2024. július 18., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Vendégcsapatok parádéja

Kifejezetten a vendégcsapatoké volt a keddi játéknap a BL-ben, ugyanis a nyolc összecsapásból mindössze egyet nyert meg a hazai együttes – a Celtic verte az Ajaxot –, két esetben döntetlen született – a Steaua–Baselen és a nap rangadóján, a Milan–Barcelonán –, öt mérkőzés pedig vendéggyőzelemmel zárult – a Chelsea Gelsenkirchenben aratott magabiztos sikert, a Borussia az Arsenal orra alá tört borsot, a Napoli Marseille-ből vitte el a teljes zsákmányt, a Zenit Portóból távozott a három ponttal, az Atlético Madrid Bécsben nyert könnyedén.

Az E csoportban a Chelsea Fernando Torres duplájával és Eden Hazard találatával verte meggyőzően a Schalkét, és így egyből a tabella élére ugrott. A Chelsea trénere, José Mourinho a spanyol csatárt dicsérte a találkozó után: „Örülök, hogy olyan csatáraink vannak, akik a csapatért dolgoznak, és gólokat lőnek. Torresnek, Eto’ónak és Demba Bának is megvannak a képességei, hogy nálunk játsszanak. Fernando keményen dolgozik, nem bújik az érte fizetett összegek mögé. Voltak rossz időszakai, mióta ideigazolt, de mindig profi maradt, az én érkezésem óta pedig csupa pozitívumot látok.”

A legnagyobb tumultus az F csoportban alakult ki, ahol a körbeverésnek köszönhetően három együttes is 6 ponttal áll három fordulót követően, így itt várható a legnagyobb csata a továbbjutást érő két helyért. A dortmundiak erejét mutatja, hogy úgy nyertek az Emiratesen, hogy vezetőedzőjük, Jürgen Klopp első fordulóbeli kiállítása és eltiltása miatt csak a lelátóról nézhette a meccset. Érthetően nagyon elégedett is volt tanítványai teljesítményével: „Nagyszerű teljesítmény volt! Egy fantasztikus formában lévő Arsenalt győztünk le. Nyílt meccs volt, amit egy nagyszerű támadásnak köszönhetően nyertünk meg. Az Arsenal túl erős, hogy mindig távol tartsuk a kapunktól, de így sem volt sok helyzetük. A nézőtérről pedig sokkal jobb volt a kilátás. Egy teljesen új nézőpontból láttam a csapatomat.” A másik fél, a vesztes Ágyúsok menedzsere, Arsène Wenger a vereség ellenére is optimista: „A csalódás része egy csapat fejlődésének. Néhány játékosom fáradt, ez egy intenzív meccs volt kevés helyzettel. A Dortmund nagyon szervezett volt, de mi magunk okoztuk az első gólt, a másodiknál pedig egy kicsit naivak voltunk. Szoros és nehéz a csoport, de a továbbjutás nagyon is lehetséges. Idegenből is eredményt kell hoznunk.”

A G csoportban az Atléticónak a bécsi sikerrel már ötpontos előnye van, így a következő fordulóban akár már csoportgyőztes is lehet. Megszerezte első góljait a BL-ben az a Diego Costa, aki a spanyol bajnokság góllövőlistáján 10 góljával vezet az egyaránt nyolcgólos Lionel Messi és Cristiano Ronaldo előtt. A csoport második helyéért nagy csata várható, de fontos lépést tett ez irányba a Zenit, amely megszerezte a Porto skalpját idegenben.

A H csoportban szinte borítékolható volt a meccsek kezdete előtt a milánói döntetlen, amely a Milannak és a Barcának is megfelel, elvégre maradtak a csoport első két helyén, és elég a Celtic és az Ajax elleni pontokat begyűjteni a továbbjutáshoz.