2024. július 18., csütörtök

A csődközeli állapottól a BL-döntő felé

Egészen elképesztő sikertörténetnek lehetünk szemtanúi ebben a Bajnokok Ligája-idényben – de ha jobban kinyitjuk a szemünket, akkor akár az utóbbi néhány évre is vonatkoztatható ez a megállapítás.

Eltalálták, a Borussia Dortmund labdarúgóklubról van szó, amely hét közben esélyt sem adott a lényegesen nagyobb pénzügyi keretből gazdálkodó Real Madridnak a legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjében – a 4:1-es sikernek hála, gyakorlatilag a döntőre készülhetnek a sárga-feketék (főleg azok után, hogy Ronaldo, a madridiak sztárja megsérült, s játéka kérdésessé vált a visszavágón – a hétvégi városi rangadót biztosan kihagyja).

Lehet, hogy sokakat meglepett a német együttes menetelése, de a 2011-ben és 2012-ben egyaránt megnyert bajnoki cím azért előrevetítette, hogy a gárda előbb-utóbb a BL-ben is odaér a legjobbak közé – főként tudva azt, hogy a legerősebb anyagi háttérrel rendelkező német csapat, a Bayern München az utóbbi három évben kétszer is finálét játszott.

Márpedig a Borussia nagyon mélyről kapaszkodott vissza Európa legjobbjai közé, komoly hányattatások következtek a korábbi aranykor, a múlt század 90-es évei után. A dortmundiak 1996-ban és 1997-ben bajnokok lettek, a következő idényben pedig a Jürgen Kohler, Matthias Sammer, Paulo Sousa, Karl-Heinz Riedle és Stéphane Chapuisat fémjelezte sárga-fekete alakulat 3:1-re nyert a világsztárokkal (Zidane, Deschamps, Vieri) teletűzdelt Juventus ellen a Bajnokok Ligája müncheni fináléjában. Ezután azonban nem tudták ezeket a sikereket megismételni, a csapat az 1997/1998-as bajnoki idényt csak a 10. helyen zárta, és a klub vezetősége beleesett abba a hibába, amibe korábban a Leeds United is, a megnyert trófeáktól vérszemet kapott, és kölcsönökből építette tovább a csapatot, arra számítva, hogy az együttes folyamatosan ott tud majd lenni az óriási bevételekkel kecsegtető Bajnokok Ligájában.

Az elitliga helyett azonban általában csak az UEFA-kupát érő helyezéseket sikerült megcsípniük, az így kiesett bevételt pedig a 2002-ben csodával határos módon megszerzett bajnoki címmel sem tudták pótolni, így csődközeli állapotba kerültek. A transfermarkt.de szerint 1999 és 2003 között 97 millió eurót költöttek játékosigazolásra, ám ennek az összegnek nem volt fedezete, így 2004-ben betetőzött az eladósodás folyamata. A klub 120 millió eurós tartozást halmozott fel, és az a szégyen is megesett velük, hogy el kellett adniuk a híres Westfalenstadion egy részét, illetve el kellett fogadniuk még a nagy rivális, a Bayern segítségét is, amely kétmillió eurót kölcsönzött számukra, hogy ki tudják fizetni legalább a játékosok bérét.

2005-ben aztán új vezetőség került a klub élére, amely tisztában volt vele, hogy egy kevesebb pénzből, de működőképesebb gazdasági alapokon nyugvó terv sokkal jobb, mint egy már-már a spanyolokra hajazó pazarló gazdálkodás. Hans-Joachim Watzke elnök, Michael Zorc sportigazgató és Thomas Treß ügyvezető igazgató nekilátott az anyagi ügyek rendbe tételének. Ez a folyamat a méregdrágán megvásárolt, csillagászati juttatásokat élvező játékosok eladásával kezdődött. A korábbi klubvezetés pazarló hozzáállását jól tükrözi pl. a brazil Márcios Amoroso esete: a csatárt 2001 nyarán 25 millió euróért vásárolták meg, 2004-ben viszont ingyen távozott a csapattól – a csapat ráadásul szinte minden borsosabb áron vett játékoson bukott kisebb-nagyobb összegeket. A dortmundi „triumvirátus” a sztárok helyett a húsz év körüli korosztályra hajtott rá – 2011-ben a BVB Akadémiát is létrehozták, 19–23 év közötti futballistáik tökéletesítése céljából. Döntésük gyümölcse trófeákban mérhető, az utóbbi két évben a nemzetközi élfutball költekezéséhez képest fityingekért lett bajnok a Borussia, a keret fizetése pedig mintegy harmada a Bayernének. 2005 óta a klub kulcsfontosságú játékosait kis pénzért vásárolták, egyeseket pedig akár hússzoros áron adtak tovább néhány szezonnal később. Mladen Petrić 3,5 millió euróért érkezett Baselből, 7,3-ért távozott Hamburgba, Jakub Blaszczykowski 3,1 milliót kóstált, most a transfermarkt.de szerint 15 millió a piaci értéke, Robert Lewandowskiért 4,8 milliót fizettek, most akár 30 milliót is kérhetnek érte. A legjobb vásárnak eddig Kagava Sindzsi megszerzése bizonyult, őt 350 ezer euróért vették, és 16 millióért adták tovább a Manchester Unitednek.

Közben 15 éves lejáratú kölcsönt vettek fel az angol Morgan Stanley banktól, 79 millió értékben. Ebből azon nyomban 57 milliót a stadion 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlására fordították. A futballszentély nevét 10 millió ellenében Signal Iduna Parkra változtatták, az Evonik évi négymillióért szerepel a mezeken 2016-ig, 50 millióért pedig a Sportfive jogkörében kerültek a klub marketingügyei. Ez azt eredményezte, hogy a klubnak a 2005-ös 55 milliós veszteség helyett 15 millió nyeresége volt 2007-ben.

Nem feledkezhetünk meg az edző, Jürgen Klopp személyéről sem, aki a Mainz csapatától érkezett, ott már bizonyította jártasságát a fiatal kerettel való munkában, Dortmundban pedig elérte, hogy a játékosok istenként tekintsenek rá, bizalom és hit jellemzi a játékosok és a tréner kapcsolatát. Ráadásul a klub részvényeinek jelentős részét birtokló szurkolók hétről hétre megtöltik a stadiont, az Európában legmagasabb, több mint 80 ezres nézőszámot produkálva.

A recept adott: ésszerűség. Ha belegondolunk, hogy a Platini-féle pénzügyi fair play ideje közeleg, a német klubok pedig már évek óta csak annyit költhetnek, amennyijük van, nem lenne meglepő, ha a közeljövőben erőteljessé válna a német jelenlét az európai kupasorozatok végjátékában.

Az ,,ésszerű évek” (2004–2013)

Érkezett

Távozott

Ebi Smolarek (Feyenoord) 750 ezer

Jens Lehmann (Arsenal) 3,5

Nelson Váldez (Werder) 4,7

Márcio Amoroso (Málaga) ingyen

Alexander Frei (Rennes) 4,1

Torsten Frings (Bayern München) 9,3

Tinga (Internacional) 2,9

Ewerthon (Zaragoza) 3,5

Steven Pienaar (Ajax) ingyen

Evanilson (Atlético Mineiro) ingyen

Mladen Petrić (Basel) 3,5

Juan Fernández (San Lorenzo) ingyen

Jakub Blaszczykowski (Wilsa) 3,1

Tomás Rosicky (Arsenal) 10

Neven Subotić (Mainz) 4,5

David Odonkor (Betis) 6,5

Mohamed Zidan (Hamburg) 2,8

Jan Koller (Monaco) ingyen

Patrick Owomoyela (Werder) 2,5

Ebi Smolarek (Racing) 4,5

Hajnal Tamás (Karlsruhe) 1,3

Cristoph Metzelder (Real Madrid) ingyen

Lucas Barrios (Colo Colo) 4,2

Mladen Petrić (Hamburg) 7,3

Mats Hummels (Bayern München) 4,2

Steven Pienaar (Everton) 2,8

Sven Bender (1860 München) ingyen

Christian Wörns visszavonult

Kevin Grosskreutz (Rot Weiss Ahlen) ingyen

Alexander Frei (Basel) 4,3

Robert Lewandowski (Lech Poznan) 4,8

Nelson Váldez (Hércules) 3,5

Kagava Szindzsi (Cerezo Osaka) 350 ezer

Nuri Sahin (Real Madrid) 10

Lukas Piszczek (Hertha) ingyen

Kagava Szindzsi (MU) 16

Ilkay Gümdogan (Nürnberg) 5,5

Lucas Barrios (Guangzhou) 8,5

Ivan Perišić (Brügge) 5,5

Ivan Perišić (Wolfsburg) 7,5

Marco Reus (Mönchengladbach) 17,1

 

Julian Schieber (Stuttgart) 5,5

 

Leonardo Bittencourt (Cottbus) 2,7

 

80 millió euró

97,2 millió euró

A pazarlás évei (1999–2003)

Érkezett

Távozott

Chistian Wörns (PSG) 6,8

Bachirou Salou (Frankfurt) 3,6

Victor Ikpeba (Monaco) 6

Stéphane Chapuisat (Grasshopper) 650 ezer

Evanilson (Cruzeiro) 6

Christian Timm (Köln) 450 ezer

Fredi Bobic (Stuttgart) 5,8

Szergej Barbarez (Hamburg) 1,8

Guiseppe Reina (Bielefeld) 2,2

Christian Nerlinger (Rangers) 3

Tomás Rosicky (Sparta Praha) 14,5

Victor Ikpeba (Tripoli) 1

Sunday Oliseh (Juventus) 7,5

Fredi Bobic (Hannover) 500 ezer

Jörg Heinrich (Fiorentina) 4,1

Sunday Oliseh (Bochum) ingyen

Márcio Amoroso (Parma) 25

 

Jan Koller (Anderlecht) 12,8

 

Ewerthon (Corinthains) 7,1

 

Sebastian Kehl (Freiburg) 3,2

 

Torsten Frings (Werder Bremen) 8,5

 

Juan Fernández (Estudiantes) 1,7

 

Roman Weidenfeller (Kaiserslautern) ingyen

 

110,2 millió euró

10,5 millió euró