2024. július 18., csütörtök

A magyar válogatott újonca

A magyar NB I-ben szereplő Kaposvár kapusát, a tornyosi Rusák Edvárdot meghívták a magyar U20-as válogatott edzőtáborába, ennek kapcsán megkerestük, meséljen erről az összetartásról, illetve önmagáról, hogy olvasóink is megismerjék a vajdasági magyar labdarúgás egyik legígéretesebb tehetségét.

Milyen volt a válogatott edzőtábor?

– Azt kell mondanom, minden tekintetben felejthetlen volt ez a pár napos edzőtábor. Ugyanazok a feltételek és körülmények álltak rendelkezésünkre, amik a felnőttválogtottnak is. Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam. A meghívó annyira nem ért váratlanul, mert az utóbbi időben egyre gyakrabban merült fel a nevem az esetleges válogatott keretben, de most nagyon örültem, hogy ez végre egy valós megvívóvá érett.

Kiknek köszönheted, hogy eddig eljutottál?

– Nagyon sokan segítettek az elmúlt évek során, hogy idáig jussak, hogy a nevem egyáltalán felmerüljön a korosztályos válogatottnál. Elsősorban mindazoknak az edzőknek köszönöm, akikkel jelenleg is dolgozom és bíztak bennem. A kapusedzőmnek, Házi Lászlónak, Prukner László vezetőedzőnek és nem utolsósorban Barna László pályaedzőnek.

Hogy látod, mire hivatott a mostani U20-as válogatott?

– A jelenlegi U20-as válogatott célja az, hogy egy év alatt sikerüljön egy olyan egységes és összeforrt csapatot létrehozni, amely majd képes lesz kvalifikálni magát a soron következő Európa- vagy világbajnokságra.

Ha Szerbiából is meghívtak volna a válogatottba, lett volna dilemmád, hogy melyiket válaszd?

– Ha ez a kellemes dilemma állt volna elő, akkor is a magyar válogatottat választottam volna. A magyar az anyanyelvem és mindig is büszke leszek rá, hogy délvidéki magyar vagyok.

Tudomásunk szerint kiválóak a tanulmányi eredményeid. Hogy fér meg egymás mellett a profi sport és a tanulás? Szórakozásra marad időd?

– Igen, a labdarúgás mellett mindig is próbáltam komoly hangsúlyt fektetni a tanulmányaimra is, hiszen előbb-utóbb mindenki kénytelen visszavonulni és elhelyezkedni valami más terülten – egy komolyabb sérülésről pedig nem is beszélve. A lényeg, hogy szükség van egy végzettségre, amivel majd később el tudunk helyezkedni. Mivel több területen kell egyszerre megállnom a helyem, nehéz jól beosztani az időmet. Mindig úgy próbálom alakítani azonban, hogy a foci és az iskola mellett a megfelelő időben szórakozni is tudjak.

Mikorra várható az NB I-es bemutatkozásod? Hogy érzed magad Kaposváron?

– Ez az a kérdés, amire legjobban szeretnék neked válaszolni és mégsem tudok. Leginkább szerencse és szerencsétlenség kérdése az egész. Kapusposzton ritkán vált egy csapat és ez általában csak sérülés esetén történik meg. Türelmes kell, hogy maradjak és keményen dolgoznom abban a tudatban, hogy eljön majd az az ominózus mérkőzés is, és akkor bizony meg kell ragadnom a lehetőséget. Ez a legfontosabb ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

Fontos mérkőzések várnak a felnőttválogatottra. Mire számítasz a románok elleni meccsen?

– Azt hiszem, a magyar felnőttválogatottnak és az egész magyar focinak szüksége van erre a sikerre Bukarestben és nagyon bízom benne, hogy jól játszanak majd a fiúk. Egy esetleges bukaresti győzelemnél nem tudok nagyobb örömet elképzelni a magyar szurkolók számára.

NÉVJEGY
Név: Rusák Edvárd
Poszt: kapus
Születési dátum: 1994. április 6.
Születési hely: Zenta
Magasság: 183 cm

Súly: 76 kg
Előző csapatok: Zenta


Személyes adatok
Kedvenc könyv: Wass Albert: Elvásik a veres csillag
Álomautó: Volkswagen Scirocco
Kedvenc szín: citromsárga
Kedvenc ital: Sprite
Kedvenc étel: gordon bleu
Kedvenc film: A megállíthatatlan
Kedvenc zene: rock
Kedvenc focista: Zinedine Zidane
Kedvenc focicsapat: Manchester United
Hobbim a focin kívül: filmnézés, olvasás
Példakép: Iker Casillas