2024. július 18., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

A ráadásban jutott tovább a Dortmund

Gólokban gazdagra sikeredett a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének két keddi visszavágója. Mindkét találkozót a hazai együttes nyerte 3:2-re, de amíg a Galatasaraynak az ilyen arányú Real Madrid elleni siker csak szépségtapasznak volt elég, addig a Borussia Dortmundnak a rendes játékidő ráadásában kialakított végeredmény továbbjutást ért.

A Galatasaraynak a múlt heti 3:0-s madridi vereség után vajmi kevés esélye maradt a továbbjutásra, sőt ez még tovább romlott az első félidőben, amikor C. Ronaldo révén tovább növelte összesítettbeli előnyét a Real. A második félidőt komolyan megnyomta a török csapat és Eboué bombagóljával, Sneijder találatával és Drogba sarkazásával már 3:1-re vezettek, de ennyire futotta erejükből, a továbbjutástól így is nagyon messze voltak. José Mourinho, a királyi gárda edzője szerint ezen a meccsen látszott igazán csapata mentális ereje: „Nem idegeskedtem a végén, mert nem volt rá időm. Nincs idő a kispadon töprengeni, bár azt most éreztem, csapatom mentálisan erős, nagyon erős. Nem tizenegy ember ellen játszottak, hanem ötvenezer ellen, és ez nagyon kemény próbatétel volt. Az elődöntőben vagyunk, ez a lényeg, más nem számít. Látom csapatomban a motivációt ahhoz, hogy döntőt játszhassunk a Wembleyben. Barca vagy PSG? Oda mennék inkább játszani, ahol több a barátom. Ez Párizs... ”

Dortmundban teljesen máshogy alakult a mérkőzés, ugyanis ott 0:0 született az első mérkőzésen, így mindkét csapatnak volt esélye a továbbjutásra. Az elejét a vendég Málaga kezdte jobban, 25 perc után meg is szerezték a vezetést, de Lewandoswki még az első félidőben egyenlített. A második játékrészben a hazaiak jó pár ziccert kihagytak, s a 82. percben Eliseu révén ismét a spanyolok jutottak előnyhöz, de érthetetlen módon megengedték, hogy a Borussia a ráadás perceiben megfordítsa a meccs állását, és annak ellenére, hogy még a 90+1. percben is kiesőnek tűnt, továbbjusson.

Jürgen Klopp szerint egy felejthetetlen mérkőzést játszott csapata: „Az első félidőben az eddig legrosszabb teljesítményünket nyújtottuk a BL-ben, idegesek voltunk. A fordulás után már jobban ment, de az ellenfél nagyon okosan játszott. Összességében megérdemeltük a győzelmet. Azt le sem tudom írni, mi zajlott bennem, ehhez doktor kellene! Ha ilyen szenvedéllyel játszunk, mint kedd este, mindenki számára kemény dió leszünk. Az elődöntőben vagyunk, klubtörténelmünk egyik legszebb estéje ez. Ezt a mérkőzést sohasem fogom elfelejteni…” Manuel Pellegrini, a spanyol gárda trénere a bírókra fogta kiesésüket: „A játékvezetők nem akarták, hogy mi jussunk az elődöntőbe, 2:1-es vezetésünknél számos hibát elkövettek. A harmadik dortmundi gól hatalmas csapás a számunkra, ráadásul még les is volt. Az utolsó tíz percben nagyon megrendülten játszottunk – a bíróknak betudhatóan. Ilyen körülmények között minden nagyon nehézzé válik. Lehet ezt kegyetlen vereségnek nevezni, de nem értek egyet, mert nagyszerű teljesítményt nyújtottunk. Azt mondják, hogy a Dortmund játssza a legszebb focit Európában, az utolsó percekben mégis ívelgettek.”