2024. július 18., csütörtök
EURÓPAI KUPAPOROND

Német–spanyol párharcok

Pénteken megtartották a Bajnokok Ligája és az Európa-liga elődöntős párosításainak sorsolását. A BL-ben nem került össze a két spanyol és a két német együttes, hanem a Bayern München a Barcelonát kapta ellenfélül, míg a Borussia Dortmund a Real Madriddal csap össze a döntőbe jutásért. A párharcok első meccseit április 23-án és 24-én, míg a visszavágókat április 30-án és május 1-jén rendezik meg.

A sorsolás kapcsán megszólaltak az érdekelt klubok képviselői is, Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München vezérigazgatója előnynek érzi, hogy hazai pályán kezdhetnek: „A Barcelona irányadó csapat Európában, az elmúlt években többször is megnyerte a Bajnokok Ligáját. A folytonosság és a minőség az, amiben a legjobb a kontinensen. 2009-ben csúnyán kikaptunk tőle, most azonban megmutatjuk, hogy sokat fejlődtünk azóta. A párharc mindkét meccsét óriási érdeklődés fogja övezni, úgy érzem, egy kis előnyt jelent számunkra, hogy hazai pályán játszunk először.” Andoni Zubizarreta, a katalánok sportigazgatója azt a teljesen természetes vágyukat fogalmazta meg, hogy szeretnének ott lenni a wembley-beli döntőn: „Két nagy csapat küzd meg egymással az elődöntőben. A két együttes különböző stílust képvisel, mi azt fogjuk játszani, amit tudunk és szeretünk. Nagyon boldogok lennénk, ha pályára léphetnénk egy olyan nagyszerű stadionban, mint a Wembley.”

Pikáns összecsapásnak ígérkezik a másik elődöntő is, elvégre a két csapat már összecsapott kétszer a csoportkörben, és a Realnak csak 1 pontot sikerült szereznie ezen a két összecsapáson. A királyi gárda legendája és egyben a klub jelenlegi nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója, Emilio Butragueño reméli, hogy ezúttal sikerül nyerniük: „Igen, ebben az idényben kétszer már volt szerencsénk a Dortmundhoz. Minden tiszteletet megérdemel a német együttes, de remélem, ezúttal a Realnak sikerül legyőznie.” Dortmundi részről a csapatkapitány, Sebastian Kehl szólalt meg, aki szerint örülnek a Realnak, ellenük képesnek tartja a csapatot a bravúrra: „Nehéz a sorsolás, itt már egyik csapat ellen sem könnyű, de örülünk neki, hogy a Real Madriddal találkozunk. Meggyőződésünk, hogy a Real ellen is képesek leszünk bravúrra.”

A Chelsea a Basellel, a Fener a Benficával

Az Európa-liga negyeddöntőinek csütörtöki visszavágóival ismertek lettek a kupasorozat elődöntősei. Meglepetésre a nyolc között érdekelt három angol együttes közül csak egynek, a Chelsea-nek sikerült bejutnia a legjobb négy közé. De ott lesz pl. a Tottenhamet búcsúztató Basel, amely a klub történetének első nemzetközi elődöntőjét harcolta ki.

A pénteki sorsoláson aztán a Basel meg is kapta a Chelsea-t ellenfélnek, míg a másik ágon a Fenerbahçe a Benficával vív meg a döntőbe jutásért. Az első mérkőzésekre április 25-én, a visszavágókra május 2-án kerül sor.

A PÁROSÍTÁSOK

Bajnokok Ligája

Bayern München–Barcelona, Borussia Dortmund–Real Madrid.

Európa-liga

Fenerbahçe–Benfica, Chelsea–Basel.