2024. július 18., csütörtök

A vb-részvétel a cél

A magyar U19-es válogatott a hétfői döntőben 5:1-es vereséget szenvedve 2. helyen zárt a Szabadkán, Zentán, Verbászon, Tavankúton és Topolyán lezajlott 20. Stevan Vilotić Ćele nemzetközi emléktornán. A döntő és a díjkiosztás után megkértük Mészöly Gézát, a jövő évi, Magyarországon megrendezésre kerülő korosztályos Európa-bajnokságra készülő együttes szövetségi kapitányát, értékelje a tornán látottakat, vázolja fel az Eb-felkészülés további programját, illetve rákérdeztünk arra is, hogy mit szól ahhoz, hogy a neve felmerült a felnőtt válogatott lehetséges jövőbeni irányítói között.

Mészöly Gézának nem volt ideje a felnőtt válogatott körüli dolgokkal foglalkoznia, így megerősíteni sem tudta a hírt, mely szerint Egevári Sándor után ő lesz majd a szövetségi kapitány (Fotó: Molnár Edvárd)

Mészöly Gézának nem volt ideje a felnőtt válogatott körüli dolgokkal foglalkoznia, így megerősíteni sem tudta a hírt, mely szerint Egevári Sándor után ő lesz majd a szövetségi kapitány (Fotó: Molnár Edvárd)

Először természetesen a döntővel foglalkozunk. 1:5 a vége, egyszerű a kérdés: mi történt?

– Nem tudtunk kellőképpen összepontosítani az elején, és ők elmentek 2:0-ra. Hideg zuhanyként érte az egész csapatot, az önbizalom abszolút megingott már a meccs kezdetén, és jöttek a hibák sorban. Nagyon sok eladott labda volt, nagyon gyenge volt az egyéni és a csapatteljesítmény az első félidőben. A második félidő hihetetlen peches góllal kezdődött, de azt a fiúk emberhátrányban is hősiesen lehozták.

Amikor a tavalyi tornán megnyert bronzmeccs után beszéltünk, úgy fogalmazott, hogy már a 2014-es, magyarországi Eb-re építik a csapatot. Ez a folyamat most hogy áll?

– Az 1996-os születésű játékosok már bekerültek ebbe a keretbe, és kezd körvonalazódni azoknak a játékosoknak a listája, akikre ott is számítanék. Sajnos, ezzel a tornával is egy-két játékosnak bizonytalanná vált a helye, akik nem bizonyították, hogy feltétlenül idevalók. Mindenesetre egy-két mérkőzés alapján még nem lehet messzemenő következtetést levonni. Játszottunk egy kiváló meccset a franciák ellen, ott láttam jó néhány biztató megmozdulást, teljesítményt.

Mik a tervek az Eb-ig?

– Addig egyértelműen az a cél, hogy komoly meccseket játsszanak a fiúk. Összecsapunk a kontinenstornáig a spanyolokkal, a portugálokkal és a szlovákokkal egy hazai rendezésű minitornán, majd jönnek az angolok, úgyhogy kemény ellenfelekkel mérkőzünk, ami remélhetőleg biztosítja a jó felkészülést az Eb-re.

Megfogalmaztak már valami célt, ami a kontinenstornát illeti?

– Szeretnénk minél jobban szerepelni. Tudjuk, hogy nagyon kemény ellenfelek lesznek, mint a francia, vagy a szerb csapat, függetlenül attól, hogy ez az emléktorna nem sikerült nekik a legjobban. De mi szeretnénk legalább a legjobb hatban végezni a nyolcasdöntőn, hogy biztosítsuk az U20-as világbajnokságon való részvételt.

Több helyen is az olvasható a magyarországi sajtóban, hogy megingott az Egervári Sándorba vetett bizalom, és már az utódját keresik. Az ön nevét is rebesgetik a jelöltek között. Mit szól hozzá, elfogadná a felkérést?

– Nem tudom megerősíteni ezt a hírt, mert én erre a tornára koncentráltam, és erre az U19-es csapatra, úgyhogy semmilyen információval nem tudok szolgálni. Nem tudtam az A válogatott körüli dolgokkal foglalkozni, és nincs is szándékomban, amíg nincs valami konkrétum.