2024. július 18., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

„Felfoghatatlan” – a Bayern padlóra küldte a Barcát

Kevesen gondolták volna, de a Bayern München hazai pályán, az Allianz Arenában lehengerelte a Barcelonát a Bajnokok Ligája elődöntőjének első meccsén. A bajor együttes úgy nyert 4:0-ra, hogy a katalánoknak nem volt egy épkézláb helyzetük sem, a védelmük pedig átjáróház volt, a Bayern szinte akkor alakított ki lehetőségeket, amikor csak akart. Sokan szidják a magyar Kassai Viktor játékvezetőt és segítőit a találkozó után, többen 2-3 Bayern-gólt is szabálytalannak minősítenek, közben egyesek egy, mások két meg nem adott Bayern-büntetőt is számon kérnek rajta, abban azonban szinte mindenki egyetért, hogy a mérkőzés végkimenetele nem a bírói hibákon múlt.

A mérkőzés legjobbja a két gólig és egy gólpasszig jutó Thomas Müller volt, aki már hét gólnál jár a legrangosabb európai kupasorozat mostani kiírásában, de betalált az utóbbi négy meccsén a hetedik gólját szerző Mario Gómez és az olykor önzőnek bizonyuló Arjen Robben is, aki így vélekedett a kiütéses győzelemről: „Az elmúlt öt évben a Barcelona uralta Európát, szóval hatalmas dicsőség megverni.

De nem szabad elszállnunk magunktól, élvezzük ki a sikert, s készüljünk a visszavágóra. Tökéletesen futballoztunk, minden egyes méterért megharcoltunk. Nem hagytunk területet az ellenfélnek, az egész mérkőzésen egy vagy két helyzetük volt.” Philipp Lahm egész egyszerűen felfoghatatlannak nevezte a sikerüket: „Az ilyen mérkőzéseket gyorsan össze lehet foglalni: felfoghatatlan! Győztes mentalitású csapat vagyunk, ezt láthatta most mindenki, és bárkit képesek vagyunk elverni. A munka egyik felét végeztük csak el, a jövő héten ugyanilyen szervezetten kell futballoznunk. Tudtuk nagyon jól, a spanyolok gyengék a levegőben. Védőmunkánk közel állt ma a tökéleteshez, ez volt mai sikerünk kulcsa.”Az edző, Jupp Heynckes a fegyelmet tartja a legnagyobb erényüknek: „A csapat taktikai fegyelme a lehető legmagasabb szintű, akárcsak az egymásért való harcolni, küzdeni tudás. A mai mérkőzés tökéletes példája ennek.”

A vesztes fél csapatkapitánya, Xavi szerint csodát kell művelniük a visszavágón a továbbjutáshoz: „A Bayern jobban játszott, ezt el kell fogadnunk. Fizikálisan felülmúlt minket. Habár többet birtokoltuk a labdát, nem tudtunk helyzeteket kialakítani. A visszavágón semmi különlegeset nem kell tennünk, mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy csodát tegyünk.” A katalánok legjobbja, Lionel Messi szégyenletesnek nevezte saját teljesítményét: „Nem tudtam sokat hozzátenni az eredményhez, ez szégyen. Nagyon nehéz mérkőzés vár ránk a Camp Noúban.”