2024. július 18., csütörtök
VB-SELEJTEZŐK

A bosnyákok nem tanulni mennek Brazíliába

Habár kiharcolta a pótselejtezőt jelentő második helyet, Igor Štimacnak, a horvátok szövetségi kapitányának megköszönték a munkát. A vb-résztvevő bosnyákok szövetségi kapitánya bízik abban, hogy a következő fél évben megjelenik majd 2-3 kiváló játékos, míg Siniša Mihajlović, a szerb válogatott edzője szerint a Macedóniát 5:1-re legyőző csapat már nem az, amelyik elkezdte a selejtezősorozatot. A dánok a legrosszabb csoportmásodikok, így ők lemaradtak a pótselejtezőről, Montenegró súlyos hazai vereséggel zárta a csoportot.

Vége a világbajnoki selejtezősorozat csoportkörének Európában, már csak a pótselejtezők párharcait kell megvívni, és kialakul a 13 csapatos európai kontingens, amely utazhat a jövő évi, brazíliai vébére. Volt izgalom bőven a keddi játéknapon, és született néhány meglepetés is. A továbbjutást már korábban kiharcoló Belgiumhoz, Olaszországhoz, Németországhoz, Hollandiához és Svájchoz kedden este csatlakozott egy döntetlennel Oroszország, egy rendkívül nehezen megnyert litvániai mérkőzéssel Bosznia-Hercegovina, a lengyelek feletti sikerrel Anglia és a grúzok legyőzésével Spanyolország. Mivel az I csoport ötcsapatos volt, a szabályok úgy szóltak, hogy a csoportutolsó elleni eredmények levonása után alakul ki a csoportmásodikok sorrendje, így hiába nyert Dánia 6:0-ra Málta ellen, a legrosszabb csoportmásodik lett, tehát a pótselejtezőkről is lemarad – ott lesz viszont Horvátország, Svédország, Románia, Izland, Portugália, Görögország, Ukrajna és Franciaország. Díszes kis társaság várja tehát, hogy október 21-én kisorsolják a párosítást – a párharcok mérkőzéseit november 15-én és 19-én játsszák le.

A legnagyobb meglepetést kedden talán Örményország okozta, amely kétszer is vezetett Olaszországban, és végül egy pontot el is vitt erről a nehéz kirándulásról. Arra is kevesen gondoltak, hogy Montenegró nagy arányban, 5:2-re kikap hazai pályán Moldovától. Nem mindennapi az sem, hogy Izland pótselejtezőt játszhat, az északi szigetország együttese még soha nem vett részt világbajnokságon, ráadásul a selejtezőcsoportok sorsolásakor a 6. kalapból húzták ki a nevét, mint pl. Luxemburgét és San Marinóét, tehát az előzetes esélylatolgatások szerint valahol az E csoport alján kellett volna zárniuk.

Amíg Izlandon repesnek az örömtől már a 2. hely megszerzése miatt is, Horvátországban nem ilyen rózsás a helyzet, a Skóciától elszenvedett vereség után ugyanis menesztették posztjáról Igor Štimac szövetségi kapitányt. Az elnökség már meg is találta az utódját Niko Kovač személyében, ő eddig az utánpótlás-válogatott vezetője volt, vele vívják majd meg a pótselejtezőt. A horvátok úgy érték el a belgák mögötti második helyet az A csoportban, hogy az utolsó négy vb-selejtezőn csupán egy pontot szereztek.

A horvátoktól teljesen eltérő íven mozgott a szerb válogatott, amely a selejtezősorozatban összegyűjtött 14 egységéből 10-et az utóbbi öt mérkőzésén szerzett meg, és olykor már igen tetszetős volt a játéka is. Kedden, Macedónia ellen egy domináns válogatott látszatát keltette, és nagyon visszavágott az egy évvel korábbi, Szkopjében elszenvedett 1:0-s vereségért. A Siniša Mihajlović vezette együttes 5:1-re nyert, és végül az A csoport harmadik helyén zárt, várhatja a 2016-os Eb-selejtezők kezdetét. A szövetségi kapitány szerint a szerb futballnak van jövője, sok munka vár a játékosokra, az edzőkre, de az utóbbi hónapok teljesítményével elégedett: „Elégedett lehetek, nemcsak a Macedónia elleni meccsel, hanem az utóbbi 4-5 hónappal is. Ez már nem az a csapat, amelyik elkezdte a selejtezősorozatot. A csapat fokozatosan érik össze, meccsről meccsre jobban játszanak. Kevesebb a gond, mint a múltban, de mindenre idő kell. Sok munka vár még ránk, de jó úton járunk. Annak ellenére, hogy nem jutottunk ki a világbajnokságra, a győztes mentalitás kialakításán dolgozunk, ami kifizetődik majd a jövőben.” Mihajlović azt is elmondta, hogy hajlandó tárgyalni a folytatásról, de csak abban az esetben, ha a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) elnöke a továbbiakban is Tomislav Karadžić lesz.

Az egykori Jugoszláviából egyelőre Bosznia-Hercegovina mondhatja el magáról, hogy ott lesz a legnagyobb fociseregszemlén, és a B92 hírportáljának kérdésére adott válaszok szerint a szerbiaiak nagy része is annak örült volna, hogy ha már Szerbia nem jutott ki, legalább a bosnyákok legyenek ott. Safet Sušić, a bosnyák szövetségi kapitány szerint ugyan először utazhatnak nagy nemzetközi tornára, de lehet ott keresnivalójuk: „Nem beszélnék most az ambícióinkról. Brazíliába nem tanulni megyünk, mert az én játékosaim már eléggé tapasztaltak. Számomra a legfontosabb, hogy a következő, 5-6 hónapos időszakban megjelenjen még 2-3 kiváló játékos, akikre komolyan lehet számítani.” A bosnyákoknak nagyon jó csatársoruk van, a selejtezősorozatot 11 góljával a góllövőlista élén záró holland Robin van Persie mögött Edin Džeko 10 góllal a 2., Vedad Ibišević 8 találattal a 3. helyen végzett.

Ha már megemlítettük Džekót, álljon itt a goal.com által megválasztott legjobb európai vb-selejtezős tizenegy névsora, amelyben ő is helyet kapott: Akinfejev (orosz), Lahm (német), Kompany (belga), Vertonghen (belga), Kombarov (orosz), Valbuena (francia), De Rossi (olasz), Özil (német), Pedro (spanyol), Džeko (bosnyák), Van Persie (holland).