2024. július 18., csütörtök
KONFÖDERÁCIÓS KUPA

Prandelli: „Japán sokkal jobban játszott!”

Érdekes mérkőzéseket játszottak szerda éjszaka a Brazíliában zajló Konföderációs Kupán. Az A csoport két meccsén összességében kilenc gól született, ebből viszont csak kettő a brazilok és a mexikóiak összecsapásán, amely izgalmakban mérföldekre elmaradt az olasz–japán párharctól. A brazilok hébe-hóba kiválóan, csillogóan játszottak, de több hullámvölgy is volt a játékukban, ám így is könnyedén verték a közép-amerikaiakat 2:0-ra – hasonló volt a forgatókönyv, mint Japán ellen az első fordulóban: Neymar lőtt egy nagy gólt a mérkőzés elején, majd Jo állította be a végeredményt a meccs utolsó pillanataiban.

Az olaszok valószínűleg nem gondolták, hogy ekkora gondokkal néznek szembe Japán ellen, elvégre egy véleményes büntető és egy védelmi ügyetlenkedés folytán született Kagava-bomba után már kétgólos hátrányba voltak bő félórányi játék után. De Rossi azonban még a szünet előtt faragott a hátrányból, Ucsida öngóljával és Balotelli tizenegyesével az 52. percben már a taljánok vezettek 3:2-re. A japánok harcoltak tovább, Okazaki révén egyenlítettek, lőttek két kapufát, de a győzelmet végül az olasz együttes szerezte meg, Giovinco talált be a 86. percben.

Brazíliában nagy tüntetések zajlanak a jövő évi vb egekbe rúgó költségei, a gyenge közszolgáltatások és a kiterjedt korrupció miatt, a brazil kapitány, Luis Felipe Scolari szerint ez is rányomta bélyegét a mexikóiak teljesítményére: „A kezdésünk fantasztikus volt, aztán Mexikó megfordította a meccs képét, és játékban felülmúlt minket egy ideig. Mondhatnám, hogy jól teljesítettünk, legalábbis az elején. Azt hiszem, az atmoszféra itt, Fortalezában megfogta egy kicsit a kezdeti percekben Mexikót.”

Az olaszok első gólját szerző Daniele De Rossi szerint szerencséjük volt Japán ellen, habár teljesítményük szerinte a 80 százalékos páratartalommal is magyarázható: „Szerencsések voltunk ma, és remélhetőleg jó lecke ez a mérkőzés. Az eredmény talán az egyetlen pozitív dolog a mai este folyamán. Japán hihetetlen volt, nagyon erősek és dinamikusak a játékosai. Sohasem játszottam még ilyen klímában, amikor a 68. percben felnéztem az eredményjelzőre, azt hittem, már legalább 200 perce játszunk.” Nemcsak a Roma középpályása érezte szerencsésnek a győzelmet, Cesare Prandelli szövetségi kapitány is erre utalt, majd reményét fejezte, hogy többször nem kell ilyet látnia: „Több meccs volt egy meccsben a mai, olyan elszántsággal és érzelmekkel, amelyeket talán még sohasem láttunk, és remélem, hogy nem is kell többet átélnünk. És a végén szerencsések voltunk: Japán sokkal jobban játszott nálunk.”