2024. július 18., csütörtök
EURÓPAI KUPAPOROND

Szalai a gelsenkircheni hős

Nem kevés izgalmat hozott a BL rájátszásának keddi játéknapja. Gólokban sem szűkölködtünk, az öt mérkőzésen ugyanis összesen 18 találat született. Magyar sikernek is örülhettünk, a Schalke a hazai 1:1 után úgy nyert 3:2-re Szalonikiben, hogy a törött kézzel pályára lépő magyar válogatott csatár, Szalai Ádám kétszer is betalált a PAOK kapujába. A Gelsenkirchenbe ezen a nyáron átigazoló támadó kétszer szerzett vezetést csapatának: először a 43. percben alakította 1:0-ra az eredményt, majd a 90. percben a továbbjutást érő győzelemhez segítette a Schalkét. Németországban a lapok nagy része őt választotta a meccs emberének, a Westdeutsche Allgemeine Zeitung így fogalmaz: „Két helyzet, két gól – a 8,5 millió eurós vétel máris törlesztette a vételárát. Ráadásul sajkacsonttöréssel és hatalmas fájdalmakkal játszott.” Maga a játékos karrierje újabb fontos lépéseként tekint a találkozóra: „Nagyon motivált voltam, és nagyon boldog vagyok, hogy elértük a célunkat. Végtelenül boldog vagyok, hogy bejutottunk a csoportkörbe. Személy szerint ez egy újabb lépés a karrieremben.”

A német együtteshez hasonlóan 3:2-es győzelmet aratott Bécsben a zágrábi Dinamo, ám ez csak szépségtapasznak volt elég, a hazai pályán összeszedett kétgólos hátrányt nem tudták ledolgozni, így elmondható, hogy a szerb után a horvát bajnokságot sem képviseli majd egyetlen csapat sem a BL főtábláján.

Bejutott ismét a csoportkörbe a román Steaua, amely idegenben lőtt több góljának köszönheti ezt a bravúrt, és ott lesz az oda- és a visszavágón is nyerő Basel és Arsenal is – utóbbi ráadásul sorozatban 16. alkalommal.

Nehéz feladat áll a Vojvodina és a Partizan előtt is

Ma este kiderül, hogy megéri-e bármelyik szerbiai csapat az európai őszt, azaz sikerül-e bejutniuk az Európa-liga csoportkörébe. Kedvezőbb helyzetben az 1:0-s hazai siker tudatában értelemszerűen a Partizan van, amelynek Svájcban a döntetlen és a minimális vereség is megfelel. A Vojvodinának viszont jobban meg kell dolgoznia a továbbjutásért, a hazai 1:1 után számukra csak két út vezet a csoportkörbe: vagy többgólos döntetlent játszanak, vagy megverik idegenben a Sheriffet. Az első mérkőzés piros-fehér gólját szerző Petar Škuletić szerint egyértelmű, hogy győzni mennek a moldovai fővárosba: „Nincs semmiféle dilemma. A győzelemért megyünk Tiraspolba, mert tisztában vagyunk vele, hogy minden kvalitásunk megvan, ami szükséges a csoportkörbe jutáshoz. Megfelel számunkra az egy rúgott gólnál többel elért döntetlen is, de erőnk utolsó atomját is bele fogjuk adni, hogy legyőzzük a Sheriffet.”