2024. július 18., csütörtök
BAJNOKOK LIGÁJA

Az első német házidöntő

Két német csapat vív meg a trófeáért a Bajnokok Ligája szombat esti fináléjában, a Wembleyben. Korábban még soha nem rendeztek német házidöntőt a legrangosabb európai kupasorozatban. A Borussia Dortmund az 1997-es BL-győzelem után másodszor játszhat finálét, a Bayern München sokkal gyakorlottabbnak nevezhető ilyen szempontból, a bajorok ugyanis tizedik alkalommal jutottak be a BL vagy elődje, a BEK döntőjébe – 4-szer (1974, 1975, 1976, 2001) meg is nyerték, 5-ször (1982, 1987, 1999, 2010, 2012) viszont elveszítették.

Jupp Heynckes, a Bayern edzője már biztosan bajnoki címmel távozik Münchenből, ahol a nyár folyamán Josep Guardiola váltja majd, tehát a tavalyi ezüstérmet hazai terepen már sikerült fényesebbre váltania, most pedig arra is lehetősége adódik, hogy a tavalyi BL-ezüstöt is aranyra „cserélje”. Játékosai mindenesetre teli vannak önbizalommal, a csapat jobboldali motorja, Franck Ribéry szerint ők az esélyesei a döntőnek, mivel egész egyszerűen jobbak ellenfelüknél: „Le voltam nyűgözve attól, ahogy a Borussia túllépett a Real Madridon az elődöntőben, de nekünk csak magunkra kell figyelnünk.

Egyszerűen fogalmazva: erősebbek vagyunk. Ha 100 százalékban felkészülünk, és mindent kiadunk magunkból, akkor győzedelmesen zárjuk majd ezt az estét.” A bajorok csapatkapitánya, Bastian Schweinsteiger szerint a dortmundiak gyengébbek lesznek a nyáron éppen Münchenbe távozó, a döntőt sérülés miatt kihagyó Mario Götze nélkül: „Ha egy olyan játékos, mint Götze, hiányzik, akkor az mindig legyöngít egy csapatot. De a Borussiának így is 11 játékosa lesz a pályán, akik majd mindent kiadnak magukból.” A népszerű, a szurkolók között csak Schweininak becézett játékos ott volt a pályán a 2010-ben és 2012-ben elvesztett döntőben is, így már nagyon áhítozik a BL-trófeára: „Szeretném megnyerni ezt a meccset. Ezért játszom a Bayernben. Győzni szeretnénk, mindegy, ki az ellenfél. Remélem, hogy Jupp Heynckes tovább írja majd a történelmet.”

Természetesen a másik fél is egyedül a győzelemre igyekszik koncentrálni, és nem is kell messzire visszanézniük az időben, hogy olyan esetet találjanak, amiből erőt és hitet tudnak meríteni. Erről beszélt Jürgen Klopp, a sárga-feketék edzője is, amikor a fináléról kérdezték: „A Málaga ellen az utolsó percekben megnyert negyeddöntő után kezdtem hinni abban, hogy a döntőbe juthatunk. Az, hogy a fináléban vagyunk, lehet meglepetés, de semmiképpen sem szenzáció. A futball egy csapatjáték, amelynek az a lényege, hogy mindenki segítsen a másiknak a fejlődésben.” A Borussia középpályása, Kevin Großkreutz válaszolt bayernes kollégája felvetésére is, mondván, verték ők már a Bayernt Götze nélkül: „Keserű érzés, hogy Mario nélkül kell majd játszanunk. Nagyon sajnálom, hogy nem lehet majd ott a pályán, különösen azok után, hogy a tavalyi német kupadöntőt is kénytelen volt kihagyni. De ne feledjük, hogy azt a mérkőzést is megnyertük nélküle!”

Borussia Dortmund–Bayern München

Helyszín:

Wembley Stadion, 90 000 férőhely

Kezdés:

szombat, 20.45

Játékvezető:

Nicola Rizzoli (olasz)

Tv:

SZRTV1, HRT2, Sport1

Várható kezdőcsapatok:

Borussia Dortmund: Weidenfeller, Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer, Gündogan, Bender, Błaszczykowski, Reus, Großkreutz, Lewandowski.

Bayern München:

Neuer, Lahm, van Buyten, Dante, Alaba, Martínez, Schweinsteiger, Robben, Müller, Ribéry, Mandžukić.