2024. július 18., csütörtök
VB-PÓTSELEJTEZŐK

Horvát offenzíva Zágrábban

Ma este teljessé válik a jövő évi, brazíliai világbajnokságra utazó európai válogatottak névsora. A pótselejtezők visszavágói után kiderül, hogy melyik négy csapat csatlakozik az eddig kilenccsapatos európai kontingenshez – Anglia, Belgium, Bosznia, Hollandia, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország és Svájc már biztosan ott lesz a világ legnagyobb futballmegmérettetésén. Legnehezebb dolga kétségkívül az egyaránt kétgólos hátrányban lévő Romániának és Franciaországnak lesz, Horvátországnak illene győzni hazai pályán a selejtezősorozat meglepetéscsapata ellen, az pedig megjósolhatatlan, hogy kinek örömével zárul a portugálok svédországi vendégjátéka.

SVÉDORSZÁG–PORTUGÁLIA (0:1)

Habár Lisszabonban egyikük sem villogott, a két gigász, Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimović csatáját egy kései fejes góllal előbbi nyerte, amivel előnyhöz juttatta Portugáliát, de korántsem biztos, hogy a párharc első meccsén elért 1:0-s siker elegendő lesz a luzitánoknak a vb-részvétel kiharcolásához, ugyanis a svédek Solnában biztosan nem úgy fognak játszani, mint pénteken – azaz nem a 0:0-s eredmény megtartása lesz a céljuk. Ráadásul a most 32 éves Ibrának nagy valószínűséggel 2014-ben lesz utoljára esélye világbajnokságon szerepelni, éppen ezért mindent megtesz majd azért, hogy betaláljon Rui Patrício kapujába. A PSG csatára üzent a szurkolóknak: „Most már tudjuk, mire számíthatunk. Ez az utolsó mérkőzés a világbajnokság előtt. Álljatok mögénk, és együtt megcsináljuk!”

HORVÁTORSZÁG–IZLAND (0:0)

Nem sikerült a legfényesebbre Niko Kovač bemutatkozása a horvát kispadon, csapata ugyanis csaknem egy félidőt emberelőnyben játszva sem volt képes betalálni a szigetországiak kapujába idegenben, de a tüzes horvát szurkolókkal teli Maksimirben várhatóan megtörik a jég, és a neves csatárokból álló támadószekció betalál. A tervek szerint ennek már a meccs elején meg kellene történnie, legalábbis ezt szeretnék a horvátok elérni Ivica Olić szerint: „Rögtön le kell támadnunk őket, minél előbb gólt kell szereznünk, hogy rögtön átvehessük a játék irányítását. Izlandon is megmutattuk, hogy jobb csapat vagyunk, ellenben nem alakítottunk ki elegendő helyzetet. Zágrábban viszont sokkal konkrétabbak leszünk, és a kitűnő kapusuknak sok lesz a teendője. Ha 20 százalékkal támadóbb szellemben játszunk, mint Reykjavíkban, biztosan kijutunk a vb-re.” Lars Lagerbäck, az izlandiak edzője már sok nagy csatát tapasztalt, főként a Tottenham középpályásától, Gylfi Sigurdssontól, illetve a Hollandiában légióskodó Kolbeinn Sigthórssontól és Alfred Finnbogasontól várja a gólokat, és a csapategységben bízhat, az izlandiak ugyanis nagyon összecsiszolódtak a selejtezősorozat végére, ami a horvátokról kevésbé mondható el, az Igor Štimac menesztéséhez vezető problémákat ma mindenképp szőnyeg alá kellene söpörni. Talán erre utalt Darijo Srna, a horvátok szélsője is, amikor így fogalmazott a találkozó kapcsán: „Pozitívnak kell maradnunk, és meg kell nyernünk a meccset.”

FRANCIAORSZÁG–UKRAJNA (0:2)

Franciaországban már évek óta problémát jelent, hogy a fociszurkolók jelentős része nem szereti a válogatottat, a játékosokat beképzelteknek tartják, akik szerintük nem halnak meg a pályán a címeres mezért. Ezen a megítélésen nem javított a pénteki, ukrajnai teljesítmény sem, Kijevből 2:0-s zakóval utaztak haza, és alaposan össze kell hogy szedjék magukat, ha a rendkívül masszív, mindent a csapategységre helyező keletieken túllépve ott szeretnének lenni a világbajnokságon. Az ukránok a H jelű selejtezőcsoportban is mindössze egyszer szenvedtek vereséget, ráadásul még a sorozat elején, 2012 októberében – két gólt pedig legutóbb még a 2012-es Eb-n kaptak, akkor viszont éppen a franciák elleni 2:0-s vereség során. Didier Deschamps pozitívan nyilatkozott az első meccs után, mondván, még 90 perc hátravan, ha odateszik magukat, ott lesznek a vb-n, Olivier Giroud, az Arsenal csatára pedig ígéretet tett, hogy ezúttal a lelküket is kiteszik a pályán: „Készek vagyunk meghalni a pályán, hogy kijussunk Brazíliába. Szeretnénk jobban tenni a dolgunk, történelmi tettet végrehajtani. El sem tudom képzelni, hogy Franciaország ne utazzon Brazíliába.” Ha mégsem sikerül, Franciaország az 1994-es amerikai után marad le ismét vb-ről.

ROMÁNIA–GÖRÖGORSZÁG (1:3)

A görögök óriási haditettet vittek véghez pénteken, ugyanis annak ellenére, hogy már évtizedek óta nem gólerős játékukról, hanem inkább kőkemény védekezésükről ismertek, háromszor is betaláltak a románok kapujába, így jelentős előnyre tettek szert a pótselejtezős párharcban. A kiváló formában játszó Konsztantin Mitroglu duplázott a meccsen, a harmadik gólt Dimitrisz Szalpingidisz szerezte, aki szerint nagyon elővigyázatosnak kell lenniük Bukarestben: „Elméletben nekünk vannak a legjobb esélyeink a vb-részvétel kiharcolására, főleg miután az első meccsen kétgólos győzelmet arattunk. Nagyon vigyáznunk kell Bukarestben, kifejezetten nehéz küldetés vár ránk.”

A románok fogadkoznak, de igazán nehéz helyzetben vannak, Victor Piturca szövetségi kapitány ugyanis a kezdő védősorából alig számíthat valakire – Vlad Chiriches orrtörés, Alexandru Bourceanu és Costin Lazar eltiltás miatt nem lehet ott a pályán –, csatárai közül pedig kevesen gólerősek a válogatottban.