2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS

Gudelj és Tadić nem kér Ćurčićból

Szerbia felnőtt labdarúgó-válogatottja ma 20.45-kor Poznańban barátságos mérkőzést játszik Lengyelország vendégeként, az Európa-bajnokságra készülő házigazdák ellen már nem titkoltan a vb-selejtezőkre való felkészülés jegyében futnak ki a gyepre Radovan Ćurčić kiválasztottjai, akik a nyári, franciaországi kontinenstornát csak a tévék előtt élhetik át.

Lengyelország és Szerbia – valamint a jogelődök – válogatottja korábban 25-ször mérkőzött meg egymással, a mérleg kiegyenlített, 9-9 győzelem és 7 döntetlen született eddig, 54:50-es vendéggólaránnyal. Ezúttal két, légiósokkal teletűzdelt nemzeti csapat küzd majd egymással, a hazaiak egy már nagyjából felépített együttessel készülnek a mérkőzésre, a szerb válogatott viszont egy újabb út elején jár, az ősszel kezdődő vb-selejtezőkig igyekszik ütőképes gárdává összeállni. A meccsre való felkészülés nem zajlott ellenben zavartalanul, hiszen hétfőn Dušan Tadić, a Southampton játékosa kijelentette, hogy amíg a jelenlegi kapitány ül a kispadon, nem játszik a válogatottban, majd kedden az Ajax középpályása, Nemanja Gudelj is csatlakozott hozzá – mindketten igen kemény hangon kritizálták a válogatott háza táján zajló eseményeket. Az angol bajnokság 7. helyén álló Soton középpályása, Tadić elsősorban azt nehezményezte, hogy annak ellenére, hogy érzése szerint a legjobb formában lévő szerb játékos jelenleg kimaradt a keretből, ráadásul mindezt a médiából kellett megtudnia: „Rosszul érintett a hír. A világ legerősebb bajnokságában játszom, és úgy hiszem, az összes játékos közül én vagyok a legeredményesebb, hét góllal és ugyanennyi gólpasszal. Már második éve a Premier League öt legkreatívabb játékosa közé tartozom. Mindenkinek lehetnek saját elképzelései, nem is ez a baj, hanem az, hogy az utóbbi öt évben minden keretben szerepeltem, minden alkalommal eleget is tettem a meghívásnak, most pedig gyakorlatilag az újságokból kell megtudnom, hogy nem vagyok a válogatottak között. Megérdemeltem volna, hogy valaki felhívjon és elmondja, mi a helyzet. Mert higgyék el, nincs jobb érzés, mint a nemzeti együttesben játszani. Ćurčić kapitány megalázóan és lekezelően bánt velem, amivel minden bizalmamat eljátszotta, így amíg ő kapitány, nem vállalom a válogatottságot.”A holland élvonalban játszó Gudeljnek a kapitány válogatási elveivel és várható kezdőcsapatával van gondja: „Olyan játékosok játszanak, aki cserék a klubjaikban, vagy a lelátókról nézik a meccseket. Hogyan lehetséges ez? Megtartom magamnak, amit gondolok. Mindig 300 százalékot adtam magamból, mások viszont szórakozni jöttek. Úgy látszik, Ćurčićnak nem fontos, ki hogyan edz.”

Az elhangzottakra természetesen reagált a megszólított is: „Nagyon meglepődtem. A szerb válogatott Ćurčić és Tadić fölött áll. Meglepett az időzítés, amikor kimondásra kerültek ezek a dolgok. Most nem szeretnénk ilyesmikkel foglalkozni, fontos meccsek várnak ránk. Majd ha elérkezettnek érzem az időt, válaszolok a médiában megjelentekre. Hiszem, hogy a játékosok mindent meg fognak tenni a sikerért” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

A csapatkapitány, Branislav Ivanović szerint a mai meccs több egy barátságos mérkőzésnél: „Nemcsak egy felkészülési meccs ez a mai, hanem az első lépés is egy úton. Egy új ciklus kezdődik ezekkel a meccsekkel, és már most szeretnénk megmutatni, hogy tisztában vagyunk vele, mi vár ránk szeptembertől, és hogy mindannyian ugyanazt akarjuk, a világbajnoki részvételt.”

Szerbia a lengyelországi meccs után március 29-én Észtországban lép majd pályára.

A szerb válogatott kerete, kapusok: Vladimir Stojković, Predrag Rajković, Damir Kahriman.

Védők: Branislav Ivanović, Aleksandar Pantić, Nikola Maksimović, Uroš Spajić, Slobodan Rajković, Miloš Kosanović, Aleksandar Kolarov, Filip Mladenović.

Középpályások: Nemanja Matić, Luka Milivojević, Nemanja Maksimović, Marko Grujić, Darko Brašanac, Adem Ljajić, Filip Đuričić, Zoran Tošić, Filip Kostić.

Támadók: Aleksandar Mitrović, Miralem Sulejmani, Nikola Stojiljković.

Barátságos mérkőzések: Horvátország–Izrael (18.00, HRT2), Lengyelország–Szerbia (20.45, RTS1).