2024. szeptember 27., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Sokba kerültek a hibák

Csütörtök este a Crvena zvezda számára is elkezdődött a Bajnokok Ligája új idénye. A belgrádi csapat a Benficát fogadta, és gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy a portugálok cseppet sem lesznek udvarias vendégek. Rade Krunić hatalmas hibáját kihasználva Kerem Aktürkoğlu betalált a hazai kapuba, majd pont amikor már kezdett volna életjeleket adni a Zvezda, Orkun Kökçü duplázta meg csapata előnyét egy mesteri szabadrúgással. A második félidő nagy belgrádi nyomással kezdődött, ám a portugál védelem sokáig jól állta a sarat. A hajrában aztán Felício Milsonnak csak összejött a szépítő találat. A gól után egy csapásra aktívabbak lettek a vendégek, Zeki Amdouni a kapufát is eltalálta, de újabb találat már nem született, így a Zvezda vereséggel kezdte szereplését.

Vladan Milojević, a belgrádiak edzője így foglalta össze a látottakat: „Nem könnyű visszatérni 0:2 után, minden más lett volna, ha a szünetben 0:0 az eredmény. A reakciónk jó volt, úgy folytattuk a játékot, ahogy elterveztük. Úgy gondolom, egész jól játszottunk egy erős csapat ellen, ám könnyen elkerülhető gólokat kaptunk. De a foci a hibák játéka.”

Némi meglepetésre a Monaco vendégeként pályára lépő Barcelona is vereséget szenvedett. A találkozót nagyban meghatározta, hogy a katalánok egy figyelmetlenség miatt korán emberhátrányba kerültek. Eric Garcia kiállítását a hercegségbeliek gyorsan kihasználták, Maghnes Akliouche egy hosszú sprint végén magabiztosan talált be a kapuba Marc-André ter Stegen mellett. A Monaco letámadásra épülő játéka szemmel láthatóan nem ízlett a vendégeknek, akiknek a találkozó során kevés lehetőségük volt a gólszerzésre, ám az egyiket Lamine Yamal remekül kihasználta, és a Marc Casdot-tól kapott labdát a hazai kapuba juttatta. A második játékrész egyértelműen a Monacóé volt. Több kimaradt gólszerzési lehetőséget követően a csereként beálló George Ilenikhena szerezte meg a hazai csapat győztes találatát.

Nem kezdődött jól a spanyoloknak az Atlético Madrid–Leipzig találkozó. A lipcseiek Benjamin Šeškónak köszönhetően már az első percekben előnybe kerültek. A Matracosok nem törtek össze, gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést, aminek meg is lett az eredménye, mert Antoine Griezmann még a szünet előtt kiegyenlített. A második játékrészben mindkét csapat előtt adódott gólszerzési lehetőség, ám azok az utolsó percekig kihasználatlanul maradtak. Akkor azonban José Mária Gimenez Griezmann átadását váltotta gólra, s ezzel a madridiak három ponthoz jutottak.

Csalódást okozott az Atalanta–Arsenal találkozó, amelyen a nagy taktikai harc mellett kevés helyzetet láthatott a közönség. A gólszerzéshez legközelebb az Atalanta játékosa, Mateo Retegui került, aki a második félidő elején büntetőt rúghatott, ám lövését, majd az azt követő fejesét is hárította a vendégek kapusa.

Egy félidő is elegendőnek bizonyult a Leverkusennek ahhoz, hogy négy gólt szerezve eldöntse a Feyenoord elleni mérkőzést. A nagyarányú győzelemben kulcsszerepe volt a két találatot jegyző Florian Wirtznek.

Eredmények: Crvena zvezda–Benfica 1:2, Feyenord–Leverkusen 0:4, Atalanta–Arsenal 0:0, Atlético Madrid–Leipzig 2:1, Brest–Sturm 2:1, Monaco–Barcelona 2:1.
Spanyol bajnokság, 6. forduló: Leganés–Athletic Bilbao 0:2. @sz = B. Á.

MENESZTETTÉK A DINAMO EDZŐJÉT
Közös megegyezéssel szerződést bontott vezetőedzőjével, Sergej Jakirovićtyal a zágrábi Dinamo. A horvát csapat kedden a BL-ben 9:2-es vereséget szenvedett a Bayern München vendégeként úgy, hogy az első félidőben háromgólos hátrányba került, a második játékrész elején 3:2-re felzárkózott, utána viszont teljesen szétesett. A 47 éves bosnyák tréner tavaly nyáron került a zágrábi együttes élére. Átmenetileg az eddigi másodedző, a horvát Sandro Perković irányítja a csapatot.

 

Nyitókép: Orkun Kökçü (előtérben) lőtte a Benfica második gólját (Fotó: Beta/AP)