2024. július 18., csütörtök

A végén elúszott az ezüst is

A Leverkusen veretlenül lett bajnok, miután az utolsó fordulóban hazai pályán legyőzte az Augsburgot. A gyógyszergyáriak az első félidőben Victor Boniface és Robert Andrich találataival kétgólos előnyre tettek szert. A második játékrészben ugyan Mert Kömür szépíteni tudott, de ennél többre nem futotta a vendégek erejéből. Igazi gólzáporral indult a Hoffenheim–Bayern München találkozó, a bajorok részéről szűk hat perc alatt Mathys Tel és Alphonso Davies is eredményes tudott lenni. A rémálomszerű kezdés nem törte össze a Hoffenheimet, Maximilan Beier szinte azonnal szépíteni tudott. Az egyenlítésre viszont további egy órát kellett várni, ekkor Andrej Kramarić látványos találattal egalizálta az állást. A veterán horvát támadónak a gól meghozta az játékkedvét, hiszen az utolsó percekben még kétszer mattolta a vendégek védelmét, így oroszlánrésze volt abban, hogy csapata megfordította a mérkőzést.

A münchenieknek sokba került a vereség, mivel a Stuttgart hazai pályán kiütötte a Mönchengladbachot, és Thomas Tuchel csapatát megelőzve a második helyen végzett. Habár a második félidő elején már kétgólos előnyben volt, végül csak egy pontot szerzett a Leipzig a Frankfurt otthonában. Willi Orbánék nem sokat bánkódtak az események alakulás miatt, mivel már az utolsó forduló előtt biztossá vált, hogy a negyedik helyen végeznek. Szép, közönségszórakoztató játékkal búcsúztatta az idényt a Borussia Dortmund, amely hazai pályán Marco Reus vezetésével nagyarányú győzelmet aratott a sereghajtó Darmstadt felett.

Német vonatkozású hír továbbá, hogy Dárdai Pál ismét távozik a másodosztályban szereplő Hertha vezetőedzői posztjáról, de élete végéig a klub kötelékében maradhat. A berlini klub szombaton a honlapján jelentette be, hogy bár nem hosszabbítják meg a magyar szakvezető szerződését, amely a szezon végén lejár, de más szerepkörben marad a Herthánál, mert életre szóló klubtagságot kapott.

„Rendkívül nehéz időszakban vette át a csapat irányítását, ezért nagyon hálásak vagyunk neki. A kiesés után sokáig azt sem tudtuk, kapunk-e licencet a másodosztályra, ő mégis elkötelezte magát mellettünk” –  méltatta a 48 éves trénert Benjamin Weber sportigazgató. Hozzátette, mindezek ellenére a következő szezonra új vezetőedzőt keresnek, Dárdaival azonban már tavaly megegyeztek, hogy más minőségben a klubnál marad, ha a vezetőedzői megbízatása véget ér. „A Hertha a családom. Harminc éve vagyok itt, minden fűszálat ismerek. Együtt felépítettünk valamit ebben a szezonban, amire büszke vagyok, és a legjobbakat kívánom a klubnak” – nyilatkozta Dárdai, aki az előző idényben harmadik alkalommal vette át a Hertha irányítását, de a csapat nem tudta megőrizni élvonalbeli tagságát, a másodosztályban pedig egy fordulóval az idény vége előtt a tabella nyolcadik helyén áll.

Dárdai játékosként 286 bajnoki mérkőzéssel a mai napig klubrekorder, edzőként pedig a Hertha megmentőjeként tekintenek rá a szurkolók. 1997 és 2011 között összesen 372 meccsen játszott a fővárosiak színeiben, majd az utánpótlásban tevékenykedett edzőként. A felnőtt csapatot először 2015 februárja és 2019 nyara, másodszor 2021 januárja és novembere között irányította.

A 34. forduló: Borussia (D)–Darmstadt 4:0, Frankfurt–Leipzig 2:2, Heidenheim–Köln 4:1, Hoffenheim–Bayern 4:2, Leverkusen–Augsburg 2:1, Union Berlin–Freiburg 2:1, Stuttgart–Mönchengladbach 4:0, Werder–Bochum 4:1, Wolfsburg–Mainz 1:3.
DRÁMAI KIESÉS A RANGADÓN
Nem akármilyen körülmények között ért véget az Udinese–Empoli kiesési rangadó. A találkozóra rányomta a bélyegét a tét nagysága, sokkal inkább a feszültség, mint a szép játék volt jellemző a csaknem 105 perces csatára. Az izgalmak a hajrában csúcsosodtak ki, a 90. percben ugyanis a vendégek büntetőhöz jutottak, ezt M`Baye Niang értékesítette. A bírói ráadás 7. percében az Empoli védői is tizenegyeset érően szabálytalankodtak. Érthetetlen módon a videószobában késlekedtek a döntés meghozatalával, a játékvezető az üres percekben kedélyesen elbeszélgetett az érdeklődőkkel, majd egy már korábban lecserélt vendégjátékosnak piros lapot mutatott fel. A komikus közjátékot követően végül megítélte a büntetőt, amit a 104. percben Lazar Samardžić váltott gólra. Így az utolsó kieső helyről az utolsó forduló fog dönteni. Gól nélküli első félidőt követően az Atalanta Charles Ketelaere és Gianluca Scamacca találataival idegenben győzte le a Leccét, így már csak matematikailag veszítheti el az ötödik, még BL-indulást érő helyet.

Fordulatos csatát hozott a Fiorentina–Napoli-mérkőzés. A vendégek Amir Rrahmani fejesével gyorsan előnybe kerültek, de a firenzeiek Ceristiano Biraghi és M`Bala Nzola találataival még a szünet előtt fordítani tudtak. A folytatásban Hvicsa Kvarachelia egy 23 méteres bombaerős szabadrúgásgóllal egyenlített. Az eredmény a későbbiekben már nem változott, a pontosztással nagyon nehéz helyzetbe került az európai kupaszereplésre vágyó Napoli. Annál is inkább, mert a Torino hazai pályán legyőzte a felforgatott kerettel pályára lépő Milant, és így a táblázaton megelőzte a tavalyi bajnokot. A torinóiak egy félidő alatt eldöntötték a találkozó érdemi részét, Duván Zapata csúsztatására és Ivan Ilić fejesére a vörös-feketék nem tudtak válaszolni.

 

Furcsa jelenetek voltak az Udinese–Empoli-mérkőzésen (Fotó: Beta/AP)

Furcsa jelenetek voltak az Udinese–Empoli-mérkőzésen (Fotó: Beta/AP)

A 37. forduló: Fiorentina–Napoli 2:2, Lecce–Atalanta 0:2, Torino–Milan 2:0, Sassuolo–Cagliari 0:2, Monza–Frosinone 0:1, Udinese–Empoli 1:1. Az Inter–Lazio- és a Roma–Genoa-találkozó lapzárta után ért véget. A Salernitana–Verona- és a Bologna–Juventus-mérkőzést ma játsszák.

Az utolsó forduló (május 26-án): Milan–Salernitana, Atalanta–Torino, Cagliari–Fiorentina, Empoli–Roma, Frosinone–Udinese, Genoa–Bologna, Juventus–Monza, Lazio–Sassuolo, Napoli–Lecce, Verona–Inter.

FODEN A LEGJOBB ANGLIÁBAN
Phil Fodent, a Manchester City támadóját választották meg az angol Premier League mostani idénye legjobbjának. A liga szombati bejelentése szerint a 23 éves futballista pályafutása eddigi legkiválóbb szezonját zárja, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a címvédő Citynek elérhető közelségbe kerüljön újabb bajnoki címe.

Foden ebben az idényben 34 bajnoki meccsen 17 gólt szerzett és 8 gólpasszt adott, csapata összes sorozatát tekintve pedig 25 gólnál és 11 gólpassznál jár. A PL utolsó fordulója előtt a manchesteri alakulat két ponttal vezetett a londoni Arsenal előtt, és ha Pep Guardiola együttese ismét az élen végez, Foden lesz a valaha volt legfiatalabb játékos, aki hat Premier League-trófeát nyer.

A legjobbnak megválasztott futballista azon a nyolcfős listán szerepelt, amelyen többek között csapattársa, Erling Haaland vagy éppen a liverpooli Virgil van Dijk is helyet kapott. City-játékos immár öt egymást követő évben nyerte el a díjat, mivel Foden előtt Ruben Dias, Haaland és a kétszeres győztes Kevin De Bruyne is kiérdemelte már a legjobb PL-labdarúgónak járó elismerést.
Foden a hónap elején a sportági szakírók szövetségénél, a Football Writers’ Associationnél is elnyerte az év játékosának díját.

ARNE SLOT LESZ A LIVERPOOL VEZETŐEDZŐJE
A jelenleg a Feyenoordot irányító, holland Arne Slot váltja Jürgen Kloppot a Liverpool vezetőedzői posztján. A 45 éves Slot 2016-ban a Cambuurnál kezdte edzői pályafutását, 2017-ben az AZ Alkmaar másodedzője, majd 2019 nyarán vezetőedzője lett, a Feyenoord innen vásárolta ki, s lett a rotterdamiak trénere 2021 nyarán.

Az idén a holland élvonalban biztosan a második helyen záró együttest mostanáig 149 mérkőzésen dirigálta, amelyek közül 23 vereség és 29 döntetlen mellett 97-et megnyert, ezzel tavaly holland bajnok lett, idén pedig megnyerte a Holland Kupát. Az 56 éves Klopp januárban jelentette be, hogy a szezon végén távozik a Liverpooltól, amelyet 2015 októbere óta irányított, s amellyel a többi között Bajnokok Ligáját, bajnoki címet, FA Kupát és ligakupát is nyert.

 

Nyitókép: A stuttgartiak nemcsak a győzelmet ünnepelték, hanem a Bundesliga-ezüstérmet is (Fotó: Beta/AP)