2024. július 18., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Bázeli csoda Londonban

Habár a 2013/2014-es BL-csoportkör első fordulójának szerdai játéknapján nem született 30 gól, mint kedden, nem panaszkodhatunk: ezúttal sem volt olyan meccs, amelyen ne esett volna legalább egy találat, összességében pedig 23 gólt termeltek a csapatok, így elmondható, hogy akadt látnivaló bőven. Érdekességként megjegyeznénk, hogy a 16 csoportmeccs közül egyetlenegy, a Juventus koppenhágai vendégjátéka zárult döntetlennel, és kifejezetten jól szerepeltek a vendégcsapatok, elvégre 7 találkozón született idegenbeli siker.

Az esélyesek nagy része győzelemmel zárta a szerdai játéknapot, egyetlenegy vaskos meglepetést hozott az E, az F, a G és a H csoport, a Basel ugyanis 2:1-re legyőzte a Chelsea-t idegenben. Az E csoport londoni mérkőzésén pedig semmilyen jel nem mutatott arra, hogy ilyesmi megtörténhet, az első félidőben irányított a hazai csapat, és Oscar rendkívül látványos góljának hála előnnyel is mehetett a szünetre. Igen ám, de a svájci együttes tagjait nem olyan fából faragták, hogy egygólos hátrányban behúzódjanak védekezni, és megelégedjenek a minél kisebb arányú vereséggel. Kiváló védekezésük mellett hatékony kontrákkal operáltak, és a mérkőzés legjobbja, az egyiptomi válogatott Mohamed Salah góljával egyenlítettek a 71. percben, majd a gólpasszt adó csapatkapitány, Marco Streller 81. percbeli találatával a vezetést is magukhoz ragadták. José Mourinho magára vállalta a felelősséget a vereségért: „Nem hinném, hogy most lenne a megfelelő alkalom egyéni teljesítményekről beszélni. Csapatként vesztettünk. A jól és kevésbé jól futballozókért is én vagyok a felelős. Amikor a játékosok villognak, boldog vagyok és szeretek dicsérni, a vereség az én felelősségem. Természetesen nem ilyen eredményt vártunk, elveszettünk három pontot, amit vissza kell valahogy szereznünk. A csoport első két helye most messze került, de meg tudjuk csinálni.” A bázeli együttest irányító egykori svájci válogatott csapatkapitány, Murat Yakin szerint fontos, hogy ne bízzák el magukat: „Védekezésben szervezettek voltunk, de így is sok esélyt adtunk az ellenfélnek. Matías Delgado becserélése stabilitást adott a csapatnak. Nem szeretnénk elszállni, megnyertük az első mérkőzést, ennyi. Mindig csak egy meccsre koncentrálunk, a mostanit még kielemezzük, aztán jön a bajnoki fellépés.”

Az F csoportban az előző idény döntőse, a Borussia Dortmund került lépéshátrányba, miután az Arsenal nyert Marseille-ben, ők pedig kikaptak Nápolyban. A németeket két kiállítás is sújtotta, edzőjük, Jürgen Klopp leordította a negyedik játékvezető fejét az első bekapott gól után: „Úgy viselkedtem a pályán, mint egy majom, túl messzire mentem” – ismerte be hibáját az edző.

A Barcelona 4:0-s sikere a látottak alapján talán kissé igazságtalan, de hát ott van náluk Lionel Messi, aki válaszolt Cristiano Ronaldo keddi teljesítményére, és ő is mesterhármast lőtt, ráadásul immár csak 9 találattal van lemaradva Raúl 71 gólos BL-rekordjától.