2024. július 18., csütörtök
A HÉTVÉGE SZTÁRJA

Miroslav Klose

Ezúttal nem volt nehéz dolgunk, nem kellett sokat tanakodnunk, hogy ki legyen rovatunk főszereplője, ugyanis hiába volt jó néhány kiváló teljesítmény az európai futballpályákon, Miroslav Klosét nem überelte senki, ő ugyanis a Laziónak a Bologna elleni 6:0-s győzelme során ötször talált be a vendégeknél ezen a meccsen debütáló, osztrák állampolgárságú Dejan Stojanović kapujába.

Miroslav Klose 1978. június 9-én látta meg a napvilágot a sziléziai Opoléban. Édesapja, Josef Klose profi labdarúgó volt az Odra Opole csapatában, ám még Miroslav születésének évében elhagyták a kellemetlen hangulatú Lengyelországot, és Franciaországba költöztek, ahol az apa szélsőként játszott az élvonalbeli Auxerre együttesében. Édesanyja, Barbara Jeż is neves sportolónak számított, tagja volt a lengyel női kézilabda-válogatottnak. Habár a Klose família lengyelországi német család volt, 1986-ban, amikor Németországban telepedtek le, Miroslav mindössze két szót tudott németül: „Amikor Németországba érkeztem, mindössze két szót tudtam németül, »igen« és »köszönöm«. Az iskolában ez természetesen problémát okozott. Az első nap tollbamondást írtunk, amiből én egyetlen szót sem értettem” – mondta a csatár a Der Spiegelnek adott 2010-es interjúban.

1987-ben kezdett el futballozni a Blaubach Diedelkopf együttesében, és már 20 éves volt, amikor az egykori Bundesliga-együttesbe, a Homburgba szerződött. Az itt lejátszott 18 meccsén azonban olyan teljesítményt nyújtott, hogy elkerült a Kaiserslautern tartalékcsapatába. Tehetsége, munkabírása és egyszerűsége azonban hamarosan az élvonalbeli keretbe juttatták. 147 mérkőzésen 52 gólt szerzett ebben a csapatban, ami jó ajánlólevélnek bizonyult Brémában is, ahová közel 5 millió euróért szerződött 2004-ben. Kiváló támadótriót alkotott a francia Johan Micoud-val és a horvát Ivan Klasnićtyal, ami első brémai idényében 15 gólt eredményezett. A következő, 2005/2006-os idény még jobban sikerült, 26 Bundesliga-meccsen 25 gólig és 16 gólpasszig jutott, amivel német gólkirály lett. Nem is maradt sokáig ezen az állomáshelyén, habár érdeklődött iránta a Juventus és a Barcelona is, ő 15 millió euró ellenében a Bayern Münchenbe távozott. Első két szezonja itt is jól sikerült, a 2009/2010-es szezonban csak hat gólig jutott, 2010/2011-ben két sérülés is hátráltatta, ami után sokat kispadozott, szerződése lejártával pedig nem tudott megegyezni a Bayern vezetőségével, így 2011 nyarán jelenlegi állomáshelyére, Rómába igazolt, ingyen. Rómában megmutatta ismét, hogy még mindig lehet rá számítani, az előző szezont 12 góllal zárta, most pedig már 15 találatnál – igaz, ennek egyharmadát éppen a hétvégén szerezte.

A világ azonban nem is a klubfutballban elért eredményei miatt emlékszik rá, hanem azért, amit a német válogatott mezében vitt véghez. Pedig nem sok hiányzott ahhoz, hogy Miroslav a lengyel nemzeti csapatban mutatkozzon, elvégre 2001 januárjában az akkori lengyel szövetségi kapitány, Jerzy Engel elutazott Németországba, hogy rávegye főhősünket, hogy a lengyel válogatottat válassza. Klose azonban visszautasította az ajánlatot, amiről a Przegląd Sportowynek adott 2008-as interjújában azt mondta, hogy ha a lengyel szövetség 1-2 évvel előbb keresi meg, akkor most valószínűleg a lengyel válogatott tagja lenne.

2001 márciusában, az Albánia elleni vb-selejtezőn mutatkozott be a Nationalelfben, rögtön győztes gólt szerzett. Betalált csereként a görögök ellen is, majd az Izrael és Ausztria elleni mesterhármasával kivívta a 2002-es német világbajnoki kerettagságot. A dél-koreai–japán rendezésű világbajnokságon öt góllal járult hozzá a német ezüstéremhez, és itt ismerte meg a világ jellegzetes előreszaltós gólörömét. A 2006-os németországi vébén is öt gólig jutott, a csapat pedig bronzéremmel zárta a tornát. A 2008-as Eb-n is betalált kétszer, a német válogatott pedig csak a döntőben maradt alul Spanyolországgal szemben. A 2010-es világbajnokságon majdnem rekorder lett belőle, ugyanis itt is betalált négyszer, amivel a vébéken szerzett góljainak száma 14-re nőtt – ennél csak Ronaldo szerzett többet a vb-k történetében, 15-öt. Ha tartja jelenlegi formáját, az sem kizárt, hogy jövőre, Brazíliában még lesz esélye megelőzni a brazil legendát.

Miroslav Klose jelenleg a második legtöbb válogatottsággal rendelkező német (126 mérkőzés – a csúcstartó Lothar Matthäus 150-nel), ő rúgta a második legtöbb gólt a Nationalelfben (Gerd Müller, aki 68 gólt lőtt német színekben, eggyel előzi meg), ő az egyetlen olyan játékos, aki három világbajnokságon is legalább négy gólt lőtt, illetve aki 5 Eb- és vb-elődöntőben szerepelt.

Mindezen eredmények tudatában nyugodtan kijelenthető, hogy tudásához és teljesítményéhez képest eléggé alulértékelt játékos, reméljük, hogy a jövőben ismét nagyobb figyelem irányul majd rá.

NÉVJEGY

Név:

Miroslav Josef Klose

Születési idő:

1978-06-09

Születési hely:

Opole (Lengyelország)

Poszt:

csatár

Klubjai:

Homburg (1998–1999), Kaiserslautern (1999–2004), Werder Bremen (2004–2007), Bayern München (2007–2011), Lazio (2011–)

Mérkőzések/gólok:

549 mérkőzés/212 gól/113 gólpassz

Válogatott:

126 mérkőzés/67 gól/28 gólpassz