2024. július 18., csütörtök
VB-PÓTSELEJTEZŐK

Szerencsés horvátok: Izland jutott nekik

C. Ronaldo vagy Ibrahimović lemarad a vb-ről

Hétfőn délután Zürichben kisorsolták a 2014-es labdarúgó-világbajnokság európai pótselejtezőinek párosítását. A legszerencsésebbnek talán Horvátország mondható, ők ugyanis Izlandot kapták ellenfélnek, Portugália Svédországgal vív párharcot, Görögország Romániával csap össze, Ukrajna pedig Franciaországgal mérkőzik meg november 15-én és 19-én.

A múlt héten megjelent FIFA-világranglistán legjobban helyezett négy csapat kiemelt volt a sorsoláson, hozzájuk párosították a négy nem kiemelt együttest.

Niko Kovač, a horvátok frissen kinevezett szövetségi kapitánya különösen elégedett volt a sorsolással: „Elégedettek vagyunk a sorsolással, főként azért, mert a visszavágóra Zágrábban kerül sor. De szeretnénk hangsúlyozni, hogy Izland egy fiatal, ígéretes csapat, amelyet a rendkívül tapasztalt Lars Lagerbäck irányít. A legfontosabb, hogy a játékosok egészségesek legyenek. Azokra a meccsekre jól fel kell készülnünk fizikailag és lelkileg is.”

A franciák sem lehetnek elégedetlenek, habár Didier Deschamps szövetségi kapitány szerint nem árt óvatosnak lenniük Ukrajnával szemben: „Nem lesz könnyű. Ellenfelünk hét mérkőzés óta veretlen, és nagyon kevés gólt kapott ezeken az összecsapásokon, ráadásul nagyon hosszú túra vár ránk. Ugyanakkor az jó, hogy a visszavágót játsszuk otthon. Muszáj bíznunk magunkban, de nagyon tisztelnünk kell az ellenfelünket.”

Ciprian Marica, a román válogatott csatára szerint ők a sorsolás előtt is abban reménykedtek, hogy Görögországot kapják ellenfélnek: „Véleményem szerint ennél jobbat nem is kívánhattunk volna. Sokkal stabilabb csapatot is kaphattunk volna, bár nem szabad lebecsülni a görögöket.”

2014-es világbajnokság, európai zóna, a pótselejtezők párosítása (zárójelben a ranglistahelyezés):

Portugália (14.)–Svédország (25.)

Ukrajna (20.)–Franciaország (21.)

Görögország (15.)–Románia (29.)

Izland (46.)–Horvátország (18.).