2024. szeptember 27., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

A Liverpoolé a „magyar rangadó”

Magyar szempontból különösen érdekes volt a Liverpool–Bournemouth találkozó, mivel a hazaiaknál Szoboszlai Dominik, a vendégeknél Kerkez Milos volt tagja a kezdőcsapatnak. Igencsak ráijesztettek a vendégek a vörösökre, már az első percekben beköszöntöttek, ám a videóelemzés során kiderült, a találatot lesállás előzte meg. A folytatásban Luis Diaz került főszerepbe, aki két perc alatt duplázni tudott, és ezzel gyorsan eldöntötte a három pont sorsát. A még reménykedő vendégszurkolók kedvét Darwin Núnez vette el egy hatalmas bombagóllal, nem sokkal a szünet előtt.

A hazaiak a második játékrészben is több helyzetet dolgoztak ki, de az eredmény már nem változott. Korán megszerezte a vezetést a Brentford a Tottenham ellen, igaz a londoni csapat Dominic Solankenak köszönhetően gyorsan ki tudott egyenlíteni, majd Brennan Johnson még az első félidőben megfordította a mérkőzést. A találkozót végleg James Maddison találata zárta le. Szintén hátrányból fordított az Aston Villa is a Wolverhamptonnal szemben. A sereghajtó előnye egészen a hajráig kitartott, akkor azonban védelme háromszor is kapitulált. A Chelsea a vártnál könnyebben jutott a három ponthoz a West Ham vendégeként, a Crystal Palace–Manchester United találkozón pedig gólok helyett kapusbravúrokban gyönyörködhetett a közönség.

Az 5. forduló: West Ham–Chelsea 0:3, Aston Villa–Wolves 3:1, Fulham–Newcastle 3:1, Leicester–Everton 1:1, Liverpool–Bornemouth 3:0, Southampton–Ipswich 1:1, Tottenham–Brentford 3:1, Crystal Palace–Manchester United 0:0, Brighton–Nottingham 2:2. A Manchester City–Arsenal találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (szeptember 28-án, 29-én és 30-án): Newcastle–Manchester City, Arsenal–Leicester, Brentford–West Ham, Chelsea–Brighton, Everton–Crystal Palace, Nottingham–Fulham, Wolves–Liverpool, Ipswich–Aston Villa, Manchester United–Tottenham, Bournemouth–Southampton.

A VÉGÉN KISZAKADT A GÓLZSÁK
Habár több helyzetet is kidolgozott, nem tudott gólt szerezni az első félidőben a Real Madrid az Espanyol elleni hazai találkozón. Juan Garcia, a vendégek kapusa több remek védést is bemutatott, ráadásul a második félidő elején hosszú kirúgásával gólpasszt adott Jofre Carrerasnak, aki a szerencsét sem nélkülözve betalált a hazai kapuba. Nem sokáig tartott azonban a vendégek öröme, mert Jude Bellingham lövését követően Daniel Carvajal kotorta be közelről a madridiak egyenlítő találatát. A folytatásban az ezúttal csereként beálló Vinicius Junior került főszerepbe, előbb gólpasszt adott Rodrygónak, majd maga is betalált. Az utolsó percekben Endrick harcolt ki büntetőt, amit Kylian Mbappé értékesített. A Valencia a Girona legyőzésével megszerezte első idénybeli bajnoki győzelmét. Szintén nyerni tudott az Alaves, a Real Sociedad viszont továbbra is távol van előző idénybeli formájától, hét mérkőzés alatt mindössze 5 pontot gyűjtött, ezúttal a Valladolid vendégeként játszott egy vérszegény gól nélküli döntetlent.

 

Vinicius Jr. ölelgeti Kylian Mbappét

Vinicius Jr. ölelgeti Kylian Mbappét

A 6. forduló: Alaves–Sevilla 2:1, Valladolid–Real Sociedad 0:0, Osasuna–Las Palmas 2:1, Valencia–Girona 2:0, Real Madrid–Espanyol 4:1, Getafe–Leganes 1:1, Athletic Bilbao–Celta Vigo 3:1. A Villarreal–Barcelona és a Rayo Vallecano–Atlético Madrid találkozók lapzárta után értek véget. A Betis–Mallorca mérkőzést ma játsszák.
 
A következő forduló (szeptember 24-én, 25-én és 26-án): Sevilla–Valladolid, Valencia–Osasuna, Real Madrid–Alaves, Girona–Rayo Vallecano, Barcelona–Getafe, Espanyol–Villarreal, Las Palmas–Betis, Celta Vigo–Atlético Madrid.

MIKOR LESZ GÓL JUVE-MECCSEN?
Sorozatban harmadszor játszott gól nélküli döntetlent a Juventus az olasz bajnokságban. A Juventus–Napoli találkozó nem sokban különbözött a torinóiak korábbi Roma és Empoli elleni mérkőzéseitől, a közönség hatalmas taktikai csatát láthatott, ugyanakkor helyzetekből igencsak keveset. A városi rivális Torinónak ugyanakkor nincs gondja a gólszerzéssel, amit ezúttal a Verona bánt. Nem mellékesen, győzelmével a Torino a táblázat élére lépett.

A Genoa felülmúlásával először jutott három ponthoz a Venezia. Izgalmas találkozót játszott Balogh Botond csapata a Parma a Lecce vendégeként. A házigazda az első félidőben Patrick Dorgu találatával került előnybe. A második félidőben a feszült hangulatú találkozón a játékvezető előbb a hazai, később a vendégcsapatból is kiállított egy-egy játékost. Úgy tűnt, mindez a Parmát zavarta meg jobban, mert Nikola Kristović találatával már kétgólosra nőtt a Lecce előnye. A vendégek azonban nem adták fel: a 93. percben Pontus Almqvist szépíteni tudott, három perccel később Antoine Hainaut pontot mentett csapatának.

Az 5. forduló: Cagliari–Empoli 0:2, Verona–Torino 2:3, Venezia–Genoa 2:0, Juventus–Napoli 0:0, Lecce–Parma 2:2, Fiorentina–Lazio 2:1, Monza–Bologna 1:2. A Roma–Udinese és az Inter–Milan találkozók lapzárta után értek véget. Az Atalanta–Como mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (szeptember 27-én, 28-án, 29-én és 30-án): Milan–Lecce, Udinese–Inter, Genoa–Juventus, Bologna–Atalanta, Torino–Lazio, Roma–Venezia, Como–Verona, Empoli–Fiorentina, Napoli–Monza, Parma–Cagliari.

TAROLT A NICE
A PSG a Reims otthonában lépett pályára, és nyomasztó fölénye ellenére az első félidőben hátrányba került. Nakamura Keito lövésre a második félidőben a csereként beálló Ousmane Dembélé tudott válaszolni. Újabb találat azonban már nem született, így a szentek először veszítettek pontokat. Érdekesen alakult a Lille–Strasbourg találkozó. A hazai csapat a duplázni tudó Edon Zhegrovának köszönhetően gyorsan kétgólos előnyre tett szert, ám a vendégek még a szünet előtt ledolgozták hátrányukat, sőt a második félidő elején Sebastian Nanasi góljával megfordították a mérkőzést. Közel járt a Lille a verséghez, ám az utolsó percekben Jonathan David egy jogos büntető értékesítésével pontot mentett csapatának. A forduló nyitótalálkozóján a Nice hazai pályán szűk negyven perc alatt hatszor vette be a teljesen szétesett St. Etienne kapuját. A második játékrészre a vendégek valamelyest rendezni tudták soraikat, de a Nice játékosai így is további két gólt szereztek.

Az 5. forduló: Nice–St.Etienne 8:0, Lille–Strasbourg 3:3, Rennes–Lens 1:1, Reims–PSG 1:1, Monaco–Le Havre 3:1. Az Angers–Nantes, a Brest–Toulouse, a Montpellier–Auxerre és a Lyon–Marseille találkozók lapzárta után értek véget.

A következő forduló (szeptember 27-én, 28-án és 29-én): Auxerre–Brest, PSG–Rennes, Lens–Nice, Le Havre–Lille, Monaco–Montpellier, Toulouse–Lyon, Angers–Reims, Strasbourg–Marseille, Nantes–St. Etienne.

NEM FÉKEZNEK A MÜNCHENIEK
Egyoldalú találkozót hozott a Werder–Bayern bajnoki. Az első félidőben a bajorok kétszer találták el az ellenfél kapuját, és mindkét lövésből gól született. Michael Olise és Jamal Musiala találatait követően a második félidőben bátrabb játékkal rukkolt ki a brémai alakulat, ám ráfázott merészségére, mert a vendégek nyolc perc alatt három további gólt szerezve, katasztrofális vereséget mértek rá. Harry Kane és Serge Gnabry ezúttal sem maradhatott le az eredményjelzőről, de ezúttal a főszerep duplázni tudó Oliseé volt. Furcsán alakult a Heidenheim–Freiburg összecsapás. Az első félidőben a vendéglátó volt veszélyesebb, és kis szerencsével nagyobb előnyre tehetett volna szert. A helyzetek azonban kimaradtak, és ez szokás szerint megbosszulta magát, mert a vendégek a második félidőben a két gólt szerző Vincenzo Grifo vezetésével megnyerték a mérkőzést.

Megnyugodhatnak a Leverkusen szurkolói, hiszen a bajnokcsapat teljes mértékben visszatért tavalyi önmagához, és ezt a Wolsburg elleni bajnoki is igazolja. Az első félidő során a gyógyszergyáriak kétszer is hátrányba kerültek, ám a második játékrészben ledolgozták hátrányukat, sőt, stílusosan, a bírói ráadás harmadik percében Victor Boniface találatával meg is fordították a mérkőzést.

A 4. forduló: Augsburg–Mainz 2:3, Heidenheim–Freiburg 0:3, Union Berlin–Hoffenheim 2:1, Bochum–Holstein 2:2, Werder–Bayern 0:5, Frankfurt–Mönchengladbach 2:0, Leverkusen–Wolfsburg 4:3. A Stuttgart–Borussia (D) és a St. Pauli–Leipzig találkozók lapzárta után értek véget.

 

Felix Agu próbálja megállítani Michael Olisét

Felix Agu próbálja megállítani Michael Olisét

A következő forduló (szeptember 27-én, 28-án és 29-én): Borussia (D)–Bochum, Freiburg–St. Pauli, Mainz–Heidenheim, Mönchengladbach–Union Berlin, Leipzig–Augsburg, Wolfsburg–Stuttgart, Bayern–Leverkusen, Holstein–Frankfurt, Hoffenheim–Werder.

Nyitókép: Luis Diaz már örülhetett is (Fotó: Beta/AP)