2024. július 18., csütörtök
VB-PÓTSELEJTEZŐK

„Megpróbáljuk megkeseríteni az életüket”

Ma játsszák le a világbajnoki pótselejtezők európai párosításainak első meccseit, a négy párharcból kettőben egyértelmű az esélyes kiléte, kettő viszont igencsak kétesélyesnek tűnik. Horvátország részéről szégyen lenne, ha nem lépne túl Izlandon, de ugyanez elmondható Franciaországról is az Ukrajna elleni párharcban, Portugália és Svédország, illetve Görögország és Románia párbajában azonban nehéz lenne megmondani, merre billen a mérleg nyelve – habár a múlt mindegyik esetben a mai vendégcsapatok sikerét vetíti előre.

IZLAND–HORVÁTORSZÁG

A szigetország csapata óriási meglepetésre végzett a 2. helyen az E csoportban. Ők ugrottak a legnagyobbat az egész selejtezősorozat során, hiszen a 2011-es sorsoláskor a 6. kalapból kerültek a csoportjukba, ám jó hajrával és a már továbbjutó Svájc utolsó fordulóbeli, Szlovénia elleni győzelmével kiharcolták a pótselejtező lehetőségét. Ellenfelük, Horvátország ellenben fordított eredménysort produkált: az Izlandhoz hasonlóan 17 pontot gyűjtő horvátok az első hat meccsükön gyűjtötték be pontjaik nagy részét, az utolsó négy fordulóban négy vereség mellett mindössze egy döntetlenre futotta erejükből. Ez a formahanyatlás nem is maradt megtorlatlanul, Igor Štimacnak mennie kellett a szövetségi kapitányi posztról, helyét korábbi vb-bronzérmes csapattársa, Niko Kovač vette át, aki komoly erőpróbán debütál a kispadon. Nem ígérkezik könnyűnek a dolga, elvégre az igencsak rutintalan trénernek egy nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező kollégával, a svéd válogatottat tíz, Nigériát egy évig, Izlandot pedig 2011 óta irányító Lars Lagerbäckkel kell farkasszemet néznie. A szigetországnak igen gólerős támadósora van, Alfred Finnbogason, Gylfi Sigurdsson, Kolbeinn Sigthórsson és a veterán Eidur Gudjonsen is képes lehet bárki ellen betalálni, és a svéd szakember is erre épít, támadó szellemben játszatja csapatát, szerinte ez lehet a sikerük kulcsa: „Horvátország a favorit, ez várható volt. Van már tapasztalatom velük szemben, nagyon nehéz lesz a visszavágó. De megpróbáljuk megkeseríteni az életüket, betalálni a kapujukba, mert tudom, hogy a legnagyobb erősségünk a támadás.”

Érdekes módon a horvátoknál is a támadórészleg tűnik a legerősebbnek, hiszen Mario Mandžukić, Eduardo, Nikica Jelavić, Ivica Olić is nagy európai bajnokságokban edződik, mindannyian képesek bármelyik csapat ellen betalálni, úgyhogy nem lenne meglepetés, ha több gól is születne az izlandi összecsapáson. Niko Kovač reméli, hogy ezeket ők fogják rúgni: „Mindenki szeretné az első 90 perc alatt eldönteni a párharc sorsát, de türelmesek leszünk, nem fogunk rohanni. Legalább egy gólt szeretnénk lőni, de reméljük, többet is sikerül.”

A két csapat korábban kétszer csapott össze egymással, a 2006-os vb selejtezői során Horvátország idegenben 3:1-re, hazai pályán 4:0-ra nyert. Ezúttal is esélyesebbnek tűnnek, de az izlandi meccsen el tudunk képzelni egy sokgólos döntetlent.

PORTUGÁLIA–SVÉDORSZÁG

Ez a párharc előzetesen főként két világsztárról, a portugálok zsenijéről, Cristiano Ronaldóról és a svédek bosnyák származású fenegyerekéről, Zlatan Ibrahimovićról szól. Nem csoda, mind a két játékos képes egyedül meccseket eldönteni, rendkívül nagy lesz a jelentősége, hogy melyikük milyen formában lép majd pályára a párharc két meccsén. CR7 13 meccsen 16 gólnál jár a spanyol bajnokságban, nemrégiben döntötte meg az egy naptári évben lőtt BL-gólok számát, Ibra pedig 12 meccsen 8 gólig és 4 gólpasszig jutott a francia élvonalban, illetve négy meccsen 7 gólig a BL-ben, tehát mindketten kimagasló formában vannak. A svéd csatár ráadásul úgy nyilatkozott, hogy élete legjobbját nyújtja mostanában: „Egész pályafutásom jól alakult, és annak ellenére, hogy 32 éves vagyok, úgy érzem, hogy továbbra is fejlődök, és hogy még soha nem játszottam ilyen jól.”

A múlt egyébként a svédek mellett szól, a két csapat korábbi 15 találkozójából 6-ot ők nyertek meg, 6 döntetlennel zárult, a luzitánoknak 3 siker jutott. Ezek az adatok azonban ma már nem igazán mérvadók, hiszen a meccsek nagy részét még a 90-es évek előtt játszották, legutóbb a 2010-es Eb-selejtezők során találkozott a két együttes, akkor Solnában és Portóban is 0:0 lett a vége. Az is a svédek malmára hajtja a vizet, hogy egy sokkal nehezebbnek tűnő csoportban – ahol Németország, Ausztria, Írország is az ellenfelük volt – sikerült a második helyen zárniuk, mint a portugáloknak. A luzitánok az oroszokat nem tudták megelőzni, mivel pontokat hullattak el Izrael ellen otthon és idegenben, és Észak-Írországot sem tudták legyőzni hazai pályán. A svédek mindig hisznek, akkor is hajtanak, ha 4:0-s hátrányban vannak – elég csak a németek ellen 2012 októberében végül 4:4-re zárult találkozóra gondolni –, a portugálok viszont hazai pályán is képesek visszafogott teljesítményre. Akármennyire igyekszünk is azonban esélyest találni, ez a párharc ígérkezik a legkiegyensúlyozottabbnak a négy közül.

UKRAJNA–FRANCIAORSZÁG

Emlékeztetünk: Franciaország a legutóbbi, dél-afrikai világbajnokságra egy kezezés után adott passzból született góllal kvalifikálta magát, akkor Írország volt a szenvedő fél. Reméljük, ezúttal nem lesz ilyen botrányoktól terhes a pótselejtezőjük. Annyi biztos, hogy toronymagas esélyesnek számítanak ebben a párharcban, egész egyszerűen óriási égés lenne a részükről, ha Ukrajna útjukat állná. Főleg úgy, hogy eddig az ukránok soha nem tudták két vállra fektetni ellenfelüket, a hét egymás elleni meccsből hármon tudtak döntetlent elérni, négyszer viszont kikaptak – az összesített gólarány 11:3 a franciák javára. Így gondolkozik Didier Deschamps, a gall kakasok szövetségi kapitánya is: „A pályán játszunk, de a fejek irányítják a lábakat, fel kell vennünk a harcot, meg kell birkóznunk a kihívással. Nincs helye a félelemnek, a kétkedésnek. Nem szabad idegeskednünk vagy aggódnunk. Agresszivitással és fegyelemmel ott leszünk a legjobbak között.”

Érzésünk szerint nem is lesz gondjuk a franciáknak, elvégre sokkal erősebb a keretük, sokkal gólerősebb támadókat tudnak felsorakoztatni, az ukránok a hagyományos harciasságukban bízhatnak, és a szerb származású gólerős csatár, Marko Dević szerint foggal-körömmel fognak küzdeni a sikerért: „Szeretnénk ott lenni a vb-n. És mindent meg fogunk tenni ennek érdekében.”

GÖRÖGORSZÁG–ROMÁNIA

A görögök az utolsó pillanatokig versenyben voltak a G csoport első helyéért, de Vedad Ibišević litvániai gólja megfosztotta őket ettől a lehetőségtől, így pótselejtezőre kényszerülnek. A románok helyzete néhány fordulóval a selejtezősorozat vége előtt még kilátástalannak tűnt, de végül sikerült pótselejtezős helyre tornászniuk magukat. Pontosabban fogalmazva: csaknem ölükbe pottyant a D csoport 2. helye. Magyarország gyatra játékkal nem volt ellenfél Bukarestben, a törökök viszont legyőzték őket, végül a hollandok egy törökországi győzelemmel kikaparták nekik a gesztenyét. Ennek ellenére a múlt mellettük szól, a korábbi 30 egymás elleni meccsből 17-et megnyertek és mindössze 5-öt vesztettek el, az összesített gólarány 67:31 a javukra. Tétmeccsen a görögök még soha nem nyertek ellenük, csak barátságos meccseken voltak sikeresek, ott is legutóbb 2002-ben. A két csapat legutóbbi összecsapását napra pontosan két évvel ezelőtt Románia nyerte 3:1-re. A görögök hagyományosan a védekezésükre fektetik a fő hangsúlyt – a selejtezősorozat 10 meccsén 12:4-es gólarányt produkáltak –, viszont ha kapnak egy gólt, korántsem biztos, hogy képesek ledolgozni a hátrányukat. Ne számítsanak sok gólra, főleg ne a görögországi meccsen.