2024. július 18., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Két német, két spanyol az elődöntőben!

Nem született meglepetés a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek szerdai visszavágóin. Ahogy várható volt, az első meccsen Párizsban 2:2-t játszó Barcelona és a Torinóba 2:0-s előnnyel érkező Bayern München jutottak a kupasorozat elődöntőjébe. Előbbinek elég volt a hazai pályán elért 1:1, utóbbi pedig idegenben is 2:0-s győzelmet aratott. Ez azt jelenti, hogy az elődöntőben két spanyol és két német együttes várja a ma délben esedékes sorsolást – olyan most fordul elő először a BL történetében, hogy két német együttes is ott lesz a legjobb négy között.

A katalán fővárosban az első félidőben nem született gól, a második elején azonban Javier Pastore révén vezetést szerzett a PSG, és továbbjutásra állt, ám a Barcában pályára lépett a sérüléssel bajlódó Lionel Messi, akivel felélénkült és veszélyesebbé vált a hazai csapat. Ez a 71. percben hozta meg gyümölcsét, Pedro talált be, bejuttatva ezzel csapatát az elődöntőbe.

Jordi Roura, a Barca ideiglenes vezetőedzője szerint egy nagy csapat ellen jutottak tovább: „Nagyon elégedett vagyok, és büszke vagyok a csapatra. Nagyon nehéz találkozó volt. A PSG nagy csapat, hihetetlen kerete van, és elképesztő költségvetése. Ezért is bír nagy jelentőséggel, hogy sikerült továbblépnünk – mondta, majd Messi pályára küldéséről is szót ejtett: – Előre megbeszéltük, hogy ha az eredmény nem kedvező a számunkra, akkor pályára küldjük. Leo olyan fontos számunkra, hogy a puszta jelenléte is hatással van az ellenfélre. Most megmutatta, mennyire sikeréhes, és mekkora futballista.” Az ellenfél trénere, Carlo Ancelotti is büszkeségről beszélt: „Mindent megtettünk, amit megtehettünk azért, hogy megnyerjük ezt a mérkőzést. A játékosok megmutatták, hogy mit tudnak és mennyire bátrak. Sajnálatot érzek, de büszke is vagyok.”

Kevesen gondolták volna a Juventusnak a bajnokságban és a BL-ben eddig nyújtott teljesítménye alapján, hogy ilyen könnyű prédának bizonyul a Bayern München számára. Az első mérkőzésen is lefocizták őket a bajorok, de mindenki arra számított, hogy majd a visszavágóra összeszedik magukat a torinóiak, ám nem volt ellenszerük. Mario Mandžukić szerzett vezetést a 64. percben, Claudio Pizarro pedig megduplázta az előnyt a ráadás első percében. A Bayern így 4:0-s összesítéssel búcsúztatta az Öreg Hölgyet. Az egyetlen gondjuk az lehet, hogy a horvát támadó begyűjtött egy újabb sárga lapot, így ki kell majd hagynia az elődöntő első meccsét.

Jupp Heynckes, a bajorok vezetőedzője megérdemeltnek nevezte a győzelmet: „Négy nappal a bajnoki cím elhódítása után nem volt könnyű játékosaimnak egy ilyen mérkőzésre összpontosítaniuk. Ez látszott meg rajtunk az első húsz percben, túl gyakran elveszítettük a labdát, nem lüktetett a játékunk. De szép lassan átvettük az irányítást, és teljesen megérdemeltük a diadalt.”

Az ellenfél trénere, Antonio Conte elmondta, felébredtek álmukból: „Felébredtünk gyönyörű álmunkból, de akkor is Európa legjobb nyolc csapata között végeztünk. A jobb csapat ment tovább, amelyik kétszer is győzött. A németek régóta együtt játszanak, és egyre jobbak és jobbak lettek. Nem is olyan abszurd azt mondani, hogy ez minden idők legjobb Bayernje.”