2024. augusztus 7., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA

A Valencia bízhat a csodában, a Celtic nem

A Valencia gyakorlatilag csak a csodában bízhat a Paris Saint-Germain otthonában, míg a Celtic Glasgow-n valószínűleg már az sem segít a Juventus vendégeként a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének szerdai visszavágóin.

A spanyol együttes az első mérkőzést hazai környezetben 2:1-re elvesztette, ráadásul úgy, hogy a párizsi gárda végig hatalmas fölényben futballozott, és csak gyengébb helyzetkihasználása miatt nem szerzett nagyobb előnyt. A francia fővárosban sorra kerülő visszavágóról ugyanakkor hiányzik majd a hazaiak szupersztárja, a svéd Zlatan Ibrahimović, akit kiállítottak a Mestalla Stadionban, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága pedig két mérkőzésre eltiltotta. A PSG keretében megtalálható David Beckham neve is, aki minden bizonnyal a kispadon kezdi majd meg a mérkőzést, s várja a pillanatot, amikor a párizsiak mezében is bemutatkozhat a BL-ben. Az angol játékos utoljára 2010-ben szerepelt a legrangosabb európai kupasorozatban: akkor a Milan tagjaként lépett pályára a Manchester United ellen, de erre a találkozóra nem szívesen emlékeznek sem ő, sem a Milan hívei, mivel a manchesteri együttes 4:0-s, kiütéses győzelmet aratott a nyolcaddöntőben.

A továbbjutáshoz a Valenciának több mint hatéves sorozatot kellene megszakítania, ugyanis a PSG legutóbb 2006 novemberében szenvedett hazai környezetben vereséget európai kupamérkőzésen, akkor az izraeli Hapoel Tel Aviv diadalmaskodott Párizsban. A franciák azóta 22 hazai összecsapást vívtak meg veretlenül az európai kupaporondon. Ráadásul a PSG története során eddig 13 alkalommal játszhatott úgy visszavágót európai kupamérkőzésen, hogy az első találkozón diadalmaskodott, és mindegyik esetben továbbjutott.

A másik mai találkozón a Juventus rendkívül kényelmes pozícióból várhatja a Celtic Glasgow elleni összecsapást, ugyanis Skóciában 3:0-ra győzött Antonio Conte legénysége.

Andrea Pirlo, a torinóiak 2006-ban világbajnok középpályása szerint ugyanakkor a nagy előny ellenére nem szabad lebecsülniük riválisukat.

– Koncentráltnak kell maradnunk – mondta az olasz együttes 33 éves irányítója, hozzátéve, hogy a Celtic büszke együttes, amely nyilvánvalóan vissza akar vágni az első meccsen elszenvedett vereségért.

Pirlo ezzel együtt úgy véli, a Juventus a párharc esélyese: Kiesni a skótok ellen Torinóban, a Juve történetének egyik legnagyobb katasztrófája lenne.

PSG–Valencia

Helyszín: Párizs, (Parc des Princes Stadion, 48 712 néző)

Kezdés: 20.45 (RTS1,Digi Sport1)

Az első mérkőzésen: 2:1

Játékvezető: Milorad Mažić (Szerbia)

A várható kezdőcsapatok, PSG: Sirigu – Jallet, Alex, Sakho, Maxwell – Lucas Moura, Matuidi, Chantome, Pastore –Lavezzi, Gameiro.

Valencia: Alves – Pereira, Victor Ruiz, Mathieu, Guardado – Parejo, T. Costa –Feghouli, Banega, Jonas – Soldado.

Tudta-e, hogy...

… a PSG, amely utoljára az 1994/1995-ös idényben jutott be a negyeddöntőbe, s akkor elődöntőt is játszott, az utolsó öt mérkőzését megnyerte a Bajnokok Ligájában;

… a párizsi csapat következő gólja a klub 50. találata lesz az európai kupaporondon;

… a Valencia első mérkőzésen elszenvedett veresége egy 17 mérkőzéses veretlenségi sorozat végét jelentette a francia első osztályú csapatok ellen;

… ha a spanyol csapat kikapott az első mérkőzésen az UEFA égisze alá tartozó valamelyik kupasorozatban, még sose jutott tovább;

… ha Thiago Silva, Blaise Matuidi (PSG), Antonio Barragan, Vicente Guaita, Tino Costa (Valencia), Stephan Lichtsteiner, Claudio Marchisio, Arturo Vidal (Juventus) sárga lapot kap, és csapatuk továbbjut, akkor nem léphet pályára a negyeddöntő első mérkőzésén;

… a Juventus három éve veretlen Európában: nyolc győzelem és kilenc döntetlen a mérlegük;

… a BEK-ben és a BL-ben az elmúlt 29 mérkőzésén a torinói együttes mindössze egyszer veszített saját közönsége előtt;

… a Celticnek eddig kétszer volt alkalma a negyeddöntőbe jutni, azonban a Milan és a Barcelona elleni párharcot is elveszítette;

… a moszkvai Szpartak elleni győzelem volt a skótok első idegenbeli BL-győzelme az eddigi 21 mérkőzésükön?