2024. szeptember 10., kedd
TENISZ

Đoković újra a győzelmek útján

Novak Đoković két játszmában győzte le a kanadai Miloš Raonićot, amivel harmadik párizsi, idei hatodik, összesen 47. és az 1000-es rangú tornákon a 20. diadalát jegyezte. Novak továbbá 600. ATP-győzelmét íratta be, és ami még fontosabb, Roger Federerrel szembeni előnyét a ranglistán 1310 pontra növelte, ami csaknem szavatolja neki, hogy az évet a ranglista élén zárja. A Párizsban szerzett pontok azt jelentik, hogy Novak a mestertorna után is világelső marad, ha Londonban csak két csoportmeccset nyer, s már nem számít, ha Federer veretlenül nyeri a tornát, majd később, a Davis-kupa döntőjében két egyéni tétmeccsen is diadalmaskodik.

Đoković nagy lendülettel kezdte a döntőt, és 8 perc után már 3:0-ra vezetett, mivel a második játékban kihasználta az első breaklabdát. A következő négy játékban drámai percek következtek, hisz 4-4 breaklabdát láthattunk, de az adogatók rendre mentettek. Végül a nyolcadik játékban Raonić kettős adogatási hibával veszített. A második játszma eleje hajszálra megegyezett az elsővel. Đoković a második játékban jutott előnyhöz, majd 4:1-re vezetett. A folytatásban már nem volt talány, Novak rutinosan játszott, és 5:2-es vezetésnél újabb break-, ez esetben már meccslabdákhoz jutott. Raonić mindkettőt mentette, így Đokovićnak, 80 perc játék után, még egyszer adogatni kellett. Nem ingott meg, és további három perccel később már ünnepelhette is, hogy a sanghaji kisiklás után visszatért a győzelmek útjára.

Az előző két napon Đoković jó játékkal verte Andy Murray-t és Kej Nisikorit is. A japán előzőleg nagy csatában fordított David Ferrer ellen, Raonić pedig pályafutása eddigi legnagyobb sikereként kiütötte Federert (amivel lehet tehát, hogy eldöntötte a világelsőségért folyó versenyfutást), majd a cseh Tomáš Berdychet is búcsúztatta.

A pénteki párizsi negyeddöntő után véglegessé vált a november 9-én Londonban kezdődő évzáró mestertorna résztvevőinek listája. A címe Novak Đoković védi, és az idén az első kiemelt lesz, majd Roger Federer, Stan Wawrinka, Kej Nisikori, Andy Murray, Tomás Berdych, Miloš Raonić és Marin Čilić következnek. A lista alapján elmondható, hogy csak két volt bajnok (Đoković és Federer) játszik, három újonc (Nisikori, Raonić és Čilić) jutott el a mestertornára, Nisikori az első japánként, Raonić pedig az első kanadaiként lehet ott a zárótornán.

A szófiai női kis mestertornán a német Andrea Petković és az olasz Flavia Pennetta jutottak a döntőbe. Ennek velejárója, hogy Penneta két helyet javított, amivel Jelena Jankovićot a ranglista 15. helyére szorította. Ha a döntőben nyert, Jankovićot Petković is megelőzte.

A hétvége nem volt sikeres a szerbiaiaknak a kis tornákon. Miki Janković az elődöntőben veszített Kréta szigetén, Vesna Dolonc Limoges-ban már a selejtező 1. fordulójában kiesett, Ivana Jorović pedig Sarm es-Sejkben a selejtező 2. fordulójáig jutott. Remekelt viszont Heraklionban a női tornán a 16 éves magyar Gálfi Dalma, aki a két honfitársnője, Bondár Anna és Jani Réka feletti fölényes győzelmekkel jutott első döntőjébe, a serlegért pedig a két évvel idősebb osztrák Julia Grabherrel mérkőzik.

A héten is több kis torna lesz. A pozsonyi challengeren így Viktor Troicki a horvát Mate Delićtyel, Filip Krajinović a tajvani Jimmy Vanggal, Fucsovics Márton pedig az osztrák Jürgen Melzerrel találkozik. A limoges-i női torna 1. fordulójában Babos Tímea érdekelt, ellenfele pedig a francia Caroline Garcia lesz.

PÁRIZS. – A férfitorna negyeddöntőjében: Đoković–Murray 7:6, 6:2, Nisikori–Ferrer 3:6, 7:6, 6:4, Berdych–Anderson 6:7, 6:4, 6:4, Raonić–Federer 7:6, 7:5, elődöntő: Đoković–Nisikori 6:2, 6:3, Raonić–Berdych 6:3, 3:6, 7:5, döntő: Đoković–Raonić 6:2, 6:3.

SZÓFIA. – A női Mesterek Kupája utolsó csoportkörében: Suárez–Pironkova 7:6, 6:1, Muguruza–Cornet 6:3, 7:5, Pennetta–Ka. Plíšková 6:1, 6:3, elődöntő: Petković–Muguruza 6:1, 6:4, Pennetta–Suárez 6:4, 6:2.

LIMOGES. – A női ITF-torna selejtezőjében: Hogenkamp–Dolonc 7:6, 6:4.

HERAKLION. – A futures 2. fordulójában: M. Janković–Geerts 6:3, 6:2, negyeddöntő: M. Janković–Jakupović 6:2, 6:4, elődöntő: Bellotti–M. Janković 7:6, 7:6, a női ITF-torna negyeddöntőjében: Jani–Wachaczyk 7:6, 6:2, Gálfi–Bondár 6:2, 6:3, elődöntő: Gálfi–Jani 6:0, 6:3.

SARM ES-SEJK. – A női ITF-torna selejtezőjének 1. fordulójában: Jorović–Csalakanidze 6:0, 6:1, 2. forduló: Rosca–Jorović 6:1, 6:1.