2024. július 18., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

A címvédő és a City már a nyolcaddöntőben

A Bajnokok Ligája 4. fordulójának keddi játéknapja után megvan az első két biztos továbbjutó, a címvédő Bayern München minimális csehországi sikerrel, a Manchester City gólzáporos hazai győzelemmel biztosította helyét a legjobb 16 között. Ugyanez egyelőre nem sikerült a Real Madridnak, a PSG-nek és a Manchester Unitednek: mindhárom együttes döntetlent játszott, így a következő fordulókban kell kiharcolniuk a továbbjutást.

Cristiano Ronaldo egy naptári évben eddig 14-szer volt eredményes a Bajnokok Ligájában (Fotó: Beta)

Cristiano Ronaldo egy naptári évben eddig 14-szer volt eredményes a Bajnokok Ligájában (Fotó: Beta)

Az A csoportban nem született gól, a Sahtar képtelen volt visszavágni a Leverkusennek a két héttel ezelőtti 4:0-s zakóért, a Manchester United pedig úgy szerzett csak egy pontot San Sebastiánban, hogy Chicharito Hérnandez ajtó-ablak helyzetben lőtt fölé, Robin van Persie pedig büntetőt hibázott. Wayne Rooney a meccs után úgy fogalmazott, hogy a lényeg, hogy továbbra is éllovasok: „Csalódottak vagyunk, hogy nem sikerült megszereznünk a három pontot, amihez megvoltak a helyzeteink. De nézzük a pozitív dolgokat: továbbra is veretlenek vagyunk, és a csoport élén állunk.”

A B csoportban játszották a keddi játéknap rangadóját, ami meg is felelt ennek az elvárásnak, a Juventus és a Real Madrid összecsapása sok-sok izgalmat és 2:2-es végeredményt hozott – egyben a két csapat egymás elleni meccsein az első döntetlent. A találkozón Gareth Bale megszerezte első BL-gólját a Real színeiben, de betalált Cristiano Ronaldo is, aki ezzel megdöntött, illetve beállított egy rekordot: a portugál az első, aki egy naptári évben 14-szer talált be a BL-ben – Lionel Messi rekordját döntötte meg –, a csoportkörben lőtt nyolc góljával pedig beállította Hernán Crespo, Filippo Inzaghi és Ruud van Nistelrooy csúcsát, és még két forduló áll rendelkezésére, hogy meg is döntse. A döntetlennel a Juvénak csak 3 pontja van négy meccs után, de örülhetnek a Zebrák, mert a Galatasaray meglepetésre kikapott Koppenhágában, így két győzelemmel még könnyedén kiharcolhatják a továbbjutást. Erre célzott a lefújást követően Gianluigi Buffon, a torinóiak kapusa is: „Nem szégyen egy olyan csapat ellen pontokat veszíteni, mint a Real Madrid. Rendkívüli egyéni képességekkel bíró játékosaik vannak, csodálatos támadóik, amikor gólhelyzetbe kerülnek, mindig stresszelek. Iker Casillas is remekelt ma, védéseinek köszönhetik az egy pontot. Nem vagyunk könnyű helyzetben a továbbjutást illetően, de ha hozzuk a formánkat, megcsinálhatjuk.”

A C csoportban a PSG meglepetésre csak döntetlent játszott otthon a két hete idegenben 5:0-ra legyőzött Anderlecht ellen, az Olympiakosz viszont legyőzte a Benficát, amivel óriási lépést tett a második hely megszerzése irányába.

A D csoportban a címvédő a vártnál sokkal nehezebben nyert Csehországban, ám ezzel is beállította a Barcelona rekordját: sorozatban kilencedik meccsét nyerte meg a bajor együttes a BL-ben. A csoportkör immár egyetlen százszázalékos csapatánál nagyobbak azonban az elvárások, amit Josep Guardiola meccs utáni nyilatkozata is alátámaszt: „Nagyon örülök a rekordbeállításnak, de remélem, Moszkvában jobban fogunk játszani, mint most.” A kvartett másik meccsén gólzáport rendezett a City és a CSZKA, 5:2 lett a vége, Sergio Agüero duplázott, Alvaro Negredo pedig első mesterhármasát lőtte a BL-ben. Nem mellesleg a fontmilliókból épült gárda végre elérte célját, és többszöri próbálkozás után végre sikerrel vette a csoportkört.

C. RONALDO BL-GÓLJAI 2013-BAN

Február 13.: Manchester United (1 gól)

Március 5.: Manchester United (1 gól)

Április 3.: Galatasaray (1 gól)

Április 9.: Galatasaray (2 gól)

Április 24.: Borussia Dortmund (1 gól)

Szeptember 17.: Galatasaray (3 gól)

Október 2.: FC København (2 gól)

Október 23.: Juventus (2 gól)

November 5.: Juventus (1 gól)