2024. augusztus 7., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

0:6 és néhány kereszt

A Pakstól kapott pofon után edzőt váltó Újpestre vasárnap a Fradi vár

Egy Fradi–Újpest-mérkőzés mindig különös jelentőséggel bír a magyar labdarúgásban. Olyan ez, mint egy bécsi Rapid–Austria-, vagy egy belgrádi C. zvezda–Partizan-derbi, készülnek a csapatok, az edzők, a szurkolók és persze a rendőrök, akik egy héttel a találkozó előtt jelezték, nem változott semmi, és a meccs kiemelt kockázatú lesz.

A legkomolyabb múltra visszatekintő párharc 2010. szeptember 11-én vett új fordulatot, amikor a lilák Mészöly Géza irányításával 6:0-ra lemosták a pályáról az egy félidőt emberhátrányban játszó Ferencvárost. A Mészöly-féle, néhány ügyes fiatalt is foglalkoztató csapat azóta a múlté, a tavalyi 13. hely után a mostani 11. pozíció megbocsáthatatlan a szurkolók szemében.

Az Újpest Jos Daerden edzősködése alatt 18 forduló során mindössze ötször tudott nyerni, a vasárnapi, a Pakstól hazai pályán elszenvedett 6:0-s vereség pedig azt jelentette, a belga szakember nem ülhet többet a csapat kispadján, utódja ideiglenesen eddigi segítője, Marc Leliévre lett.

Sőt, lehet, hogy a két és fél éve 6:0 címűre változott stadionújság is nevet változtat, ez a cím ugyanis már nem csak egy legendás diadalra emlékeztet.

A szurkolók már a mérkőzés alatt követelték Daerden eltávolítását, majd hétfőre virradóra a stadion kerítésére kitűzött üzenetükben – néhány kereszt társaságában, amelyeken a játékosok mezszáma volt – ezt megerősítették.

Az Újpest utoljára november 16-án nyert (akkor a Siófokot verte 4:2-re), azóta 1:1-et játszott a Diósgyőrrel és a Videotonnal, most pedig jött a megsemmisítő paksi vereség és a lelki teher, hogy a Pápán 3:0-s győzelemmel nyitó és alaposan megerősödő Ferencváros otthonában kellene javítani. Nem lesz egyszerű, főleg úgy, hogy Chema Antón eltiltás, Nikolas Proesmans pedig oldalszalag-szakadás miatt nem is játszhat.

A Fradiban Józsi György az egyetlen, aki megmaradt hírmondónak a csúfos újpesti zakó óta, de a rangadónak lesz még egy visszatérő szereplője: a játékvezető Solymosi Péter. Ha másban nem, legalább a babonában és az ő személyében bízhatnak a vendégek.

A listavezető Győrre könnyű feladat vár, az ETO Parkba ugyanis a sereghajtó és nagyon gyengén teljesítő Siófok érkezik, de nincs könnyű helyzetben a másik kiesőjelölt, Eger sem, amely a Videotont látja vendégül. A fehérváriak csodálatos gólokkal 4:0-ra verték a Honvédot idegenben, a Paulo Sousa helyére érkező José Gomes edző nem várhat el mást ezúttal sem a villanyvilágítás híján Vácra berendezkedő egriek ellen sem.

A címvédő Debrecen a Pécs csapatát fogadja, a legutóbbi találkozás főleg a hazaiaknak volt emlékezetes, hiszen 2012. május 12-én a 4:0-s győzelem azt jelentette, hogy a Loki megnyerte hatodik bajnoki aranyát. A Pécs úgy véli, ezúttal nincs lehetetlen vállalkozás, a Lőrincz Emil és Márton Gábor vezette csapat a múlt hétvégi tavaszi idénynyitón épp a harmadik helyezett Debrecen előtt álló MTK-t győzte le 2:1-re.

A Haladás Diósgyőrbe látogat, a vendégeknél addigra lehet, alá is írja új szerződését Artner Tamás vezetőedző, akivel a többségi tulajdonos, Szombathely városa mindenképpen hosszabbítana.

A 19. forduló programja
Március 8., péntek: Paks–Honvéd (17 óra), Kaposvár–Kecskemét (19 óra)

Március 9., szombat: Diósgyőr–Haladás (14 óra), Eger–Videoton (16 óra), MTK–Pápa (16 óra), Győr–Siófok (18.30 óra)

Március 10., vasárnap: Ferencváros–Újpest (16.30 óra), Debrecen–Pécs (18.30 óra)