2024. augusztus 3., szombat

BL: A Barcelona ötödször vagy a Juventus harmadszor?

Szombaton 20.45-kor a berlini Olimpiai Stadionban rendezik meg a Bajnokok Ligája 2014/2015-ös idényének döntőjét, amelyben a kétszeres BEK/BL-győztes olasz Juventus a sorozatot négyszer megnyerő katalán Barcelonával mérkőzik meg.

Mindkét együttes története nyolcadik fináléjára készül, a Barca a négy végső siker mellett háromszor bukta el a trófeát, a Juventus két győzelem mellett öt döntőben is alulmaradt – egy esetleges fiaskó negatív rekordot jelentene, a Benfica és a Bayern München is öt finálét veszített el. A katalánok egyébként pozitív sorozatban vannak, hiszen a Milan ellen 4:0-ra elveszített 1994-es döntő óta háromszor játszhattak a fináléban, és mindannyiszor meg is nyerték: 2006-ban az Arsenalt győzték le 2:1-re, 2009-ben és 2011-ben pedig a Manchester United ellen diadalmaskodtak 2:0, illetve 3:1 arányban. Az olasz bajnok éppen fordított utat járt be, elvégre az 1996-os, Ajax elleni tizenegyespárbajban kivívott siker óta sorozatban három döntőben maradtak alul: 1997-ben a Borussia Dortmund 3:1-re, 1998-ban a Real Madrid 1:0-ra győzte le őket, 2003-ban a Milantól tizenegyesekkel kaptak ki.

A berlini győztes a nyolcadik csapat lesz a futballtörténelemben, amely triplázni tud, azaz hazája bajnoksága és a kupagyőzelem mellett a Bajnokok Ligájában vagy elődjében, a BEK-ben is diadalmaskodik – a Barca és a Juve is elhódította már a bajnoki címet és a kupatrófeát idén. Ez először az 1966/67-es idényben a skót Celticnek sikerült, majd 1972-ben a Johan Cruyff vezette legendás Ajax vitte véghez ezt a bravúrt. Ezt követően 1988-ban a PSV, majd tizenegy évvel később – amikor már Bajnokok Ligájának hívták a sorozatot – a Manchester United triplázott. 2009-ben a Barcelona, 2010-ben az Internazionale, 2013-ban pedig a Bayern München csatlakozott ehhez az illusztris társasághoz. A két együttes korábban két alkalommal találkozott egymással a legrangosabb európai kupasorozatban: az 1986-os negyeddöntőben hazai pályán 1:0-ra nyert a Barcelona, majd a torinói visszavágón kiharcolt 1:1-es döntetlennel továbbjutott. 2003-ban szintén a negyeddöntőben hozta össze a sors a feleket: Torinóban 1:1-es döntetlen született, majd a rendes játékidőt követően a Camp Nouban is ezt mutatta az eredményjelző, mígnem a 114. percben Marcelo Zalayeta megszerezte a Zebrák továbbjutást érő találatát.

A Juventusnak négy olyan futballistája van, aki más klubbal már játszott győztes Bajnokok Ligája-döntőben: Andrea Pirlo 2003-ban és 2007-ben a Milannal, Patrice Evra és Carlos Tévez 2008-ban a Manchester Uniteddel, Álvaro Morata pedig tavaly a Real Madriddal – utóbbi futballista a negyedik olyan játékos lehet, aki két egymást követő szezonban két különböző klub tagjaként emeli magasba a trófeát Marcel Desailly (Marseille 1993, Milan 1994), Paulo Sousa (Juventus 1996, Borussia Dortmund 1997) és Samuel Eto’o (FC Barcelona 2009, Internazionale 2010) után. A 2011-es győztes Barcelonából kilencen még most is kerettagok: Daniel Alves, Gerard Piqué, Xavi, Andrés Iniesta, Javier Mascherano, Sergio Busquets, Pedro, Adriano és Lionel Messi. Az argentin világsztár lehet az első futballista, aki három BL-döntőben a kapuba talál, a négyszeres aranylabdás játékos 2009-ben és 2011-ben is gólt szerzett. „Messi olyan, mint egy földönkívüli. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy láthatjuk, ahogy játszik” – dicsérte Javier Mascherano, aki csapattársa a Barcelonában és az argentin válogatottban egyaránt. A katalán együttes hiánytalan kerettel készül a meccsre, egyedül Andrés Iniesta játéka vált kérdésessé az Athletic Bilbao elleni kupadöntőn összeszedett kisebb vádlisérülése miatt. „Meg sem fordult a fejemben, hogy nem játszhatok a fináléban” – nyugtatta meg a szurkolókat a középpályás. Az ellenfélnél viszont lesz nagy hiányzó: a szintén vádliproblémával küzdő Giorgio Chiellinire nem számíthatnak a torinóiak. Ez nagy érvágás a Juventusnak, mivel Chiellinire fontos szerep hárult volna a szezonban eddig 120 gólt szerző Messi–Luís SuárezNeymar trió megfékezésében.

Juventus–Barcelona

Helyszín: Olimpiai Stadion, Berlin, 74 475 férőhely

Játékvezető: Cüneyt Çakιr (török)

Kezdés: szombat, 20.45

Tv: Arena Sport 1, Digi Sport 1, HRT1, RTS1, Sport 1