2024. július 18., csütörtök

„Több lehetőséget kell adni a fiataloknak”

Szerbia U19-es labdarúgó-válogatottja augusztus elsején megnyerte a korosztály Litvániában megrendezett Európa-bajnokságát. A győztes csapat tagjai között volt a szabadkai Spartacus nagytószegi (Novi Kozarci) származású játékosa, Milan Vojvodić is, akit a nagyfokú médiafelkapottság lezajlása után kerestünk meg, hogy immár higgadt fejjel értékelje ezt a sikert, és beszéljen nekünk a hazai bajnoksággal és a jövőjével kapcsolatos meglátásairól.

Hogy érzed magad most? Elmúlt már az eufória?

– Amíg Litvániában voltunk, láttuk, hogy mi a helyzet Szerbiában, milyen euforikus a hangulat, mennyire tetszett mindenkinek, hogy ilyen sokáig eljutottunk a tornán. Most már valamivel nyugodtabbak vagyunk, de továbbra is nagyon szerencsésnek érezzük magunkat.

Vártátok-e ezt a sikert?

– Egyáltalán nem. Az Európa-bajnokságra való elutazásunk előtt nekünk az volt a fő célunk, hogy bejussunk az elődöntőbe, de amikor veretlenül jutottunk túl a csoportkörön, láttuk, hogy jó lehetőségünk van arra, hogy többet érjünk el ennél, bármelyik csapattal fel tudjuk venni a versenyt, és nem akartunk veszni hagyni egy ilyen lehetőséget. Megnyertük az Eb-t, ami mindenkit váratlanul ért.

Tudod-e ennek a sikernek a kulcsát, beszéltetek-e a csapattársakkal erről?

– A siker kulcsa egész biztosan a jó atmoszféra és a csapatszellem, amely ezt a csapatot jellemezte. Eggyé tudott válni az egész gárda, és ezért nyerhettük meg ezt a tornát.

Milyen együtt dolgozni az egykor világszerte ismert játékossal, a szerb futball legendájával, Ljubinko Drulovićtyal? Mit tanultatok tőle?

– Ljubinko kiváló edző, de mindenekelőtt jó ember. Vele és az egész szakmai stábbal tökéletes volt az együttműködés, úgyhogy amennyire a játékosoké, annyira az ő érdeme is ez a siker. Főleg taktikai síkon tanultunk sokat tőle.

Pszichikai téren folyik-e valamilyen munka a válogatottban? Dolgoztok-e azon, hogy jobban teljesítsetek a váratlan szituációkban, hogy koncentráltak és nyugodtak legyetek a legfontosabb pillanatokban?

– Semmi különöset nem csinálunk ilyen téren, hanem a stáb a lehető legtöbb pihenést várja el tőlünk. Tehát edzés és pihenés. Amennyire fontos az edzés, annyira fontos a pihenés is. A meccsek előtti napokon még a szórakozásnak szánt asztalitenisz is tiltva volt számunkra, csak a pihenésre és a helyes táplálkozásra kellett figyelnünk.

Maradsz Szabadkán? Vagy vannak megkeresések akár külföldről is?

– Egyelőre Szabadkán maradok, de bármi megtörténhet a közeljövőben. Van érdeklődés külföldről is, de erről még nem árulnék el semmit.

Mivel magyarázható, hogy a Partizan és a Zvezda ificsapataiból alig akadt játékos a keretben, csaknem mindenki a Radból, az OFK-ból, a Jagodinából, a Spartacusból stb. érkezett?

– Egyszerű a magyarázat, a Radnál, az OFK Beogradnál és több más csapatnál is sokkal színvonalasabb munka folyik a fiatalokkal, mint a Partizannál és a Zvezdánál.

A csapattársaiddal hol látjátok magatokat a következő években? Mind külföldre vágytok?

– Biztosan mindenki szeretne külföldre szerződni, először is szeretnénk megmutatni, mit tudunk a Szuperligában, és aztán továbblépni. Szerbiában rossz a helyzet a klubokban, sok helyen késnek a fizetések, a klubok rá vannak kényszerítve, hogy eladják a tehetségeiket, mert ebből élnek. Ráadásul külföldön jobban is lehet fejlődni, és a megélhetés is jobb.

Azt is hozzátenném, hogy jó lenne az is, ha több lehetőséget kapnának a fiatalok a Szuperligában, mert azáltal sokat lehetne fejlődni. Szerintem sokkal jobb lenne, ha a klubok inkább a fiatal játékosaiknak adnának lehetőséget, mint hogy mindenféle ismeretlen külföldiekkel árasztják el a csapatokat.

Ha te döntenél a sorsodról, ha te választhatnál bajnokságot, amelyikben játszol, melyik liga mellett döntenél?

– Legjobban Németországban vagy Olaszországban szeretnék játszani. Ott a lelátók mindig tömve vannak, és ha a stadionban sok az ember, akkor a focisták is sokkal jobban játszanak. Leginkább Németország, azon belül is Dortmund vonz, nekik vannak a legjobb szurkolóik, a stadionban hétről hétre telt ház van.

Ha végignézel a generációtokon, hogy látod, van esély arra, hogy közületek valaki a későbbiekben a felnőttválogatottban is bemutatkozzon?

– Meglátásom szerint jelenleg Aleksandar Mitrović az egyetlen, aki felveheti a versenyt a többiekkel az A válogatottban, de abban is biztos vagyok, hogy a következő években még néhányan bemutatkozunk majd a felnőttválogatottban.