2024. július 18., csütörtök
PREMIER LEAGUE

Ferguson 13. bajnoki címe

Hétfő este a Manchester United együttese 3:0-ra legyőzte az Aston Villát a Premier League 34. fordulójának zárómeccsén, az Old Traffordon, így négy fordulóval a vége előtt behozhatatlan előnnyel vezeti a bajnokságot, és megszerezte a klub történetének 20. bajnoki címét. A Vörös Ördögök legfőbb üldözője, a városi rivális Manchester City ugyan egy meccsel kevesebbet játszott, de mivel 16 pontos a hátránya, akkor sem hozhatná be lemaradását, ha a hátra lévő valamennyi mérkőzését megnyerné.

Robin van Persie az Aston Villa ellen háromszor volt eredményes (Fotó: Beta)

Robin van Persie az Aston Villa ellen háromszor volt eredményes (Fotó: Beta)

A Manchester United immár a 13. bajnoki címet húzta be Sir Alex Ferguson 1986-os vezetőedzővé való kinevezése óta, amivel az 1992 óta tartó Premier League-éra toronymagasan legeredményesebb együttese – összehasonlításképpen: ez alatt az idő alatt az Arsenal és a Chelsea 3-3, a Blackburn Rovers és a Manchester City pedig 1-1 bajnoki trófeát gyűjtött be. A manchesteri drukkereket ráadásul az is örömmel töltheti el, hogy ezzel a bajnoki sikerrel már kettővel többnél jár csapatuk, mint az örök rivális, az összességében 18 bajnoki címig jutó, de utoljára a távoli 1990-ben diadalmaskodó Liverpool.

A bajnokcsapattá válásban főszerepet játszott az Arsenaltól az idény előtt megvásárolt Robin van Persie, aki 24 góljával vezeti a góllövőlistát, és 13 gólpasszot is kiosztott, de elévülhetetlen érdemeket szerzett az eddig 12 gólig és 10 gólpasszig jutó Wayne Rooney is. Ketten szerezték a klub góljainak csaknem a felét, nélkülük biztosan nem nyerte volna ekkora előnnyel a bajnokságot a Ferguson-legénység. A másik fontos láncszem a csapatban a védelem, amely a második legkevesebb gólt kapta a 34 forduló alatt, Nemanja Vidić visszatérésével még erősebb lett, az utóbbi 10 mérkőzéséből 8-at hozott le kapott gól nélkül.