2024. július 17., szerda
LABDARÚGÁS

Csapatkapitányuk nélkül a horvátok Budapesten

A szombaton 18 órakor kezdődő Magyarország–Horvátország-mérkőzés előtt a vendégek szövetségi kapitányának, Ante Čačićnak főfájást okozhat, hogy válogatottjának csapatkapitánya, Darijo Srna várhatóan nem léphet pályára, hiszen a horvátok szerdai, Izrael elleni 2:0-s diadala során megsérült. Az Eszéken lejátszott mérkőzés első félidejének végén hordágyon kellett levinni a Sahtar Donyeck szélsőjét, a vizsgálatok alapján térdsérülést szenvedett. „Nagyon megijedtem az ütközés után, nagy fájdalmat éreztem a térdemben. Az első vizsgálatok szerint nem történt nagyobb baj, már rá tudok állni a lábamra, mondhatjuk, hogy szerencsésen megúsztam az esetet. A Magyarország elleni játékom ugyanakkor az orvosok döntésén múlik” – fogalmazott pénteken Srna, majd arról is beszélt, hogy a Čačić által a magyarok elleni meccsen is gyakorolni kívánt 3–5–2-es felállás hogyan működött Izraellel szemben: „A háromvédős felállás számunkra is újdonságot jelentett. Elsősorban a védekezésünket kell rendbe tenni, a támadójátékunkkal nem volt baj.”

Nem Srna az egyetlen maródi horvát részről, már a két meccs előtt kidőlt ugyanis a Barca sztárja, Ivan Rakitić, majd a Dinamóban játszó Mark Pjaca sérült meg, a szerdai meccs után pedig lebetegedett a Mario Mandžukić mellett egyedül hadra fogható csatár, a Fiorentinát erősítő Nikola Kalinić is, aki magas láza miatt el sem utazott Budapestre.

Magyar oldalon a már korábban megsérült Lovrencsics Gergőhöz, a Lech Poznań játékosához – akinek helyére még a hét elején Bese Barnabást, az MTK jobbhátvédjét hívta be Bernd Storck szövetségi kapitány – klubtársa, Kádár Tamás csatlakozott, akinek a múlt héten elszenvedett bokasérülése nem jött rendbe, csütörtök este elhagyta a válogatott telki edzőközpontját és a rehabilitációt Lengyelországban folytatja.

A szombati meccsen magyar részről legfőképpen a kapitány taktikai elképzeléseinek megvalósítása a cél, legalábbis így fogalmazott minapi interjújában Priskin Tamás, a norvégok elleni pótselejtező visszavágójának hőse, a pozsonyi Slovan az idényben 10 gólnál és két gólpassznál járó csatára: „Most az a célunk, hogy úgy játsszunk, ahogy a szövetségi kapitány elképzeli, az általa kitalált taktika sikeresen működjék. Fontos, hogy a lehető legjobban valósítsuk meg azt, amit Bernd Storck és a szakmai stáb eltervez erre a mérkőzésre. Már elhangzott, hogy a szombati összecsapás nem barátságos meccs lesz, hanem felkészülési találkozó – a két jelző közötti különbségen van a hangsúly.”

Felkészülési mérkőzések: Ausztria–Albánia (17.30, Digi Sport 2), Magyarország–Horvátország (18.00, Arena Sport 1, HRT2, M4), Németország–Anglia (20.45, Sportklub 2, Sport1).