2024. július 18., csütörtök

Haaland aranyat ér(het)!

Bajnoki döntőnek is beillett a kedd esti Tottenham–Manchester City találkozó. Ezen a vendégeknek mindenképpen nyerniük kellett, hiszen a mérkőzést megelőzően a bajnoki címért vívott versenyben az Arsenal pontelőnnyel vezette táblázatot. A Tottenham számára sem volt tét nélküli az összecsapás, mivel győzelme esetén még reménykedhetett volna, hogy az utolsó fordulóban kiharcolja a BL-indulást érő negyedik helyet. A tét nagysága ugyanakkor rányomta bélyegét az első félidőre, amelyben nagy iramot és küzdelmet láthattunk, helyzetet viszont keveset. A szünet után Erling Haaland villanásával a vendégek kerültek előnybe. A Tottenham előtt több egyenlítési lehetőség adódott, a legnagyobbat Szon Hung Min hagyta ki a hajrában. A bírói hosszabbításban büntetőhöz jutott a City, amit Haaland értékesített. A norvég játékost többször – nem is alaptalanul – kritizálták, hogy nehéz találkozókon teljesen láthatatlanná válik a pályán, ezúttal azonban csapata nyerő emberének bizonyult, ráadásul győzelmével a City hatalmas lépést tett a sorozatban negyedik bajnoki címe felé.

A spanyol bajnokságban a Real Madrid hazai pályán a duplázni tudó Vinicius Junior vezetésével kiütéses vereséget mért az Alavesre. Megjegyzendő, hogy a vendégek katasztrofális védekezésük ellenére összességben nem játszottak rosszul, tíz kaput eltaláló lövést is leadtak, balszerencséjükre az ihletett formában védő Thibaut Courtois hálóőr minden próbálkozást védeni tudott. A Girona hatalmas mezőnyfölénye ellenére vereséget szenvedett a Villarrealtól. A mérkőzés egyetlen találatát Bertrand Traoré szerezte. A kisebbik katalán csapat vereségével a Barcelona kényelmes helyzetbe került a második helyért vívott harcban.

Angol labdarúgás, korábbról elhalasztott találkozó: Tottenham–Manchester City 0:2. Az élmezőny: Manchester City 88, Arsenal 86, Liverpool 79, Aston Villa 68, Tottenham 63 pont stb. Spanyol bajnokság 36. forduló: Osasuna–Mallorca 1:1, Real Madrid–Alaves 5:0, Girona–Villarreal 0:1. Az élmezőny: Real Madrid 93, Barcelona (-1) 76, Girona 75, Atlético Madrid (-1) 70, Athletic Bilbao (-1) 62 pont stb.
GIROUD AZ USA-BAN FOLYTATJA
A Milantól az észak-amerikai labdarúgó-bajnokságban (MLS) szereplő Los Angeles FC-hez igazol Olivier Giroud, a francia válogatott gólrekordere. A 37 éves támadó 1+1 éves szerződést kötött a kaliforniai klubbal. Giroud már korábban bejelentette, hogy távozik Milánóból, de eddig nem lehetett tudni, hogy hol folytatja. A 2018-ban világbajnok, 2022-ben vb-második futballista 2021 óta volt a Milan játékosa, 2022-ben bajnok lett az olasz csapattal. Korábban a Chelsea-vel 2019-ben Európa-ligát, egy évvel később Bajnokok Ligáját nyert. A francia válogatottban Giroud eddig 131 mérkőzést játszott, s ezeken 57 gólt szerzett, amivel rekorder.

 

Nyitókép: Haaland révén a City egy lépésre került az újabb bajnoki címhez (Fotó: Beta/AP)