2024. augusztus 7., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Egy meccs, két szurkolótábor

Budapesten két helyen is lehet szurkolni a magyar–román vb-selejtező alatt

Normális reakció és egységfront helyett két táborra szakadt a magyar szurkolótábor a pénteki, Románia elleni labdarúgó világbajnoki selejtező előtt. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azt követően rendelte el a nézők kizárását, hogy a tavaly augusztusi Magyarország–Izrael barátságos mérkőzésen a szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált, és sértő jelképeket mutatott fel. A magyar szövetség ugyan minden elkövetett, és utolsó lehetőségként a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult jogorvoslatért, de a CAS elutasította a kérelmet. Az MLSZ ennek ellenére fiestát tervez, a szurkolókat ugyanis meghívta az Ötvenhatosok terére, ahol 19 órától a Magna Cum Laude zenekar ad koncertet, majd 20.30-tól óriáskivetítőkön nézhető lesz a vb-selejtező.

Az egység azonban nem teljes, a válogatott ultrái, azaz a szurkolói kemény mag annak ellenére nem kér ebből, hogy jó kapcsolatot ápol a szövetséggel. A vérmesebb szurkolók – az Ultras Liberi által csak „cigány előadóknak” titulált – Magna Cum Laude meghívását az MLSZ szánalmas provokációjának tartják, így inkább a stadion mellett a Dózsa György úton ünnepelnének, ahová három–ötezer drukkert várnak.

– A románok elleni zárt kapus meccs, de nem nekünk! – néven futó Facebook-eseményhez ugyanúgy koncertek kapcsolódnak, a fellépők között az úgynevezett nemzeti rockot játszó együttesek (Kárpátia, a Hungarica vagy a Romantikus Erőszak) mellett skinhead zenekarok (Oi-kor, Egészséges Fejbőr) is helyet kapnak.

A Carpathian Brigade felhívása szerint most végre lehet Árpád-sávos, székely és Nagy-Magyarország zászlót lobogtatni büntetlenül, hiszen a FIFA hatásköre nem terjed ki az utcai szurkolásra.

Aki nyüzsgésmentes nyugodt körülményekre vágyik, annak marad a televízió: az m1 péntek este 20.15-től élőben jelentkezik a Puskás-stadionból.

A magyar válogatott jó hangulatban készül, Egervári Sándor megpróbálta levenni a terhet a játékosok válláról.

– Az ellenfelünk mellett az szólhat, hogy a legtöbb játékos alapember a csapatában, és a Steaua révén jobban állnak meccsterhelés terén. Okosan kell futballoznunk, és döntő lehet, mennyire áll mellénk a szerencse. A románok ugyanúgy az építkezés fázisában vannak, mint mi, van egy jó generációjuk, igazi ki-ki mérkőzésre számítok – mondta a kapitány.

Mircea Sandu, a Román Labdarúgó Szövetség elnöke is bizakodó, szerinte is építkező fázisban van a válogatott, ezért nem rúgják ki Victor Piturca szövetségi kapitányt, ha esetleg kikapnak a magyaroktól, majd jövő kedden a hollandoktól. Azt viszont már zokon venné, ha a szeptemberi hazai meccset nem nyerné meg a csapat Magyarországgal szemben.