2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS – MAGYAR VÁLOGATOTT

Storck számára nincs felkészülési, csak tesztmérkőzés

Čačić szerint új formációt gyakorolnak majd Budapesten

Szombaton 18 órakor a budapesti Groupama Arénában a Horvátország elleni mérkőzéssel kezdi meg az Európa-bajnokságra való felkészülést Magyarország válogatottja. A június 10-e és július 10-e között Franciaországban lebonyolítandó kontinenstornára az ellenfél is kijutott, a magyar válogatott az F csoportban Ausztria, Izland és Portugália ellen lép majd pályára, Horvátország a D jelű kvartettben Csehországgal, Spanyolországgal és Törökországgal szemben igyekszik majd kiharcolni a továbbjutást.

A magyar és a horvát válogatottnak ez lesz a 10. összecsapása, a magyar csapat eddig csupán egyszer győzött – még a későbbi önálló horvát állam válogatottja ellen 1940 májusában 1:0-ra –, a horvátok három sikert arattak, öt meccs pedig döntetlenre végződött – a 14:7-es gólarány is a horvátok szempontjából kedvező. Legutóbb 2008. május 31-én mérkőzött meg egymással a két csapat, Budapesten 1:1-es döntetlent játszottak – mindkét gólt Niko Kovač szerezte, előbb bevette Fülöp Márton kapuját, majd öngólt vétett. Abban az együttesben még játszott az azóta a válogatott mellett már szövetségi kapitányi teendőket is betöltött Dárdai Pál, a mostani keretben az akkori pályára lépők közül Juhász Roland, Gera Zoltán és Dzsudzsák Balázs maradt meg hírmondónak.

A mérkőzésre a magyar csapat tagjai készülhetnek frissebben, hiszen a horvátok tegnap este már játszottak egy meccset, Izraellel mérkőztek meg Eszéken, Magyarország ellenben csak egy mérkőzést kötött le a márciusi válogatott időszakra. A vendégek bevallottan új taktikai hadrendet próbálgatnak ezen a két találkozón, Ante Čačić szövetségi kapitány megfogalmazása szerint az a fő céljuk, hogy gyakorolják a 3-5-2-es felállást, amelyben Mario Mandžukić, a Juventus és Nikola Kalinić, a Fiorentina támadója egyszerre lehet a pályán: „Szeretnénk kipróbálni a kétcsatáros felállást, Mandžukic és Kalinić bizonyították, hogy megértik egymást a pályán, jól össze tudnak dolgozni. Az Eb-n szükségünk lehet majd erre a taktikai felállásra, de ezt még gyakorolnunk kell. Az oroszok elleni novemberi felkészülési találkozó utolsó húsz percében már átváltottunk erre a 3-5-2-es hadrendre, csak senkinek nem tűnt fel, mert hibáztunk a kivitelezésében. Most viszont itt a lehetőség, hogy újra kipróbáljuk. Szeretnénk minél több időt ebben a felállásban játszani, bár felkészülési mérkőzésről lévén szó ötször lehet cserélni, tehát bármikor tudunk változtatni.” Darijo Srna, a horvátok rendkívül rutinos, 127-szeres válogatott csapatkapitánya szerint elég erősek és motiváltak ahhoz, hogy kedvező eredményt érjenek el szombat este: „Nincs rajtunk semmiféle nyomás, szeretnénk jó eredményt elérni Magyarország ellen. A válogatottban van elég erő és motiváció, bár valószínű, hogy akik az európai kupák valamelyikében még játszanak, azok fáradtabbak egy kicsit. Viszont vannak lendületes fiataljaink, akik a válogatott segítségére lehetnek. Különben pedig amint meghalljuk a himnuszt, azonnal elfelejtjük a fáradtságot.”

Magyar oldalon a meccs előtt a legfontosabb történés Bernd Storck szövetségi kapitány és sportigazgató szerződésének a 2018-as vébéig való meghosszabbítása, amiből egyértelműen kiviláglik, hogy az MLSZ hosszú távra tervez a német edzővel, akinek megadta a bizalmat az Eb utánra, azaz az ősszel rajtoló vb-selejtezősorozatra is. „Örülök és büszke vagyok arra, hogy bizalmat szavazott nekem az elnökség, és az Európa-bajnokság után is folytathatom a munkámat. A feladatunk most nem csak az Eb-felkészülés, már a világbajnokságra is kell gondolnunk. Nagyon örülök, hogy továbbra is együtt dolgozhatok a válogatottal, és nemcsak kapitányként, hanem sportigazgatóként is továbbvihetem a megkezdett munkát. Sok fontos eredményt értünk el már eddig is, ezt szeretném a jövőben folytatni” – fogalmazott a válogatott hétfői sajtótájékoztatóján a kapitány, majd a szombati meccsel kapcsolatban is megosztotta gondolatait: „A horvátok hasonló rendszerben futballoznak, mint az osztrákok, ezért kimondottan hasznos tapasztalatokat szerezhetünk a mérkőzésen. Úgy fogunk játszani, mintha egy döntőben játszanánk, mindenképpen a győzelemre fogunk hajtani. Számomra a felkészülési mérkőzések nem barátságos meccsek, hanem tesztmérkőzések, amelyeken esélyt kapnak a játékosok, hogy megmutassák, nemzetközi szinten, az Európa-bajnokságon is megállják a helyüket. Nem akarom, hogy meglepetés érjen minket az Európa-bajnokságon, ezért vállaltuk fel, hogy már most nehéz mérkőzéseket vívjunk, még ha ez adott esetben magában hordozza a rosszabb eredmények lehetőségét is.”

A kapitány a szinte állandó kerettagok közül erre a felkészülési meccsre nem hívta be Vanczák Vilmost, a Siont légiósát, illetve Leandrót, a Ferencváros futballistáját, akiket magyarázata szerint éppen a hosszú távú építkezés miatt mellőz a továbbiakban, inkább fiatalabb játékosokkal számol a posztjukon. Storck betegség miatt nem számíthat Lovrencsics Gergőre, a Lech Poznań légiósára – akinek a helyére az MTK fiatal jobbhátvédjét, Bese Barnabás hívta be a keretbe –, illetve bokasérüléssel bajlódó klubtársa, Kádár Tamás játéka kérdéses a szombati meccsen.

A magyar válogatott kerete, kapusok: Bogdán Ádám (Liverpool), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (Leipzig), Király Gábor (Haladás). Védők: Bese Barnabás (MTK), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Juhász Roland, Lang Ádám (mindkettő Videoton), Kádár Tamás (Lech Poznań), Korhut Mihály (Debrecen), Pintér Ádám (Ferencváros). Középpályások: Elek Ákos (Diósgyőr), Gera Zoltán, Nagy Ádám (mindkettő Ferencváros), Kleinheisler László (Werder Bremen), Stieber Zoltán (Nürnberg). Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin), Németh Krisztián (al-Garafa), Nemanja Nikolić (Legia Warszawa), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Szalai Ádám (Hannover).

A horvát válogatott kerete, kapusok: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Hajduk Split), Ivan Vargić (Rijeka). Védők: Darijo Srna (Sahtar Donyeck), Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moszkva), Domagoj Vida (Dinamo Kijev), Dejan Lovren (Liverpool), Gordon Schildenfeld (Dinamo Zagreb), Sime Vrsaljko (Sassuolo). Középpályások: Luka Modrić, Mateo Kovačić (mindkettő Real Madrid), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozović, Ivan Perišić (mindkettő Inter), Alen Halilović (Sporting Gijón), Domagoj Antolić (Dinamo Zagreb). Támadók: Mario Mandžukić (Juventus), Nikola Kalinić (Fiorentina).