24.

A GYŐR A HARMADIK LEGEREDMÉNYESEBB

Az immár hatszoros győztes Győr a harmadik legeredményesebb klub a női kézilabda Bajnokok Ligája (korábban BEK) történetében. A BL végjátékában 2014 óta rendeznek négyes döntőt, eddig minden tornának a magyar főváros adott otthont. A Győr idén kilencedik alkalommal léphetett pályára Budapesten.
A legeredményesebb klubok:
Szpartak (szovjet) 13 győzelem és további 2 döntős szereplés
Hypo (osztrák) 8/5
Győri ETO 6/4
Radnički (jugoszláv) 3/4
Viborg (dán) 3/2
Slagelse (dán) 3/0
Vipers (norvég) 3/0
Leipzig (NDK-beli) 2/4
Krim (szlovén) 2/3
Budućnost (montenegrói) 2/1
Žalgiris (szovjet) 2/0

 

Nyitókép: A Győr legutóbb 2019-ben nyert Bajnokok Ligáját (Fotó: MTI)